Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Even de geschiedenis herschrijven

door Redactie



Het is 18 jaar geleden dat Brazilië opgeschrikt werd door een financieel schandaal dat dreigde de toenmalige regering Lula in de afgrond te duwen. In 2005 meldde het tijdschrift Veja de vermeende betrokkenheid van volksvertegenwoordiger Roberto Jefferson bij een corruptieschandaal bij de Post, waarbij sprake was van fraude bij biedingen en verduistering van overheidsgeld.

Met de aankomende oprichting van een CPI (parlementaire onderzoekscommissie) in het Congres destijds, hekelde Jefferson de praktijk om federale afgevaardigden om te kopen van de basis die gelieerd was aan de federale regering (PL, PP, PMDB), door de arbeiderspartij PT. Omdat de betalingen maandelijks gebeurden, werd de zaak bekend als "mensalão".

Vandaag, 18 jaar later, verschijnt er een nieuwe versie van het verhaal, met name dat alles - het onderzoek, het proces en de veroordelingen - "leugens" waren, een "vals schandaal" geproduceerd door media die een staatsgreep beoogden, met de steun van "reactionaire sectoren" in de maatschappij tegen de "populaire en democratische regering van Lula". De details van deze nieuwe versie van de gebeurtenissen - de enige "echte waarheid" - worden aan het licht gebracht in het boek "Delúbio Soares, o Reu sem Crime" (Delúbio Soares, een Verdachte zonder Misdaad), gelanceerd door de ex-schatbewaarder.

Soares was gedurende vele jaren veel meer dan de officiële schatbewaarder van de Partido dos Trabalhistas. Naast een van de oprichters van de partij was de ex-wiskundeleraar medeverantwoordelijk voor de opbouw van de solide en immens grote financiële en politieke structuur waardoor Lula president werd in 2003. Dit dubbele militantschap betekende ook zijn ondergang.

In 2012 werd hij veroordeeld door het hooggerechtshof STF tot zes jaren opsluiting omwille van zijn rol in het mensalão-schandaal. Later werden zijn "vingerafdrukken" ook ontdekt in het petrolão-schandaal wat hem een nieuwe veroordeling opleverde voor corruptie en witwassen. Delúbio zat zijn straf uit in de strafinstelling Papuda in Brasília, en verdween van het toneel na zijn vrijlating. Het leek erop alsof hij in de steek gelaten werd. Hij was niet te zien in de kiescampagne van vorig jaar en hoort ook niet bij de vroegere militanten die "gered" werden uit de vergetelheid nadat de PT terug aan de macht kwam. De ex-schatbewaarder, net als andere 'petistas' in dezelfde situatie, herschrijft nu zijn eigen geschiedenis.

In zijn boek beschuldigt hij het STF ook van partijdigheid. Ondanks het mensalão-schandaal bleef de PT aan de macht. Een nieuwe corruptie-affaire kwam aan het licht. De operatie Lava Jato legde een schema bloot waarbij meer dan 42 miljard reais werd weggesluisd uit de koffers van het staatsbedrijf Petrobras. Met dat geld werden o.a. kiescampagnes van de partij gefinancierd. In de versie van Delúbio werden de acties van de federale politie, het openbaar ministerie en de gerechtelijke instanties "in het buitenland opgezet" om het "politieke bestaan van Lula te ondermijnen", en werden de bewijzen van corruptie "onder dwang of door psychologische marteling" bekomen. Samengevat: de ex-schatbewaarder en alle andere betrokkenen in het schandaal waren onschuldige slachtoffers van een internationale bewerking.

Het is onwaarschijnlijk dat iemand geloof hecht aan dit verhaal, maar Delúbio Soares, vandaag 67, reist vandaag door het land om zijn boek bekend te maken. Hij kan daarbij rekenen op een belangrijke partner, eveneens ex-schatbewaarder van de PT, João Vaccari Neto. Beiden waren vorige maand aanwezig bij een lezing in São Paulo. Ze hadden het er over de toekomst en - uiteraard - over het verleden. Vaccari was de opvolger van Delúbio, en werd veroordeeld tot meer dan 20 jaren opsluiting voor corruptie. Hij werd in 2019 vrijgelaten, nadat hij vier jaren uitzat. Het Lava Jato onderzoek bracht aan het licht dat hij smeergeld aannam van aannemers - door hem omschreven als "pixuleco" - die diensten leverden aan Petrobras. Vaccari: "Ik was schatbewaarder, er bestond niets beters dan mij te richten tot de kerels die met gestolen geld rommelen".

Vaccari werkt nu voor de vakbond CUT, en net als Delúbio is hij nog steeds lid van de PT. Hij gaat niet zo ver om te beweren dat er geen sprake was van corruptie bij Petrobras, maar zegt dat de PT geen enkele schuld treft. Net als zijn colega zegt hij dat het Lava Jato onderzoek in dienst stond van het "internationale kapitaal", als instrument om de Braziliaanse industrie te benadelen. Hij deed ook een voorspelling, gevolgd door een applaus van de aanwezigen op de lezing: "Wij maken nog mee dat Sérgio Moro aangehouden wordt. Het motief ken ik nog niet, maar hij wordt gearresteerd".

Als die voorspelling uitkomt, dan leest u dat hier.

Veja

Foto boven: Delúbio Soares (l) en João Vaccari Neto (r). Antonio Cruz/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/even-de-geschiedenis-herschrijven