Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De zaak Marielle: losse punten en volgende stappen

door Redactie



De operatie Élpis, gisteren opgestart, zorgde voor een nieuwe arrestatie m.b.t. de moord op raadslid Marielle Franco, in Rio de Janeiro. Ex-brandweerman Maxwell Simões Correa, wordt ervan beschuldigd om medeplichtig te zijn met het voorafgaandelijkse schaduwen van Marielle, naast logistieke steun aan de daders.

Twee ex-politiemannen zitten sinds maart 2019 achter de tralies, wachtend op hun veroordeling: Ronnie Lessa en Élcio de Queiroz. Deze laatste sloot een gerechtelijk akkoord af en onthulde meer details over de brutale moordpartij, inclusief de deelname van anderen in de uitvoering van de executie.

Het onderzoek loopt nu al vijf jaar, begint nu pas tekenen van vooruitgang te vertonen, maar nog altijd zonder een antwoord te geven op twee cruciale vragen: wie is/zijn de opdrachtgever(s) en wat is het motief. De aandacht van de onderzoekers gaat nu vooral in die richting. Het idee bestaat erin om de nieuwe bekomen informatie te gebruiken om verder te gaan dan de huidige situatie, met uitbreiding van de focus.

Minister van Justitie Flávio Dino, gaf een persconferentie en zei dat de deelname van andere, onbekende individuen, onbetwistbaar is: “Concrete, effectieve, uiterst relevante stappen die worden gezet, tonen aan dat we dicht bij een opheldering zijn. Er bestaat geen perfecte misdaad. Ander nieuws zal de komende weken zeker komen”, zei de minister, die ook banden bevestigde tussen de moord, de milities en de georganiseerde misdaad.

Dino wees op de mogelijkheid van nieuwe acties van de politie. Volgens hem is de getuigenis van Élcio de Queiroz een belangrijk element omdat het de dynamiek van de executie van het raadslid en haar chauffeur blootlegt. Hij sluit nieuwe lijnen in het onderzoek niet uit.

Punten

Een van de problemen met de punten die vanaf nu in het onderzoek moeten worden samengevoegd, is dat een sleutelfiguur in het complot niet in leven is om meer licht op de zaak te werpen. De gepensioneerde sergeant Edimilson Oliveira da Silva, bekend als Macalé, werd in november 2021 op 54-jarige leeftijd doodgeschoten. Die misdaad vond plaats, op klaarlichte dag, in Bangu, aan de westkant van de rivier. In de getuigenis bracht Élcio nieuwe informatie aan door te onthullen dat Macalé de schakel vormde tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de misdaad.

Nadat Edimilson contact had opgenomen met Lessa om de moord uit te voeren, begon de verdachte samen met Maxwell Simões Correa het raadslid te volgen. Eind 2017 kochten ze de Chevrolet Cobalt die zou worden gebruikt op de dag van de misdaad. Ondertussen hielp voormalig brandweerman ook bij het plannen van de actie en bood hij logistieke ondersteuning om de daders te dekken. Correa was al veroordeeld voor het dwarsbomen van het onderzoek, maar zat zijn straf uit in een open regime.

Hij zou de bestuurder geweest zijn van het voertuig met de moordenaars en hij nam zelfs deel aan een eerdere poging om Marielle te vermoorden. Bij die gefrustreerde gelegenheid bestuurde Correa het voertuig, had Lessa een machinepistool op de passagiersstoel en Macalé een geweer op de achterbank. Het drietal zou het raadslid, die in een taxi zat, hebben achtervolgd. Op het moment van de nadering zei de voormalige brandweerman echter dat de auto het begaf, maar dat Lessa meende dat de bestuurder begon te twijfelen.

Élcio verving Maxwell aan het stuur van het voertuig op de dag van de misdaad. De verklikker beweert niet te hebben deelgenomen aan de planning van de handeling. In de verklaring waarop de beschuldiging was gebaseerd, zei de ex-militair zelfs dat hij er pas op de dag van de actie achter kwam wie het doelwit zou zijn en dat hij tot dan toe niet wist wie Marielle Franco was.

In de aanklacht bevestigde Élcio dat hij de auto bestuurde die voor de misdaad was gebruikt. Volgens hem bleef Lessa op de achterbank zitten en vuurde een MP5-machinepistool af op de witte Chevrolet Agile waarin Marielle, chauffeur Anderson en adviseur Fernanda Chaves, de enige overlevende van de aanval, zaten.

Zes anderen vormden gisteren het doelwit van de politie:

De broer van Ronnie Lessa, Denis Lessa, die een taxi bestelde voor Ronnie en Élcio toen ze na de executie bij het huis van de moeder van Lessas aankwamen;

Edison Barbosa dos Santos, bekend als Orelha, verdacht van het demonteren van de gebruikte auto;

João Paulo Vianna dos Santos Soares, bekend als Gato do Mato, en Alessandra da Silva Farizote, verdacht van het weggooien van de gebruikte wapens;

Politieagent Maurício da Conceição dos Santos Junior, bekend als Mauricinho, en Jomar Duarte Bittencourt Junior, Jomarzinho, verdacht van het lekken van informatie naar Lessa over de operatie die voorafging aan zijn arrestatie.

De politie hoopt erop dat hun verhoor meer aan het licht zal brengen.

De moord

Vereadora (gemeenteraadslid) Marielle Franco (38), lid van de linkse partij PSOL, werd op 14 maart 2018 brutaal vermoord in het centrum van Rio de Janeiro. Marielle zat achteraan rechts in het voertuig, bestuurd door een ingehuurde chauffeur die eveneens om het leven kwam door de regen kogels, afgevuurd vanop korte afstand nadat de auto vastgereden werd door een ander voertuig. Alles wees op een executie, niet op een overval.



Marielle Franco

De moord had mogelijk te maken met de politieke standpunten van de vereadora die zich afzette tegen het vele geweld waar de burgers van Rio de Janeiro mee geconfronteerd worden, vooral in de sloppenwijken waar de politie vaak medogenloos tewerk gaat. Marielle Franco was in dat verband een tegenstander van de militaire interventie, een actie die volgens haar leidde tot nog meer politiegeweld en misbruiken, omdat die zich gesteund voelen door de militaire tussenkomst.

Een van haar jongste aanklachten betrof de moord op twee mannen door de politie, in de favela de Acari, in de noordelijke zone van de stad. Bewoners van die wijk kwamen een getuigenis afleggen bij de eerste samenkomst van het “Observatório da Intervenção”, in de universiteit Candido Mendes. Volgens hen gedroeg de militaire politie zich alsof ze een “license to kill” bezitten, zich gesterkt voelend door de militaire interventie in die dagen. Marielle, zelf afkomstig uit de sloppenwijk Complexo do Maré, deelde de aanklacht via haar Facebook profiel en schreef: “Het is nodig dat we luid roepen dat het 41ste Bataljon van de militaire politie in Rio de Janeiro de bewoners van Acari terroriseert en om het leven brengt op een geweldadige manier.Deze week werden twee jonge mannen vermoord. De politie blijft er rondlopen en bedreigt de bewoners zoals altijd al gebeurde, nu nog verergerd door de militaire interventie”.

G1 - Metrópoles

Foto boven: Sculptuur van 11m hoog, gemaakt door de plastische kunstenaar Paulo Nazareth, als een homenage aan Marielle Franco, aan de toegang tot het 'Museu de Arte' (MAR) in de havenzone van Rio de Janeiro. Foto's: Tânia Rêgo/Agência Brasil - Midia Ninja/Wikimedia Commons

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-zaak-marielle-losse-punten-en-volgende-stappen