Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula: "Boeken over economie zijn achterhaald"

door Redactie



President Lula zei gisteren dat het tijd is om het hoofd te "luchten" en dat de cursussen economie moeten aangepast worden om een onderscheid te maken tussen kosten, uitgaven en investeringen: "De boeken over economie zijn achterhaald, het is nodig om een nieuwe mentaliteit te scheppen over het motief van regeren".

Hij legde die verklaring af tijdens de lancering van het voormalige sociale programma "Mais Médicos" in het Palácio do Planalto, temidden van een discussie over de nieuwe fiscale regels.

"Mais Médicos komt terug omdat de gezondheid niet mag gegijzeld worden door een uitgavenplafond, hoge intresten of een hakbijl in de begroting in naam van het fiscale evenwicht". Hij voegde eraan toe dat, telkens hij het heeft over sociale vooruitgang, er iemand opduikt uit de economische wereld om te zeggen dat het om uitgaven gaat.

"Opvoeding mag niet beschouwd worden als een uitgave, de gezondheid ook niet, want er bestaat geen grotere investering dan het redden van een leven", aldus Lula.

Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann (PT) verdedigde in het voorbije weekend via de sociale media de noodzaak om publieke investeringen op te voeren, wat betekent dat het voorstel van het nieuwe fiscale anker, voorbereid door minister Fernando Haddad (Financiën) en zijn ploeg, flexibel moet zijn m.b.t. bepaalde uitgaven.

"Als het klopt dat de economie dit jaar minder zal groeien, volgens indicatoren die de regering vrijgaf, dan moeten we de investeringen van de overheid opvoeren en geen sociale investeringen tegenhouden. In tijden als deze moet het begrotingsbeleid anticyclisch, expansief zijn", aldus Hoffmann.

Een tegenargument is wellicht de gedachte dat de toekomstige generatie wordt opgezadeld met schulden die nu gemaakt worden.

Het gezond verstand zegt het volgende:

Een effectief economisch beleid voor een land als Brazilië, waar de ongelijkheid erg groot is, moet gericht zijn op het verkleinen van de kloof tussen rijke en arme burgers, terwijl tegelijkertijd economische groei en stabiliteit worden gestimuleerd. Het implementeren van een beleid om de rijkdom te herverdelen, zoals progressieve belastingen, kan de ongelijkheid verminderen. Dit kan bijdragen aan het verkleinen van de kloof tussen de rijke en arme burgers.

Investeringen in onderwijs en gezondheidszorg kunnen de arbeidsproductiviteit verhogen en de inkomenskloof tussen rijke en arme burgers verkleinen. Mensen met een betere opleiding en gezondheidszorg hebben over het algemeen meer kans op betere banen en verdienen meer geld.

Door het bieden van steun en subsidies voor kleine ondernemers, kunnen nieuwe kansen worden gecreëerd voor mensen met minder middelen. Dit kan bijdragen aan het scheppen van nieuwe banen en de economie stimuleren.

Investeringen in infrastructuur, zoals transport en communicatie, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van achtergestelde gebieden en regio's. Dit kan nieuwe economische kansen bieden en helpen om de ongelijkheid te verminderen.

Door buitenlandse investeringen te stimuleren kan een land als Brazilië nieuwe banen creëren en de economische groei stimuleren. Het is belangrijk dat deze investeringen echter in overeenstemming zijn met het beleid van het land en geen negatieve invloed hebben op de sociale en milieuaspecten van het land.

Tenslotte moet ook de productiviteit omhoog. Een studie van Fecomercio-SP van enkele jaren legt de vinger op de zere plek. Brazilië ging er op vooruit wat dat betreft in de voorbije decennia, maar staat nog niet op het niveau van andere landen. Een Braziliaanse arbeider heeft een uur nodig om hetzelfde product of dienst te leveren waar zijn Noord-Amerikaanse collega maar 15 minuten voor nodig heeft. Dat wil niet zeggen dat Brazilianen lui zijn. Er bestaat een achterstand bij de vorming en in de infrastructuur van bedrijven, ook al verbeterde dat ook in de voorbij jaren.

Last but not least mogen bezuinigingen niet uitgesloten worden, niet in het minst in de politieke wereld. Dat die wereld, noch links noch rechts, niet geneigd is om het goede voorbeeld te geven, werd onlangs nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt door de invoering van de driedaagse werkweek voor parlementariërs. Over corruptie zullen we het vandaag niet hebben.

Verder heeft Lula niet helemaal ongelijk.

Foto: Lula Marques/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-boeken-over-economie-zijn-achterhaald