Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wie heeft gelijk

door Redactie



Ex-kapitein van de Braziliaanse strijdkrachten, nu president van de republiek Jair Bolsonaro, zorgde ervoor dat negen van de 22 ministeries waarover hij het bevel heeft, geleid worden door militairen. Ter vergelijking: generaal Castelo Branco, de eerste president tijdens de periode van de militaire dictatuur, had er slechts vijf aan het hoofd van een ministerie. Wil de Braziliaanse leider hiermee zijn machtspositie verzegelen?

Wie de kaarten uitdeelde in het eerste jaar van zijn regering, was Olavo de Carvalho, de extreem rechtse ideoloog die vanuit de Verenigde Staten een soort gids vormde voor de bolsonaristas. Dat ging zover dat Carvalho de val veroorzaakte van generaal Santos Cruz, de minister van het regeringssecretariaat die van de goeroe zelfs verscheidene scheldwoorden naar zijn kop geslingerd kreeg, via de sociale media. Santos Cruz werd (in juni van vorig jaar) vervangen door generaal Luiz Eduardo Ramos die in een korte periode alsmaar meer invloed wist uit te oefenen.

De afgedankte generaal bleef lange tijd stil, maar gisteren reageerde hij via Twitter tegen de oproep van zijn collega Augusto Heleno om de straat op te gaan en om de president te steunen.

Hoe het allemaal begon

Vorige maandagvoormiddag stond Augusto Heleno, minister voor constitutionele veiligheid, zijn baas op te wachten voor een ceremonie voor het Alvorada Paleis, het hijsen van de nationale vlag. Hij was er in gesprek met zijn collega Luiz Eduardo Ramos, minister van het secretariaat van de regering, en met Paulo Guedes, minister van Economie. Zonder dat hij het wist werd een deel van dat gesprek opgenomen, net op het moment dat hij zei tegen zijn collega’s: “We mogen niet aanvaarden dat we door die kerels gechanteerd worden. Foda-se (f*ck you). Als ze een parlementair regime willen, dat ze dan de grondwet wijzigen!” .

De intolerantie van Heleno heeft te maken met het veto van de president tegen de wet van opgelegde begroting, goedgekeurd door het parlement. Het gaat er eigenlijk om wie er mag beslissen wat er precies mag gedaan worden met de begroting van de federale overheid, de deelstaten en die van de gemeentes. De volksvertegenwoordigers zijn van mening dat zij daarover het laatste woord moeten hebben, niet de regering.

De eerste reactie op de uitspraak van Heleno kwam van Kamervoorzitter Rodrigo Maia: “Spijtig dat een minister met zoveel titels transformeerde in een ideologische radicaal, tegen de democratie, tegen het parlement. Ik stelde geen enkele aanval van hem tegen het parlement vast toen wij zijn salaris goedkeurden, als reserve militair”. Ook Senaatsvoorzitter Davi Alcolumbre reageerde boos: “Dit is ongelooflijk, ik voel me beledigd. Laat me benadrukken dat het parlement geen enkele aanval tegen de democratie zal toelaten!”.



De oproep van conservatieve bewegingen zoals hij via het internet verspreidt wordt. De manifestatie krijgt van hen nu al de naam “Foda-se” opgekleefd.

De rechtse digitale militie lanceerde daarop een campagne via het internet en er kwam een oproep om de straat op te gaan op zondag 15 maart, een manifestatie als steun voor de regering. Boven de oproep staan 4 generaals afgebeeld, waaronder Augusto Heleno en vicepresident Hamilton Mourão. Dit lokte dan weer de verontwaardiging uit van de andere kant, o.m. van journaliste Vera Magalhães die schreef: “De generaals van onze strijdkrachten laten zich afbeelden als carnavalsfiguren. Gaat u daarmee akkoord vicepresident Mourão? Zou het niet passen dat u hier publiekelijk afstand van neemt?” .

Haar (rechtse) collega Augusto Nunes ziet het anders: “Puur cynisme. Maia en zijn collega’s weten best dat de uitspraak van generaal Heleno niet gericht is op de instellingen. ‘Die kerels’ zijn niet van het soort parlementairen dat het geld van de belastingbetaler met respect behandelt, maar wel volksvertegenwoordigers die onfatsoenlijkheden goedkeuren zoals miljarden voor het kiesfonds en het obscene partijfonds”.



Bolsonaristas met een spandoek waarop te lezen staat: “Weg met het STF, Alcolumbre en Maia. Laat Brazilië groeien”.

Groepen ‘Bolsonaristas’ zoals “Movimento Brasil Conservador”, “Movimento Conservador” en “Nas Ruas” verspreiden boodschappen via het internet zoals “Zondag 15 maart 2020, manifestaties in gans Brazilië met één objectief: de verdediging van president Jair Messias Bolsonaro! Wij aanvaarden geen ‘opgelegde begroting’ van een ‘wit parlement’, nog minder allerlei heimelijke manoeuvres van links”, vergezeld van de hashtag #SomosTodosBolsonaro.



Generaal Santos Cruz nam een duidelijke stelling in en twitterde “De strijdkrachten vormen een instituut van de overheid, de verdediging van het vaderland en garanderen de constitutionele machten, de wet en de orde. De strijdkrachten mogen niet verward worden met tijdelijke onderwerpen van een regering, politieke partijen of individuen, dat is misbruik van vertrouwen, liegen en de bevolking voor de gek houden. Het gebruik van foto’s van generaals is grotesk”.

Bron 1Bron 2Bron 3Bron 4

Foto's: Reproductie Twitter / Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/02/25/wie-heeft-gelijk/