Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Deltan Dallagnol afgezet

door Redactie



De uitspraak van het oordeel van het kieshof TSE over de afzetting van volksvertegenwoordiger Deltan Dallagnol (foto) duurde welgeteld 1 minuut en 6 seconden. Dat was de tijd die rapporteur, minister Benedito Gonçalves, nodig had om het resultaat bekend te maken. De rechters waren unaniem in hun besluit, maar Dallagnol kan wel nog in beroep gaan (met weinig kansen). De ex-procureur, bekend voor zijn rol in de operatie Lava Jato werd veroordeeld op basis van de wet van het blanco strafblad (Lei da Ficha Limpa).

De analyse van de acties tegen de afgevaardigde duurde ongeveer anderhalf uur. Het kieshof is samengesteld uit 7 rechters. De huidige voorzitter is minister Alexandre de Moraes. Dallagnol reageerde door te stellen dat het TSE de kiezers van Paraná (zijn deelstaat) het zwijgen oplegde, en drukte zijn verontwaardiging uit. Hij classificeerde het besluit als een "pennestreek".

Dallagnol was het doelwit in twee processen die vroegen om zijn afzetting, ingediend door de partijen PT, PCdoB en PV, onder de gezamenlijke noemer "Braziliaanse Federatie van de Hoop" (waardoor Lula verkozen werd), en door de PMN (Partido da Mobilização Nacional). De huidige president werd destijds veroordeeld en opgesloten door ex-rechter Sérgio Moro na de aanklacht van de toenmalige procureur Deltan Dallagnol. De arbeiderspartij PT vierde het verlies van zijn mandaat.

Lei de Ficha Limpa

Deze wet verbiedt magistraten en leden van het openbaar ministerie om kandidaat te zijn indien zij hun ontslag of pensioenaanvraag indienden terwijl er een administratief proces tegen hen loopt, een belemmering die 8 jaar geldt. De oud-officier van justitie was destijds het mikpunt van bestuurlijke klachten en onderzoeken.

Toen Dallagnol in 2021 - bijna een jaar voor de verkiezingen van 2022 - zijn ontslag indiende bij het openbaar ministerie van Paraná, was zijn bedoeling om de wet te omzeilen "kristalhelder" en het voorwerp van "kritiek", aldus de rapporteur.

Dallagnol: "Mijn gevoel bestaat uit verontwaardiging over de wraakgevoelens die momenteel overheersen in Brazilië, tegen wetshandhavers die het aandurfden om de corruptie te bestrijden".

Politieke tegenstrevers van ex-rechter, nu senator Sérgio Moro, geloven dat ook hij zijn mandaat zal verliezen, nog voor het einde van dit jaar, naar aanleiding van een proces, opgestart door de PL voor de veronderstelde praktijk van "caixa dois" (zwart geld) tijdens zijn kiescampagne.

Ex-afgevaardigde Eduardo Cunha zei hierover: "Deltan kan gaan werken in het kabinet van Moro. Hij zal er zes maanden werken vooraleer ook Moro afgezet wordt". Cunha werd destijds ook veroordeeld en opgesloten naar aanleiding van het Lava Jato onderzoek.

De rancune bereikt grote hoogtes in Brazilië.

Estadão

Foto: Bruno Spada/Câmara dos Deputados

Bron: https://www.link2brazil.com/post/deltan-dallagnol-afgezet