Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula geeft kritiek op de dollar

door Redactie



Tijdens zijn toespraak bij de inauguratie van Dilma Rousseff aan het hoofd van de ontwikkelingsbank van de Bric-landen, bekritiseerde Lula het gebruik van de dollar en verdedigde een unieke munt door de respectievelijke landen: Brazilië, Rusland, Indië, China en Zuid-Afrika. Hij zei dat hij zich dagelijks afvraagt waarom de landen verplicht zijn om de dollar te gebruiken bij hun onderlinge handel.

"Waarom kunnen wij geen handel voeren in eigen munt? We hebben een munteenheid nodig die onze landen in een iets vreedzamere situatie brengt. Immers, tegenwoordig moet een land achter de dollar hollen om te kunnen exporteren, terwijl dat ook in eigen munt zou kunnen, en daar kunnen de centrale banken zeker voor zorgen", verklaarde hij.

"We moeten geduld oefenen. Maar waarom zou een ontwikkelingsbank als die van de Bric-landen geen eigen valuta mogen gebruiken in een commerciële relatie tssen Brazilië en China, of tussen de andere Bric-landen? Het is niet makkelijk omdat men de dollar gewoon is zodat iedereen van een enkele munt afhankelijk blijft", zo besloot de president.

Hij gaf ook kritiek op het Internationaal Monetair Fonds bij het toekennen van leningen aan landen met financiële problemen, zoals Argentinië op dit moment.

"Geen enkele regeerder kan werken met het mes op de keel omdat hij schulden heeft. Banken moeten geduld hebben, akkoorden vernieuwen indien nodig, en het woord 'tolerantie' gebruiken bij iedere verlenging. Het is niet aan de banken om de economie van een land te verstikken, zoals ze nu doen met Argentinië", zo verklaarde hij.

CNN Brasil

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-geeft-kritiek-op-de-dollar