Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Erop of eronder

door Redactie

Votar

Het Lava Jato onderzoek is nog lang niet afgelopen, ook al bestaan er krachten in Brazilië die pogingen ondernemen om “het bloeden te stelpen”. Anderen praten er zelfs niet graag over en denken aan de komende verkiezingsslag die hun vel kan redden. Dat geldt zeker voor de 48 politici die onderzocht worden in deze gigantische corruptieaffaire, met inbegrip van president Michel Temer, drie gouverneurs, 10 senatoren en 34 volksvertegenwoordigers.

BBC Brazilië lijstte ze allemaal op. 48 politici, rechthebbende op het inmiddels welbekende ‘foro privilegiado’, lopen het risico om dat recht kwijt te spelen als ze er niet in slagen om zich te laten herverkiezen, met als gevolg dat ze dan door de 1ste instantie zullen beoordeeld worden, door rechters als Sergio Moro. Op dit moment moeten ze zichzelf enkel verantwoorden bij het hoogste gerechtshof (STF) waar de processen uiterst traag verlopen, zo traag dat velen nooit de binnenkant van een cel te zien krijgen. Processen bij de eerste instantie leveren veel sneller resultaten op, zoals bijvoorbeeld dat van ex-president Lula en ex-kamervoorzitter Eduardo Cunha, die hun oordeel bevestigd zagen door de 2de instantie en nu reeds hun straf uitzitten.

Dergelijke veroordeelden kunnen nog in beroep gaan bij het STJ (Superior Tribunal de Justiça) en het STF (Supremo Tribunal Federal), maar met de huidige regelgeving, goedgekeurd door de ministers van het STF, is de uitvoering van de straf na bevestiging in 2de instantie toegelaten.

Tot op dit moment werd nog geen enkele beklaagde in het lava Jato onderzoek beoordeeld door het STF. De rechters van dat hof kijken aan tegen een bijzonder lange wachtlijst. Verdedigers van een rechtspraak door dat hof zeggen dat dit niet noodzakelijk een privilege is, dit omdat een beklaagde na een veroordeling, enkel nog in beroep kan gaan bij datzelfde hof.

De lijst, opgemaakt door BBC Brazilië, is exclusief 4 gouverneurs die hun recht op een oordeel door het STF al kwijtspeelden, omwille van het feit dat ze vervroegd ontslag namen uit hun functie om te kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen: Geraldo Alckmin (PSDB), Beto Richa (PSDB), Marconi Perillo (PSDB) e Raimundo Colombo (PSD). Allemaal ontkennen ze enige betrokkenheid met corruptie.

Wie mag door wie beoordeeld worden?

De president van de republiek, de vice-president, federale volksvertegenwoordigers, senatoren en ministers hebben het recht op een oordeel door (enkel) het STF, tenminste tijdens de uitoefening van hun ambt. Gouverneurs kunnen enkel terechtkomen bij het 2de hoogste gerechtshof, het STJ, eveneens enkel tijdens de uitoefening van hun ambt.

De wet zegt dat burgemeesters, gouverneurs en de president die willen deelnemen aan de verkiezingen voor een ander soort politiek mandaat, 6 maanden voor de stembusslag moeten aftreden. Dat is het geval voor Geraldo Alckmin, gouverneur van São Paulo en nu presidentskandidaat, en ook voor zijn collega’s Richa, Perillo en Colombo die een zetel in de senaat op het oog hebben.

Vier ministers van de regering Temer, ook onderzocht in de Lava Jato affaire, namen geen ontslag en zullen enkel verder kunnen genieten van het ‘foro privilegiado’ indien ze in de volgende regering opgenomen worden: stafchef Eliseu Padilha (MDB), minister van wetenschappen en communicatie Gilberto Kassab (PSD), minister van nationale integratie Helder Barbalho (MDB) en secretaris-generaal van de president, Moreira Franco (MDB).

Het lijstje ‘erop of eronder’

PRESIDENT
Michel Temer (MDB-SP)

GOUVERNEURS
Renan Filho (MDB-AL)
Robinson Faria (PSD-RN)
Fernando Pimentel (PT-MG)

SENATOREN
Aécio Neves (PSDB-MG)
Ciro Nogueira (PP-PI)
Edison Lobão (MDB-MA)
Eunício Oliveira (MDB-CE)
Gleisi Hoffmann (PT-PR)
Humberto Costa (PT-PE)
Ivo Cassol (PP-RO)
Renan Calheiros (MDB-AL)
Romero Jucá (MDB-RR)
Valdir Raupp (MDB-RO)

VOLKSVERTEGENWOORDIGERS
Aguinaldo Ribeiro (PP-PB)
Alfredo Nascimento (PR-AM)
Anibal Ferreira Gomes (MDB-CE)
Antônio Brito (PSD-BA)
Andres Sanchez (PT-SP)
Arlindo Chinaglia (PT-SP)
Arthur Maia (PPS-BA)
Beto Mansur (PRB-SP)
Cacá Leão (PP-BA)
Carlos Zarattini (PT-SP)
Celso Russomanno (PRB-SP)
Dimas Fabiano Toledo (PP-MG)
Fábio Faria (PSD-RN)
Heráclito Fortes (PSB-PI)
José Carlos Aleluia (DEM-BA)
José Mentor (PT-SP)
José Otávio Germano (PP-RS)
Lázaro Botelho Martins (PP-TO)
Lúcio Vieira Lima (MDB-BA)
Luiz Fernando Faria (PP-MG)
Marco Maia (PT-RS)
Maria do Rosário (PT-RS)
Mário Negromonte Jr. (PP-BA)
Milton Monti (PR-SP)
Missionário José Olímpio (DEM-SP)
Ônyx Lorenzoni (DEM-RJ)
Roberto Balestra (PP-GO)
Rodrigo Garcia (DEM-RJ)
Rodrigo Maia (DEM-RJ)
Sandes Júnior (PP-GO)
Vander Loubet (PT-SP)
Vicentinho (PT-SP)
Yeda Crusius (PSDB-RS)
Waldir Maranhão (PSDB-MA)

Braziliaanse kiezers die zich ergeren aan de corruptie doen er wellicht goed aan om het lijstje af te drukken en mee te nemen naar het stemhokje, dit om te kijken op wie er zeker niet moet gestemd worden.

Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws