Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Caixa Econômica op de vingers getikt

door Redactie



Vanmorgen kwam de melding dat de overheidsbank Caixa Econômica Federal vanaf 19 juli kosten zal aanrekenen voor financiële operaties via het - inmiddels razend populaire - instant betaalsysteem Pix, maar enkel voor rechtspersonen, niet voor particulieren, MEI (Micro Empreendedor Individual - kleine zelfstandigen) of steuntrekkers.

De Centrale Bank laat dergelijke heffingen toe die inmiddels al wordt toegepast door privé banken, maar nog niet door de Caixa. Het zou aan om 0,89% van de transactiewaarde, met een minimumbedrag van R$ 1 en een maximumbedrag van R$ 8,50 voor betalingen aan privé personen via Pix, maar ook andersom wanneer het bedrijf betaald wordt door een privé persoon. In het tweede geval zou de heffing eveneens 0,89% van de transactiewaarde bedragen, met een minimumbedrag van R$ 1 en een maximumbedrag van R$ 130.

Het nieuws kreeg meteen een storm kritiek over zich heen, de officiële missie van de bank is immers "Actief zijn bij de bevordering van burgerschap en de duurzame ontwikkeling van het land, als financiële instelling, vertegenwoordiger van het overheidsbeleid en strategische partner van de Braziliaanse staat".

De Caixa Econômica is vandaag de grootste openbare bank in Latijns-Amerika, gericht op grote commerciële operaties, maar vooral bekend voor haar sociale kant zoals het beheer van de FGTS (een spaarpot voor werknemers, gevoed door de werkgevers, als een soort werkloosheidsverzekering), de PIS (een sociale bijdrage), Habitação Popular (sociale woningen) e.d. meer. De bank betaalt ook ook de welgekende Bolsa Família uit.

Enkele uren later kwam er een bevel vanuit het Palácio do Planalto om de zaak om te keren. Het nieuws van de Caixa, geleid door een directie, aangeduid door de PT, irriteerde ministers van de regering en ook president Lula. Zij waren verontwaardigd omdat de bank dit niet vooraf had besproken met de regering vooraleer de nieuwe heffing aan te kondigen. De negatieve repercussie zorgde dan ook snel voor het bevel om de aankondiging in te trekken, tenminste totdat Lula hierover kan oordelen. De president bevindt zich momenteel in Italië waar hij o.m. de paus zal ontmoeten.

CNN Brasil - Metrópoles - Folha de São Paulo

Foto: Marcello Casal Jr/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/caixa-econ%C3%B4mica-op-de-vingers-getikt