Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Zoon Lula betrokken in Lava Jato onderzoek

door Redactie



De 69ste fase van het Lava Jato onderzoek die vandaag opgestart werd, onderzoekt het betalen van meer dan R$ 100 miljoen van de telecom groep Oi/Telemar aan de bedrijven van Fábio Luis Lula da Silva, een van de zonen van ex-president Lula. De federale politie kreeg gerechtelijke toelating tot 47 verschillende huiszoekingen en inbeslagnames in drie verschillende deelstaten, en in het federaal district.

Het federale openbare ministerie zegt dat de bedrijven van Lula’s zoon (Gamecorp/Gol) niet in staat waren om de diensten te leveren waarvoor ze gecontracteerd werden door Oi/Telemar. De groep Gamecorp/Gol ontwikkelde spelletjes en apps voor smartphones, naast andere technologische diensten.

Volgens het openbaar ministerie werd er minstens R$ 132 miljoen betaald tussen 2004 en 2016, een periode waarin de telecommunicatiegroep begunstigd werd door maatregelen van de federale regering, destijds o.l.v. de arbeiderspartij PT. De aanklager zegt dat het totaalbedrag zelfs oploopt tot R$ 193 miljoen.

Enkel al Gamecorp, een onderneming van de zoon van Lula, kreeg R$ 82 miljoen, dit volgens het openbaar ministerie en de Receita Federal (fiscus). De controleurs van de fiscus stelden echter vast dat Gamecorp niet in staat was om dit type van diensten (telefonie) te leveren.

Federale procureur Roberson Henrique Pozzobon: “Gamecorp beschikte niet over de nodige specialisten of activa die nodig waren om de diensten te verlenen waarvoor ze gecontracteerd werden. Er werd vastgesteld dat het werk volledig werd uitbesteed terwijl de activa werden geleverd door de klanten (Oi/Telemar) zelf”. Hij voegde eraan toe, geïnterviewd door de pers, dat het grootste deel van het geld dat diende voor de aankoop van de buitenverblijven (sítios) Santa Barbara en Santa Denise in Atibaia, waarschijnlijk afkomstig is van Oi/Telecom. De eigenaars van deze landhuizen zijn vennoten van Fábio Luis Lula da Silva. Ex-president Lula werd door twee gerechtelijke instanties veroordeeld omdat hij aanvaardde dat de bedrijven Odebrecht en OAS een verbouwing uitvoerde in de sítio die hij en zijn familie regelmatig bezochten: “Vandaag, in de 69ste fase van het Lava Jato onderzoek, is het bewijs te vinden dat beide buitenverblijven werden aangekocht met geld dat op een foute manier verkregen werd”, aldus de procureur.

De groep Gamecorp/Gol

De vennoten van deze groep bestaan, naast Fábio Luis Lula da Silva, uit Fernando Bittar en Jonas Suassuna, de formele eigenaars van de sítio in Atibaia die door Lula & familie gefrequenteerd werd. Een e-mail naar deze drie werd in beslag genomen door de onderzoekers. In de tekst van die mail worden de resultaten gepresenteerd van het bedrijf “in de jongste 12 maanden”, met het voorbehoud dat de cijfers van Brasil Telecom (Oi) verwijderd werden omdat het in dat geval om een “politiek budget gaat, en dat had de resultaten kunnen vervalsen”.



Volgens het openbaar ministerie zorgde de groep Oi/Telemar voor 74% van de facturatie van Gamecorp tussen 2005 en 2016, dit terwijl het bedrijf noch de mankrachten, noch de middelen had op de betaalde diensten te leveren. De aanklagers zeggen ook dat de groep Oi/Telemar begunstigd werd door de regering “d.m.v. diverse politieke en administratieve beslissingen in de telecommunicatiesector”. Als voorbeeld wordt hierbij het decreet nr. 6.654/2008 opgegeven, ondertekend door de toenmalige president Lula, dat toeliet dat het bedrijf Brasil Telecom opgekocht werd door de groep Oi/Telemar. In beslag genomen boodschappen wijzen ook uit dat Oi/Telemar invloed uitoefende op de keuze van de raadgever van Anatel, het controleagentschap van de sector telecommunicatie. Deze raadgever, volgens de aanklagers, stond dicht bij Lulinha (Lula’s zoon) en trad op in het proces dat toeliet dat Brasil Telecom opgekocht werd door Oi/Telemar.

Een andere verdenking die onderzocht wordt, zijn de overdrachten van de Oi/Telemar groep aan de onderneming R.T. Serviços Especializados, een bedrijf dat gebruikt werd om de onkosten van voormalige stafchef José Dirceu te betalen, en mensen die aan hem gelinkt worden. Volgens het openbaar ministerie beschikken ze over het bewijs dat José Dirceu actief deelnam aan gesprekken ten gunste van de Oi/Telemar groep in de federale overheid.

Bron

Foto: Tânia Rêgo - Agência Brasil

Bron: https://brazilienieuws.online/2019/12/10/zoon-lula-betrokken-in-lava-jato-onderzoek/