Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De slimste mens(en)

door Redactie



Het verhaal van de Arabische juwelen, dat eerder al leek op een Mexicaanse soap opera, bereikt ongekende hoogten en begint op een film te lijken van de Marx Brothers.

De eerste kit juwelen, Ouro Branco genaamd, werd rechtstreeks overhandigd aan Jair Bolsonaro in Riad, in 2019. Meteen daarna reisden medewerkers van de president 150 keer naar Saoedi-Arabië. Vreemd of is alles hiermee verklaard?

Het was na een van deze reizen dat admiraal Bento Albuquerque - minister van Mijnen en Energie, terugkeerde met de juwelenkit Ouro Rose, van het luxemerk Chopard. Hij slaagde erin om de douane te omzeilen. De raadgever van Albuquerque bracht een andere kit mee, bestemd voor de first lady Michelle. Die werd wel in beslag genomen door de douane.

Brazilië is Albuquerque dankbaar omdat hij beide kits van elkaar scheidde, waardoor de kans dat de douane er eentje ontdekte, verdubbelde. Mocht hij niet zo een geniaal idee hebben gehad, dan zou niemand hier iets over vernomen hebben. De admiraal werd op "heterdaad" betrapt en hij had kunnen zeggen: "Oh, mag dat dan niet?", om vervolgens de kit Ouro Rose in te leveren. Dat deed hij niet. Hij hield de steentjes een jaar lang bij zich op zijn ministerie. Slim hoor.

De betrokkenen, op heterdaad betrapt door de douane, twijfelden of ze het moesten opgeven en het spul inleveren bij het presidentiële orgaan (GADH - Gabinete Adjunto de Documentação Histórica), verantwoordelijk voor de opvang van geschenken die een Braziliaanse leider krijgt bij een officiële reis naar het buitenland, ofwel om de kits weg te moffelen in het privé archief van de president. Het onderwerp kwam toen nog niet ter sprake in de pers. De slimmeriken besloten voor het tweede. Geniaal.

In juni 2022, toen een mogelijk verlies bij de verkiezingen in de radar kwam, werd besloten om de boel aan de man te brengen. Immers, privé spullen mogen verkocht worden, niet? Neen dus. Die mochten niet verkocht worden zonder kennis van de "União", en zeker niet aan buitenlanders.

Mauro (Cid) keek dat niet eens na en begon te onderhandelen over de verkoop van een Rolex via e-mail. Toen hem gevraagd werd of hij een certificaat had, antwoordde hij: "Neen, het gaat om een geschenk aan de president bij een officiële reis". Hiermee bekende hij al dat hij fout handelde, getypt in een e-mail. Slim was dat.

In dezelfde maand vergezelde Cid de ex-kapitein in een officiële reis naar de USA en profiteerde ervan om de Rolex en een Patek Philippe te verkopen. Niemand weet hoe, waar of van wie Bolsonaro deze Patek (een ander luxe-uurwerk) kreeg. De uurwerken reisden mee in het FAB vliegtuig, met de president aan boord. Hiermee beging hij een misdaad in de ogen van het Amerikaanse gerecht. Geniaal.

Bolsonaro verloor de verkiezingen en er was nog meer om te verkopen. Het besluit werd genomen om de kostbare spullen mee te nemen naar de USA om ze daar aan de man te brengen. Vandaar de haast, vorig jaar in december, om de kit te recupereren die door de douane in beslag was genomen. Die poging verscheen maanden later op de televisieschermen van de Brazilianen. Het lukte niet en Bolsonaro vloog naar Orlando op 30 december, nam alles mee wat hij had ... en beging een misdaad in de USA. Geniaal.

Eens in Orlando begon de verkoop. Bolsonaro was geen president meer, genoot niet meer van gerechtelijke immuniteit. Stel je voor: een arrestatie van een ex-president van Brazilië door de FBI? Een uitlevering aan Brazilië om meteen opgesloten te worden? Geniaal. Gelukkig voor hem kwam het niet zover.

De spullen in kwestie gingen naar papa (vader Mauro Cid), in Miami. Hij zou ze wel verkopen. Papa = generaal Mauro Cesar Lourena Cid, ex-integrant van het opperbevel van het leger, door Bolsonaro benoemd als chef van Apex (Agência de Promoção de Exportação) in het lokale bureau in Miami, in 2019. Het is handig om iemand te hebben die iets begrijpt van export.



