Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Hoera, het STF beslist!

door Redactie

STF-Manif

Voor hen die geloven in de schuld van ex-president Lula m.b.t. zijn veroordeling omtrent het duplex appartement dat voor hem ingericht werd door het bedrijf OAS, betaald door smeergeld van Petrobras, is woensdag 4 april 2018 een cruciale dag waarin het STF zal bepalen of de misdaad in Brazilië loont. Of niet. De elf rechters moeten dan oordelen over een habeas corpus, aangevraagd door Lula’s advokaten. Indien zij dit toekennen, dan geldt dit in principe voor vele anderen (José Dirceu, Antonio Palocci, Sérgio Cabral, Eduardo Cunha…), al dan niet zuchtend achter tralies.

Een en ander doet denken aan de scene in de nieuwe Netflix serie ‘O Mecanismo‘ waar enkele opgeslotenen wegens corruptie plots losbarsten en juichen “Foi pro Supremo, estamos livres, vai todo mundo embora. Foi pro Supremoooooo!!!” (de zaak komt voor het Supremo Tribunal Federal, we zijn vrij, we worden allemaal vrijgelaten, het gaat naar het STF!!!).

Het gerechtshof wordt in de jongste jaren door velen gezien als de instantie die de macht heeft om witteboord criminaliteit te belonen met straffeloosheid, en dat ook doet, inclusief de pogingen om de regels aan te passen m.b.t. de uitvoering van een straf na bevestiging door een 2de instantie (zoals het geval bij Lula). De regel wordt nochtans toegepast in 193 van de 194 landen die lid zijn van de Verenigde Naties, ook in Brazilië. Een expressief groepje ministers van het STF toont zich nu plots bereid om de regels weer te wijzigen. De vraag is: waarom?

Het Supremo Tribunal Federal, het hoogste gerechtshof van het land, is samengesteld uit 11 rechters/ministers. Zij worden verkozen/aangeduid door de president van de republiek, moeten tussen 35 en 65 jaar oud zijn en moeten een gedegen juridische kennis en reputatie kunnen voorleggen. Na een aanduiding door de president volgt er een ‘sabatina’ in de senaat waar de kandidaat ondervraagd wordt door de senatoren. Eens verkozen, mag de rechter deel uitmaken van het STF tot de grens van 75 jaar wanneer hij/zij verplicht op pensioen moet. Een rechter van het STF verdient maandelijks R$ 33.763 (8.440 euro), in principe het hoogste loon dat uitbetaald wordt aan een ambtenaar in Brazilië. Wanneer het STF een loonsverhoging wordt toegekend, wordt het salaris van andere ambtenaren hieraan naar verhouding aangepast.

De huidige samenstelling

Celso de Mello – Aangeduid door José Sarney
Marco Aurélio – Aangeduid door Fernando Collor
Gilmar Mendes – Aangeduid door Fernando Henrique Cardoso
Ricardo Lewandowsky – Aangeduid door Luiz Inácio Lula da Silva
Cármen Lúcia – Aangeduid door Luiz Inácio Lula da Silva
Dias Toffoli – Aangeduid door Luiz Inácio Lula da Silva
Luiz Fux – Aangeduid door Dilma Rousseff
Rosa Weber – Aangeduid door Dilma Rousseff
Roberto Barroso – Aangeduid door Dilma Rousseff
Edson Fachin – Aangeduid door Dilma Rousseff
Alexandre de Moraes – Aangeduid door Michel Temer

Een meerderheid van de 11 ministers (7 op 11) verkreeg zijn zetel in het hoogste gerechtshof op aanduiding van de arbeiderspartij PT (presidenten Luiz Inácio Lula da Silva en Dilma Rousseff). Wil dat zeggen dat die rechters altijd oordelen in het voordeel van die partij? Neen, maar volgens tegenstanders is er wel (te) dikwijls partijdigheid in het spel.

Minister Gilmar Mendes heeft zich al eerder nalatend uitgesproken over de de groei van het aantal rechters, aangeduid door eén en dezelfde partij (PT), verwijzend naar een conversie van een STF in een bolivariaans gerechtshof. Zijn collega’s zijn het daar niet mee eens en vinden het profiel van een rechter belangrijker dan door wie hij/zij aangeduid werd. Waar velen het over eens zijn is de aanduiding van rechter Dias Toffoli die niet slaagde in een examen van de magistratuur, maar het haalde omdat hij voorheen een toegewijde advokaat was van de PT en vriend van ex-president Lula.

Foto: Fotos Públicas - Jefferson Rudy - Agência Senado
Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws