Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

De schande van een president

door Redactie

Lula-Dilma

Columnist Jorge Oliveira (van de rechtse webkrant Diário do Poder) schreef een stuk met als titel “Buitenlandse kranten veroordelen nu Lula’s corruptie”. Wij vertaalden het artikel voor de lezers van Brazilië Nieuws en sluiten (onderaan) de links in naar de vermelde kranten, ter vergelijk. Alvast één paragraaf uit een artikel van de Washington Post die tot nadenken stemt:

“If Lula stole, at least he gave some of it to the people,” said Jose Antonio da Silva, 52, a steelworker at Mercedes and member of the union. “If they want to jail Lula, they need to jail the rest of them, too.”

De vertaling van het artikel van Jorge Oliveira:

“De buitenlandse pers heeft nog altijd een vertekend beeld van Brazilië. Zij denken nog steeds dat het om een jungle gaat, bevolkt door indianen, in het gezelschap van alligators, apen en andere tropische dieren. Zij vinden het leuk om onze gewoontes voor te stellen als een folklore, maar houden wel van onze vrouwen, ons voetbal en onze muziek. Sommige van hun leiders zijn zo onwetend dat ze ons land verwarren met een ander, zoals Ronald Reagan die het tijdens een officiëel diner in Brasília, in 1982, had over “het volk van Bolivia”. En dat exotisch scenario werd door hen gebruikt om de figuur van Lula te plaatsen, tegenover hun lezers: een gepensioneerde afkomstig uit het noordoosten van Brazilië, een ongeletterde ex-vakbondsman die erin slaagde om president te worden.

Hun kranten gaven voeding aan dit beeld en verstopten gedurende lange tijd de criminele acties van Lula en zijn partij, de PT. Hun correspondenten in ons land zagen hem wel zitten, stonden sympathiek tegenover het idee van een president als Lula. Aan het einde van zijn ambtstermijn kreeg hij zelfs een uitnodiging van The New York Times voor het schrijven van een wekelijkse column (wat nooit werkelijkheid werd). Het feit dat Lula ooit een correspondent van hen (Larry Rohter) bedreigde met een uitzetting (in 2004, omdat de journalist beweerde in een artikel dat Lula een drankprobleem had), werd op dat moment gewoon vergeten.

De Amerikaanse en Europese media schudden nu elkaar’s handen en onthullen stilaan het ware gelaat van het karakter van Lula en zijn volgelingen dat ze voordien verborgen hielden. In hun columns steunen ze het Lava Jato onderzoek en beoordelen Lula’s opsluiting als correct. De New York Times prijst de moed van rechter Sergio Moro en zegt dat “Brazilië in zijn instellingen de noodzakelijke middelen heeft om zelfs de machtigste – en populaire boosdoeners aan te kunnen”. Le Monde, een van de invloedrijkste kranten in Frankrijk, schrijft in het artikel “Brésil : La disgrâce d’un président” dat Lula’s arrestatie aantoont dat hij niet boven de wet staat en dat het geen politieke daad is. Het Lava Jato onderzoek moet doorgaan met het bestrijden van corruptie.

De buitenlandse pers gaf een verkeerde berichtgeving over de politieke gebeurtenissen in ons land, tot en met de afzetting van Dilma Rousseff. Zij juichtten over het verleden van het duo Lula-Dilma: een gepensioneerde en een politieke gevangene kwamen uiteindelijk aan de macht in het land van “indianen en oerang-oetangs”. Zelfs hun uitschuivers werden getolereerd; immers het land werd nu bestuurd door linkse “arbeiders”, nogal een overwinning voor de gebruikelijke politieke standaarden in Zuid-Amerika, een deel van de wereld dat beschouwd wordt als de achtertuin van het kapitalisme.

In Europa juichtten de kranten toen Dilma aan de macht was, en veroordeelden de coupplegers toen ze werd afgezet. Overheidsagentschappen in handen van de arbeiderspartij, werden ervan beschuldigd om een vuile campagne te voeren.

Braziliaanse ambassadeurs en studenten in het buitenland spraken ook over een staatsgreep, zonder de onderzoeken m.b.t. corruptie in aanmerking te nemen, een onderzoek dat zou uitmonden in de ontdekking van een van de grootste criminele organisaties van het land. Het kostte de buitenlandse corresponten wat moeite om hun passies in te ruilen voor de nodige onpartijdigheid m.b.t. de berichtgeving over het Lava Jato onderzoek, dit met als resultaat dat Braziliaanse rechters en onderzoekers nu regelmatig uitgenodigd worden om voordrachten te komen geven aan buitenlandse universiteiten.

Na Lula’s arrestatie slaan de buitenlandse media een ‘mea culpa’. Ze doen aan zelfkritiek wanneer ze nu schrijven dat de aanhouding gerechtvaardigd is, in het licht van de misdaden die hij beging, iets wat ook te merken is in de jongste Datafolha peiling waarin 54% van de ondervraagden zeggen dat ze akkoord gaan met zijn opsluiting. Ook de Washington Post gaat daarmee akkoord, heeft het over de arrestatie van meer dan 120 mensen in het Lava Jato onderzoek, en over het succes van de strijd tegen corruptie in Brazilië.

Kortom, de wereld buigt voor de feiten.”

Besluit: het loont de moeite om onderstaande links te raadplegen en om zelf conclusies te trekken.

The New York Times
Le Monde
The Washington Post 1
The Washington Post 2

Het originele artikel op de website Diário do Poder

Foto: José Cruz - Agência Brasil
Overgenomen met toestemming van Brazilië Nieuws