Papa stuurde een foto van een sculptuur, afgewerkt met goud, naar een juwelenhandel. Hij maakte eerst een foto van het ding en zag niet dat hij zichzelf fotografeerde, weerspiegelend in het glas van de verpakking van de sculptuur (foto). Hij slaagde niet in de verkoop (niemand wil zoiets in die wereld), maar iets moet hij toch verkocht hebben, omdat hij over US$ 25.000 beschikte, om aan Bolsonaro te geven. De zoon was "voorzichtig" en raadde aan om dat geld niet over te maken via een overschrijving op de rekening van de ex-president, maar om het in cash te overhandigen. Hij was zo voorzichtig dat hij dat neerschreef in een boodschap, hierdoor aantonend dat hij wist dat hij illegaal tewerk ging. Geniaal.

"De Chopard kit (Ouro Rose) is compleet, die kunnen we beter veilen chef! De veiling is publiek maar niemand komt dat aan de weet, er bestaan veel van deze kits". Veel? Niet echt. Vijfentwintig om precies te zijn. Het veilingshuis publiceert het certificaat, met het nummer 12.

Kort daarna explodeerde het nieuws via de pers over de kit van Michelle die in beslag werd genomen door de douane. En dat er meer dan 1 kit bestond. En een derde. De poorten van de hel gingen open.

Het TCU (Federale Controlehof) bepaalt dat Bolsonaro de geschenken die hij in Arabië kreeg, terug moest geven aan de Braziliaanse staat. Dat blijkt niet zo eenvoudig. De Patek - niemand weet dat die bestaat - hoeft niet terug. De sculpturen zijn bij papa in Miami, opgelost. Maar de Ouro Rose kit bevindt zich in het veilingshuis in New York, de Rolex is in Philadelphia. En waar is de rest van de eerste kit (waar de Rolex al niet meer bij zat)? De raadgever zegt: "Een van de kits is al verdwenen, die van Dona Michelle". Die is inmiddels weer terecht.

Om de rest te recupereren schakelt Bolsonaro zijn persoonlijke advocaat in, de immer bereidvolle Frederick Wassef, beroemd omdat hij destijds het militielid Fabrício Queiroz verstopte voor de politie, in een van zijn woningen, in Atibaia (SP). Wassef koopt de juwelen terug, maar betaalt er meer voor dan ze eerst opbrachten, een nieuw begrip in de strafwet: de illegale verarming.

Gebaseerd op "A comédia pastelão de Bolsonaro" door Ricardo Rangel

De vergeten juwelen

Voormalige eerste dame Michelle Bolsonaro (PL) heeft via haar team laten weten dat een kartonnen doos met sieraden die vorig jaar onder het bed in de Braziliaanse Ambassade in Londen werd gevonden, niet van haar was en per ongeluk naar Brazilië was gebracht. De kostbare stukken waren een cadeau van een anonieme schenker voor de toenmalige prins Charles en zijn teruggestuurd naar de Braziliaanse vertegenwoordiging in Engeland, aldus het team van Michelle.



Michelle en de toenmalige president Jair Bolsonaro waren in Londen voor de begrafenis van Koningin Elizabeth II, waarbij ze de Braziliaanse staat vertegenwoordigden. Michelle droeg een parelketting tijdens de begrafenis op 19 september (foto). Volgens het team van de voormalige eerste dame, die nu voorzitter is van de vrouwelijke afdeling van de partij PL, waren de sieraden 'een halsaccessoire, kennelijk handgemaakt', dat door een onbekende in Londen aan een van Michelle's assistenten werd overhandigd in een menigte waarin Michelle en Jair Bolsonaro liepen.

De informatie over de sieraden die onder een bed in de Braziliaanse Ambassade in Londen werden gevonden, komt voor in e-mails van de Presidentiële Administratie. Het pakket werd achtergelaten in de residentie van de toenmalige Braziliaanse ambassadeur in Engeland, Fred Arruda - de ambassade bevindt zich ook in het gebouw.

Later werd het naar Brazilië gebracht door een leger sergeant en in een kluis van de presidentiële staf geplaatst. Na goedkeuring van de toenmalige persoonlijke assistent van Jair Bolsonaro, luitenant-kolonel Mauro Cid, werden de sieraden op 21 september 2022 overhandigd aan een assistente van Michelle in het Palácio da Alvorada.

O Tempo

Foto's: Twitter - Instagram - Reproductie Alan Santos/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-slimste-mens-en