Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Business as usual

door Redactie



Het is nog maar een week geleden dat de pers berichten publiceerden, type "het einde van de wereld komt eraan", met de dreiging dat de regering goed op weg was om alle bijkomende ministeries te verliezen, in het leven geroepen door Lula nadat hij verkozen werd.

Lula reageerde toen als volgt:

"Er zijn dagen dat we wakker worden met het nieuws dat de wereld dreigt te vergaan. Ik las het nieuws en alles leek normaal: een parlementaire commissie die een regeringsstructuur wil wijzigen die moeilijk te veranderen is. Het spel is dus begonnen. Wat we niet mogen doen is bevreesd zijn voor de politiek. Wanneer de samenleving bang wordt gemaakt door de politiek en de politieke klasse gaat beschuldigen, is het resultaat veel erger. Het is via de politiek dat er oplossingen komen voor de kleine en grote problemen van het land".

De president legde dat besluit (over het aantal ministeries) bij de aanvang van zijn regering vast in een MP (Medida Provisória), een 'voorlopige maatregel' die 120 dagen geldig was. Vooraleer die termijn om was, moest het besluit bevestigd worden in het Parlement, en daar dreigde het fout te lopen.

Gisterenavond - op de valreep - werd er dan uiteindelijk toch gestemd: het besluit werd goedgekeurd met 337 tegen 125 stemmen, en 1 onthouding. Vandaag moet de Senaat er over oordelen, maar daar worden geen moeilijkheden verwacht.

Waarom dan al die heisa?

Kamervoorzitter Arthur Lira (foto) liet vooraf merken dat het Parlement niet meer dezelfde beminnelijkheid vertoont als in de twee eerste ambtstermijnen van Lula. De parlementariërs, centrumpartijen en de oppositie deden alles wat ze konden om de stemming over de MP te bemoeilijken. Bovendien is Lira misnoegd omdat de zoon van zijn rivaal in zijn thuisstaat Alagoas, een van Lula's ministers is (Renan Filho, zoon van senator Renan Calheiros, is minister van Transport). Lira wilde het ontslag van Renan Filho, te vervangen door iemand van zijn vertrouwen.

Later zei de Kamervoorzitter dat er een "algemene ontevredenheid" bestond met betrekking tot de politieke articulatie van de regering, in werkelijkheid een rechtstreekse klacht aan het adres van minister Alexandre Padilha (Institutionele Relaties).

Hoe raakte het dan eindelijk opgelost?

Eenvoudig, zoals altijd met geld en benoemingen in de federale administratie. Lula was zich heel goed bewust van de ernst van de toestand en maakte in 1 dag tijd R$ 1,7 miljard vrij voor 'emendas', geld voor de parlementariërs, een record. Niets nieuws onder de zon dus, trouwens zijn voorganger(s) doen/deden net hetzelfde. Dat liep enkel fout in de eerste ambtstermijn van Lula, met het mensalão schandaal, waarbij parlementariërs schaamteloos maandelijks afgekocht werden met smeergelden.

Lira maakt het de regering Lula niet makkelijk, al sinds het begin. Hij wijt de opeenvolgende nederlagen van de regering aan "het gebrek aan politieke articulatie", en eist alsmaar meer benoemingen, ministeries en miljarden aan 'emendas' voor zijn collega's. Echter, de kruik gaat zolang te water...

Lira en het STF

Minister Dias Toffoli, van het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal, gaf gisteren een proces vrij dat al twee jaar stil ligt in het hof, nadat hij een 'pedido de vista' indiende (een verzoek om de zaak nader te bestuderen waardoor alles stilvalt). Het gaat om een proces tegen Arthur Lira. De federale afgevaardigde, nu voorzitter van de Kamer, wordt beschuldigd van passieve corruptie.

De zaak van Lira is gebaseerd op de aanhouding van een van zijn raadgevers in de luchthaven van Congonhas (SP) in 2018. De man werd erop betrapt dat hij R$ 106.000 in cash meedroeg, verborgen onder zijn kleding. Nadien bevestigde hij, na de afsluiting van een gerechtelijk akkoord, dat het geld bestemd was voor Lira, steekpenningen die afkomstig waren van de toenmalige directeur van CBTU (Companhia Brasileira de Transportes Urbanos), Francisco Colombo, in ruil voor de steun van de parlementariër om langer te kunnen aanblijven in zijn positie.

De aanklacht werd doorgegeven aan de toenmalige procureur-generaal van de republiek, Rauel Dodge, die hem formaal beschuldigde van passieve corruptie. Twee jaren later, in 2020, vormden ministers Alexandre de Moraes, Luís Roberto Barroso en Marco Aurélio Mello (inmiddels met pensioen) een meerderheid om het verzoek van Arthur Lira om het proces te annuleren, af te wijzen. Het was toen dat Toffoli een 'pedido de vista' indiende, maar nu weer vrijgaf.

Ondanks de overstap van Dias Toffoli naar het tweede panel van het STF, zal het oordeel uitgesproken worden door het eerste panel, samengesteld uit Luís Roberto Barroso, Cármen Lúcia, Luiz Fux en Alexandre de Moraes. Dat panel staat bekend voor zijn hardere oordelen in gevallen van corruptie. Tel daarbij de inhoud van de stem van voormalige rechter Marco Aurélio Mello, die zei: "De intense uitwisseling van berichten en verbinding tussen Arthur Lira en zijn raadgever werd aangetoond", en het ligt dus in de verwachting dat de afgevaardigde veroordeeld wordt, waardoor hij uit zijn ambt als Kamervoorzitter kan ontzet worden, alsmede zijn mandaat verliezen.

Dit alles verklaart wellicht de grimmigheid waarmee Lira tekeer gaat, maar neemt het gezegde "business as usual" niet weg.

Revista Forum - Estadão

Foto: Lula Marques/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/business-as-usual-1