Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, lovebrasil

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wie is de grootste boeman?

door Redactie



Een peiling van het instituut Quaest toont aan dat de Braziliaanse kiezers bang zijn voor een terugkeer van de arbeiderspartij PT, maar ook voor een mogelijke herverkiezing van de huidige president, Jair Bolsonaro. De campagnes van beiden versterken die angst. Beide rivalen, aan de top van de peilingen naar de stemintenties, veroorzaken dezelfde bezorgdheid bij de kiezers voor de mogelijke gevolgen als ze verkozen worden.

De motieven voor die bezorgdheid. aldus de uitslag van de peiling, zijn gebaseerd op concrete feiten in de loopbaan van beide kandidaten. De kiezer vreest ervoor dat, met de terugkeer van Lula, de corruptie weer zal doen oplaaien, alsmede de goedkeuring van buitenlandse linkse dictaturen en een versteviging van de progressieve standpunten – een delicaat thema voor de conservatieven. Met de herverkiezing van Bolsonaro groeit de bezorgdheid voor een toename van de armoede, de voortzetting van de verspreiding van haatpraat en zelfs voor een einde van de democratie.

Nepnieuws wordt ingezet om de angst van de kiezer te verstevigen. De mix van concrete feiten met semi-waarheden (het verdraaien van de informatie over die feiten) versterkt het negatieve gevoel van de kiezer over beide kandidaten.

De Quaest peiling wijst uit dat 45% van de kiezers schrik heeft voor de verlenging van de regering Bolsonaro; 40% vreest voor de terugkeer van de PT. Het verschil tussen beide percentages duikelde van 17 punten naar slechts 5 punten tussen juni en augustus. Het onderzoek, waarvan de uitslag vorige week gepubliceerd werd, houdt geen rekening met de individuele stemintenties, maar wel met het gevoel van de kiezer in het kieshokje.

De onderzoekers schatten dat de helft van de kiezers niet trouw is aan Bolsonaro, noch aan Lula, maar wel toegeven dat ze voor de ene kiezen uit schrik voor de andere.

De regering van Lula werd gekenmerkt door corruptie, zoals het mensalão schandaal waarbij stemmen in het parlement gekocht werden. Vier PT-bonzen gingen achter de tralies, inclusief José Dirceu en José Genoino. Nadat opvolgster Dilma Rousseff afgezet werd, ging ook Lula naar de cel door de operatie Lava Jato, in 2018, beschuldigd van het aanvaarden van steekpenningen van aannemers, in ruil voor gunsten van de regering. De processen van Lula werden gearchiveerd, maar omwille van procedurefouten.

Als president plaatste Lula zich op een lijn met Hugo Chávez in Venezuela, en dictaturen in Gabon en Equatoriaal-Guinea. Hij sloot ook allianties af met Kadhafi in Libië en José Eduardo dos Santos in Angola.

De angst voor Bolsonaro bij de kiezers is verbonden met de verslechtering van het leven van de armste Brazilianen, een aanscherping van de haatpraat tegen minderheden, het gebrek aan efficiëntie in de omgang met crisissen zoals de covid-19 pandemie, een scheur in de democratie en een internationale isolatie.

Bolsonaro eindigt zijn eerste ambtstermijn als een paria wegens zijn onachtzaamheid voor internationale forums. Als een geallieerde van Donald Trump liet hij lang wachten op de goedkeuring van de verkiezing van Joe Biden. Met de Franse president Emmanuel Macron ging hij in de clinch met betrekking tot milieu kwesties.

Wat de pandemie betreft bleef hij de ziekte, die meer dan 680.000 doden veroorzaakte in Brazilië, ontkennen en was tegen de vaccinatie. Het hoogste gerechtshof STF onderzoekt een fake news netwerk dat beheerd wordt door zijn geallieerden, om tegenstanders aan te vallen. Op het economisch vlak eindigt Bolsonaro zijn eerste termijn met een record aantal mensen in extreme armoede.

Bron

Illustratie: Reproductie YouTube

Source: https://brazilienieuws.wordpress.com/2022/08/22/wie-is-de-grootste-boeman/