Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Hooggerechtshof boos op senator Wagner

door Redactie



De goedkeuring van een voorstel tot een wetswijziging door de Senaat, dat individuele beslissingen van rechters bij het hoogste gerechtshof STF beperkt, zorgde voor dure oprispingen van de ministers enerzijds, en Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco anderzijds. De stemming in de Senaat werd een dispuut tussen de machten met gevolgen voor de regering en de arbeiderspartij PT.

De STF ministers beschouwen de stemming als een aanval, en maakten gebruik van de zitting van gisteren om zware kritiek te uiten tegen de houding van de senatoren.

STF voorzitter Luís Roberto Barroso, ministers Gilmar Mendes en Alexandre de Moraes gebruikten woorden als "dicatatuur" en "achteruitgang". Rodrigo Pacheco van zijn kant, reageerde later en zei dat geen enkel instituut onaantastbaar is, en dat de rechtbank geen toneel is, noch een politieke arena.

Barroso zei dat de erosie van instituten in landen die onlangs een democratische achteruitgang beleefden, begon met wijzigingen in de hoogste gerechtshoven: "De achterliggende betekenis is niet goed". Hij zei ook dat hij geen motief zag voor constitutionele wijzigingen die erop gericht zijn om de regels van het hof te wijzigen: "De STF is het doelwit van voorgestelde wetswijzigingen die volgens de rechtbank niet nodig zijn, en niet bijdragen aan de institutionele aard van het land".

Minister Gilmar Mendes zei dat "het STF zich niet zal onderwerpen aan deze autoritaire uithaal, waar die ook vandaan komt, zelfs als die weggestopt wordt achter een vertegenwoordiging van mogelijke meerderheden": "Dictaturen zijn altijd betreurenswaardig, en die kunnen bestaan met de uitvoerende of wetgevende macht in hun raamwerk. Ik ben ervan overtuigd dat de auteurs van dit initiatief eraan begonnen, vermomd als vermoedelijke staatslieden, en eindigend als ondubbelzinnige morele pygmeeën".

De crisis won nog aan kracht en raakte de regering Lula door de stem van de leider van de regering in het Parlement, senator Jaques Wagner (PT). Hij stemde voor het voorstel tot wetswijziging, wat de STF-ministers nog nijdiger maakte. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann omschreef de stem van Wagner als een uitschuiver, en dat ze eraan zal werken om het voorstel te kelderen in de Kamer van volksvertegenwoordigers die zich nu moeten buiten over het voorstel.

Wagner zelf reageerde via de sociale media: "Mijn beslissing is louter persoonlijk en het resultaat van een oveeenkomst die elke interpretatie van een mogelijke tussenkomst van de wetgevende macht uit de tekst verwijderde."

De STF ministers beschouwen de geste van de senator als bepalend voor de uitslag van de stemming, vooral omdat het voorstel slechts drie stemmen meer had dan nodig om goedgekeurd te worden. Naast zijn eigen stem, voerde Wagner ook invloed uit opdat enkele senatoren in het voordeel van het voorstel zouden stemmen. De magistraten van het STF interpreteren dit als een beschadiging van de verhouding tussen het hof en de regering.

De stem van de leider van de regering in de Senaat, wordt door velen beschouwd als "verraad". Gezien de mogelijke gevolgen voor de verhouding tussen de regering en het STF, namen diverse ministers van Lula contact op met Jaques Wagner, in een poging om zijn rechtvaardiging voor de stemming in het voordeel van het wetsvoorstel, te begrijpen.

Het offensief tegen het STF bestond altijd al bij senatoren, geallieerd aan ex-president Bolsonaro, en won aan kracht door de aansluiting van de oppositie in de Kamer, voornamelijk dankzij de impuls van de ruralisten in het Parlement, momenteel de sterkste groep in het Congres.

Folha de São Paulo

Foto boven: Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco en senator Jaques Wagner. Foto: Jefferson Rudy/Agência Senado

Bron: https://www.link2brazil.com/post/hooggerechtshof-boos-op-senator-wagner