Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Een verwittigd man is er twee waard

door Redactie



In de vorige posts kon u lezen hoe de strijd tussen het wel of niet oprichten van een gemengde parlementaire onderzoekscommissie (over 8 januari) verliep. Uiteindelijk wijzigde de regering haar houding en ging akkoord.

Het is onwaarschijnlijk dat de beschuldigingen van de oppositie hard gemaakt worden, met name dat de gebeurtenissen van 8 januari gestimuleerd werden door linkse infiltranten met als doel om de regering niet alleen een rol als slachtoffer te bezorgen, maar vooral om rechts Brazilië een definitieve klap toe te brengen. Dit laatste is inmiddels wel een feit, vooral te danken aan de bolsonaristen zelf die nu zuchtend hun lot afwachten in Papuda (gevangenis in Brasília). Ze dienden zichzelf een "tiro no pé" (schot in eigen voet) toe, een uitdrukking die kan omschreven worden als "eigen ruiten ingooien".

Wat wel kan gebeuren is een gevolg van datgene wat vandaag (opnieuw) onthuld wordt door de krant Folha de São Paulo: documenten tonen aan dat de Braziliaanse geheime dienst Abin (Agência Brasileira de Intelligência) het GSI (Gabinete de Segurança Institucional) en de ploeg van Justitie-minister Flávio Dino vooraf waarschuwde over wat komen ging. We schrijven "opnieuw" omdat dit al veel eerder uitlekte, informatie die ook hier al aan bod kwam.

De documenten werden op 20 januari naar de CCAI (Gemengde Commissie van Controle op de activiteiten van de geheime diensten) in het Parlement gestuurd. De info wordt er op een vertrouwelijke manier behandeld.

Naast het GSI werden 13 andere organen vooraf ingelicht, inclusief de publieke veiligheidsdienst van het federaal district. Bij het ministerie van Justitie werd de Directie van Inlichtingen verwittigd, reeds op 2 januari. Vanaf 6 januari werd de federale politie (PF) en dito wegenpolitie (PRF) gewaarschuwd, met de vermelding dat er mogelijk geweld aan te pas zou komen.

Volgens Abin kreeg generaal Gonçalves Dias, een vertrouwensman van Lula en de nieuwe chef van het GSI, minstens drie waarschuwingen via zijn smartphone.

De Folha de São Paulo nam contact op met het GSI en het ministerie van Justitie, beiden ontkennen dat ze dergelijke documenten vooraf ontvingen. Gonçalves nam vorige week ontslag nadat hij te zien was in beelden van de veiligheidscamera's in het Palácio do Planalto op 8 januari, de invallers schijnbaar niets in de weg leggend.

Alle details over de documenten van Abin worden hier uitgelegd. Indien dit allemaal klopt, dan kan er geen twijfel over bestaan dat er in verscheidene sectoren van de regering Lula in zijn jonge bestaan, zware fouten gepleegd werden - met opzet of door nalatigheid. In het laatste geval is dat een ernstige blaam op de regering, in het eerste geval worden de zaken omgekeerd en gaat het om rechtse "infiltranten", of om mensen uit de vorige regering die "nog niet" vervangen werden, en dat is ook een blaam.



Dit was zeker het geval bij het GSI dat tot nog toe grotendeels bestond uit vertrouwelingen van generaal Augusto Heleno (foto), de voorganger van Gonçalves Dias. Die werden nu wel in zeven haasten de laan uitgestuurd, een totaal van 59 leden, allemaal stammend uit het Bolsonaro-tijdperk. Lula wilde het concept van de GSI wijzigen na het ontslag van Gonçalves, maar dat kwam niet goed aan in militaire kringen. Volgens de jongste berichten in de pers viel zijn keuze nu op generaal Marcos Antonio Amara dos Santos.

Leden van de strijdkrachten classificeren de generaal als een bedachtzame en verzoenende figuur, en denken dat hij, vanwege zijn profiel, de ideale keuze is voor deze functie. De keuze van Amaro om het GSI te leiden betekent een nederlaag voor een vleugel van ministers en assistenten van de president die een demilitarisering van de regering en een grotere rol voor de federale politie en openbare veiligheidsagenten prediken.

De oppositie zal de onthullingen van de Folha de São Paulo ongetwijfeld gebruiken om de schuld van 8 januari op de schouders van de regering te gooien: "Ze (incl. Lula) werden immers vooraf gewaarschuwd en deden niets". Figuren als Augusto Heleno zullen op de rooster gelegd worden door de regeringsleden in de commissie. Het resultaat van dit alles is vooralsnog onvoorspelbaar, maar het zal zeker gaan om verhitte discussies.

De geheime dienst Abin werd op 2 maart overgedragen van het GSI naar het kabinet van stafchef Rui Costa en stond dus al eerder onder de controle van regering Lula.

Folha de São Paulo - CNN Brasil

Foto's: Antonio Cruz - Marcelo Camargo/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/een-verwittigd-man-is-er-twee-waard