Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

José Dirceu: de afgang van een PT-militant

door Progresso

Dirceu-x-2

Het TRF4, gerechtshof in 2de instantie in Porto Alegre, wees vandaag unaniem het beroep af van ‘petista’ José Dirceu. Zijn advokaten kunnen nog eenmaal een nieuw beroep indienen, de zogenaamde ‘embargos dos embargos’, maar de kans op succes is vrijwel nihil. M.a.w., Dirceu kan op elk moment opnieuw opgesloten worden.

José Dirceu, voormalige stafchef in de regering Lula en een van de sterke PT-figuren, zag zijn straf in september van vorig jaar verhogen naar 30 jaren en 9 maanden opsluiting. De uitspraak kwam van het hetzelfde gerechtshof in Porto Alegre TRF4 waar zaken behandeld worden van eerder veroordeelden (door Sergio Moro) die in beroep gingen.

Rechter Moro veroordeelde hem eerder (in mei 2017) tot 23 jaar en 3 maanden gevangenis, later verminderd tot 20 jaar en 10 maanden op verzoek van Dirceu’s verdediging die ook in beroep ging tegen de uitspraak. Het TRF4 verhoogde de straf maar hij werd vrijgelaten door het opperste gerechtshof STF en mocht de uitspraak van het nieuwe beroep afwachten in huisarrest, met een enkelband.

Veroordelingen

Dirceu werd in 2012 uit zijn politieke rechten ontheven door de kamer van volksvertegenwoordigers en werd schuldig bevonden en veroordeeld voor actieve corruptie en bendevorming, in twee verschillende gerechtszaken voor het Braziliaanse Hooggerechtshof. Verder werd hij ook beschuldigd in de Operatie Lava Jato om smeergeld te hebben ontvangen van Engevix en UTC Engenharia, twee grote Braziliaanse aannemers.

Opkomst & afgang van José Dirceu

Dirceu-Lula-PalocciDirceu, Lula en Antonio Palocci in (voor hen) betere tijden.

Dirceu heeft een lange geschiedenis achter de rug als politieke militant, ten tijd van de militaire dictatuur in Brazilië. Hij werd toen ook al gearresteerd en bracht nadien geruime tijd door in Cuba waar hij studeerde, werkte en militaire training ontving o.l.v. commandant Fidel Castro. Hij keerde illegaal terug naar Brazilië in 1971, maar bleef niet lang. Hij veranderde nadien zijn gezicht met plastische chirurgie en keerde terug naar de deelstaat Paraná in 1975 onder de valse naam “Carlos Henrique Gouveia de Mello”. Hij trouwde er met zijn eerste vrouw zonder zijn ware identiteit te onthullen. Later verkreeg hij amnestie en begon hij te werken als advokaat. Dirceu werd lid van de arbeiderspartij PT en begon aldus een politieke carrière die resulteerde in een verkiezing als volksvertegenwoordiger. Hij werd ook driemaal verkozen als voorzitter van de partij. In de eerste regering van Lula werd hij aangesteld als “Ministro da Casa Civil” (stafchef). In 2005 moest hij aftreden wegens betrokkenheid in het mensalão-schandaal. Hij verloor ook zijn politieke mandaat als volksvertegenwoordiger. Het zou nog duren tot 2013 vooraleer hij voor het eerst achter de tralies belandde.

Dirceu-CastroJosé Dirceu en Fidel Castro.

Dirceu heeft zich nooit laten beïnvloeden tot een gerechterlijk akkoord en blijft zich tot op vandaag gedragen als de “guerreiro do povo brasileiro” (de strijder van het Braziliaanse volk) zoals zijn supporters hem toeriepen bij zijn eerste opsluiting, toen hij zijn vuist opstak voor de camera’s van de aanwezige pers. Na alle ontwikkelingen in het Lava Jato onderzoek (waardoor hij de veroordeling van rechter Moro opliep) blijft er niet meer zoveel over van die steun, ook al gaat hij door met zich te gedragen als een soort hedendaagse versie van Che Guevara, als de “sterke man van de ex-president”, een rol die hij al lang niet meer vervult. Eerder dit jaar riep hij een dag uit (24 januari) als “Dia da Revolta” (dag van de opstand en razernij), dit tegen de veroordeling van ex-president Lula. Hij zweepte de militanten van de arbeiderspartij op, zeggende dat het tijd was voor “actie, niet voor woorden”. In zijn boodschap had hij het over het gebruiken van de energie voor “Fúria e revolta, a indignação e mesmo o ódio” (razernij, opstand, verontwaardiging en zelfs haat). Uit de mond van de nu 72-jarige ‘guerilla-strijder’ komt vandaag niet veel meer dan dergelijke haatpraat. Over de corruptie waaraan hij zich schuldig maakte: geen woord.

Foto boven: Dirceu als jonge man, en nu.

Marcello Casal/Antônio Milena/Agência Brasil - Wikimedia Commons

Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws