Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De schaduwzijde van de politieke handel

door Redactie



De krant Estadão wijdt dit weekend een artikel aan de "eetlust" van de centrumpartijen in het Parlement die de regering onder druk zet om telkens weer opnieuw over de brug te komen met meer, wat dacht u, geld.

De tekst beschrijft de benadering van de regering van president Luiz Inácio Lula da Silva met betrekking tot het vrijgeven van parlementaire amendementen en hun invloed op belangrijke stemmingen in het Congres. De regering nam (nog maar eens) de bekende methode van "voor wat, hoort wat" aan en versnelde de vrijgave van middelen via amendementen om politieke steun te verkrijgen.



Afgevaardigden van de partijen in de Kamer van volksvertegenwoordiger worden ontvangen door president Lula die twitterde: "Ik ontving Kamervoorzitter Lira en vertegenwoordigers van de afgevaardigden aan het einde van deze vrijdagmiddag, om te bedanken voor de belangrijke stemmen van de week. Belangrijke projecten niet voor mij of de overheid, maar voor Brazilië. Foto: Twitter - Cláudio Kbene

Sinds het begin van het jaar gaf de regering R$ 16,3 miljard aan middelen vrij, voorgesteld door parlementsleden, waarvan R$ 4,4 miljard al werd uitbetaald. Daarnaast is er R$ 6,6 miljard aan middelen betaald die in eerdere jaren zijn voorgesteld, wat neerkomt op een totaal van R$ 11 miljard dat reeds betaald werd. Deze vrijgaven omvatten zowel amendementen uit de huidige begroting als amendementen uit de geheime begroting die overbleven van de vorige regering onder Jair Bolsonaro.

Hoewel Lula tijdens de verkiezingscampagne kritiek had op die geheime begroting, heeft hij na het aantreden van de regering ook van dit systeem gebruik gemaakt en minder transparante praktijken toegepast, zoals de zogenaamde "Pix-amendementen", om te voldoen aan de politieke eisen van het Centrão en steun te verwerven bij stemmingen. De grootste vrijgaven van middelen vonden plaats op strategische dagen van belangrijke stemmingen voor de regering, zoals de hervorming van het belastingstelsel.

Desalniettemin is de eetlust van het Centrão voor functies en middelen nog niet volledig bevredigd en blijft de regering afhankelijk van deze onderhandelingen om projecten goedgekeurd te krijgen. Er is druk voor een grotere controle over de staatskas en meer functies voor politieke bondgenoten. Lula heeft geprobeerd zijn politieke basis uit te breiden door functies en middelen toe te kennen, en er zal waarschijnlijk een ministeriële herschikking plaatsvinden om aan de eisen van het Centrão tegemoet te komen. Lula besloot al om minister van Toerisme Daniela Carneiro te vervangen door afgevaardigde Celso Sabino (União Brasil) en gaat onderhandelen over andere functies met het Centrão, zoals de leiding van Embratur (agentschap toerisme), de Post en andere ministeries. De druk neemt niet af, integendeel.

Het Secretariaat van Institutionele Relaties van het Presidentieel Paleis verklaarde dat de regering technische criteria en de wet volgde bij het vrijgeven van de amendementen, maar de hoeveelheid middelen die in elke periode wordt vrijgegeven, wordt bepaald door politieke controle.

De tekst vermeldt ook de stemming over de belastinghervorming, waarbij de regering R$ 5,3 miljard aan Pix-amendementen heeft vrijgegeven om parlementsleden in staten en gemeenten te ondersteunen. Na de goedkeuring van de hervorming schreef de voorzitter van de Kamer, Arthur Lira, het succes van het voorstel toe aan de steun van de partijen in het Centrão.

"Hoe meer de regering handelt zoals ze deed bij de keuzes van de vorming van haar basis, hoe makkelijker het leven van de regering wordt, hoe makkelijker ons leven hier wordt." Kamervoorzitter Arthur Lira na de stemming over de fiscale hervorming.

Ondanks de eerste successen moet de regering nog de stemming over het nieuwe fiscale kader voltooien en de begroting voor 2024 indienen. Lula onderhandelt over de eisen van het Centrão wat betreft functies en blijft onder druk staan voor meer middelen, aangezien er nog R$ 20 miljard aan niet-uitbetaalde amendementen is voor dit jaar, en R$ 25 miljard van voorgaande jaren wacht nog op betaling.

Foto boven: Algemene vreugde in de Kamer na de goedkeuring van de fiscale hervorming Bruno Spada/Câmara dos Deputados

Estadão

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-schaduwzijde-van-de-politieke-handel