Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wat verzwijgt de president?

door Redactie



President Bolsonaro vaardigde diverse decreten uit over onderwerpen die voor een periode van 100 jaar verzegeld werden, stekelige thema’s voor hem en zijn familie en zijn aanhangers. Het onderwerp werd geciteerd door ex-president Lula tijdens het debat van vorige zondag, zonder details te geven over de verschillende thema’s die het onderwerp vormen van die verzegeling. Internetgebruikers werden echter nieuwsgierig en de trefwoorden “sigilo de 100 anos” werd opeens een topper bij de zoekmachine Google. De huidige president lanceerde al vier decreten om te vermijden dat bepaalde processen publiek bekend zouden worden.

Bolsonaro maakt hierbij gebruik van de wet “Acesso à Informação” (toegang tot informatie). Volgens die wet kan de toegang tot persoonlijke informatie, gerelateerd aan intimiteit, het privé leven, eer en imago, beperkt worden: “Ongeacht de classificatie van geheimhouding en voor een maximale periode van 100 jaar vanaf de productiedatum, aan wettelijk bevoegde overheidsfunctionarissen en de persoon naar wie ze verwijzen.”

In januari van vorig jaar werd een geheimhouding opgelegd aan de vaccinatiekaart van de president, inclusief de informatie over de dosissen vaccins die hij reeds kreeg. Het is niet bekend of hij zich niet liet inenten, of wel, hiermee ingaande tegen zijn eigen uitspraken, zich toch liet vaccineren. Toen hij hier destijds over ondervraagd werd, antwoordde hij dat hij de laatste zou zijn om zich te laten inenten.

Voormalige zorgminister Pazuello en de zonen Bolsonaro

In mei 2021 liet Bolsonaro een intern proces tegen de toenmalige zorgminister, generaal Eduardo Pazuello, voor 100 jaar verzegelen. Het leger startte dat proces op om de deelname van de generaal aan een politiek evenement te onderzoeken, een maand eerder samen met de president. Het besluit werd genomen door een commissie, samengesteld uit hoge ambtenaren van 7 verschillende ministeries, en gerechtvaardigd was dat de openbaarmaking van het document een risico zou vormen voor de principes van hiërarchie en discipline van het leger.

Het verzoek om toegang te krijgen tot het proces werd ingediend door de krant Folha de São Paulo die ook wilde weten waarom Pazuello niet gestraft werd.

Op het einde van juli bepaalde Bolsonaro opnieuw een verzegeling van 100 jaar over de gegevens van de toegang tot het regeringsgebouw Palácio do Planalto door de zonen van de president, raadslid (RJ) Carlos Bolsonaro en federaal volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro. Dit kwam aan het licht door het tijdschrift Crusoé dat toegang vroeg tot die informatie.

De speciale toegangspasjes tot het paleis van de federale regering werden bevestigd door het secretariaat van de regering aan de parlementaire onderzoekscommissie CPI Pandemia. Tussen april 2020 en juni 2021 bezocht Carlos het paleis minstens 32 keer. Zijn broer Eduardo bezocht het kabinet van zijn vader minstens driemaal, geregistreerd in april 2020.

Beiden namen deel aan samenkomsten van het parallelle kabinet dat Bolsonaro oriënteerde aangaande het beleid van de pandemie, alsmede aan die van het zogenaamde “haatkabinet”, een groep raadgevers die werken in het Palácio do Planalto met de focus op de sociale media, inclusief het beheer van pagina’s die de familie Bolsonaro steunen, nepnieuws verspreiden en politieke tegenstanders aanvallen.

Het MEC schandaal

Op 13 april, te midden van het corruptieschandaal bij het ministerie van Onderwijs dat later zou leiden tot het ontslag van minister en predikant Milton Ribeiro, was er een internetgebruiker die via de sociale media Bolsonaro om uitleg vroeg over de invoering van geheimhouding: “President, kunt u mij antwoorden waarom u alle netelige/controversiële kwesties van uw ambtstermijn 100 jaar geheimhoudt? Is er iets te verbergen?” Bolsonaro antwoordde: “Over 100 jaar zal je het weten”.



In juli kondigde het Palácio do Planalto de geheimhouding af over Bolsonaro’s ontmoetingen met de MEC-lobbyisten-dominee’s Gilmar Santos en Arilton Moura. Beide worden onderzocht voor de werking van een regeling voor het doorsluizen van onderwijsmiddelen naar gemeenten in ruil voor steekpenningen. Het feit werd openbaar nadat de krant O Globo, via de wet op de toegang tot informatie, de lijst van in- en uitgangen in het Planalto-paleis van beide religieuzen opvroeg, inclusief ontmoetingen met de president.

Het GSI (Kabinet voor Institutionele Veiligheid) onder leiding van minister en generaal Augusto Heleno, meldde dat het verzoek “niet kon worden ingewilligd” omdat de openbaarmaking van informatie het leven van de president van de republiek en familieleden in gevaar zou kunnen brengen.

Rachadinhas

In dezelfde maand legde de federale belastingdienst 100 jaar geheimhouding op in het proces dat het orgaan ervan beschuldigde om senator Flávio Bolsonaro te verdedigen in de “rachadinhas” affaire. Uit documenten die in februari zijn verkregen door de krant Folha de S.Paulo blijkt dat de fiscus gedurende vier maanden vijf ambtenaren mobiliseerde om de beschuldiging van de senator, zoon van de president, te onderzoeken dat zijn belastinggegevens onrechtmatig waren ingezien en doorgegeven werden aan het financiële controle orgaan Coaf.

Eerder had de belastingdienst de documenten vrijgegeven omdat zij het onderzoek als afgesloten beschouwden. Er was echter geen reden om de openbaarmaking te beperken. Volgens de fiscus bevatten de documenten persoonlijke informatie waardoor de toegang tot overheidsambtenaren en degenen die betrokken zijn in het proces, beperkt wordt.

Ex-president Lula kondigde al aan dat hij de verzegeling zal opheffen indien hij verkozen wordt. De presidentiële argumenten dat de informatie persoonlijk is, met betrekking tot intimiteit, privacy, eer en imago – zoals vermeld in de wet “Acesso à Informação” – worden op dezelfde manier verdraaid als de vrijheid van meningsuiting om de verspreiding van nepnieuws en haatpraat te verrechtvaardigen, alles wat de samenleving noch de democratie nodig heeft.

Bron

Foto: Clauber Cleber Caetano/PR

Source: https://brazilienieuws.wordpress.com/2022/08/30/wat-verzwijgt-de-president/