Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wat nu PT?

door Redactie



Met zijn grootste leider achter de tralies en met een behoorlijk resultaat in de voorbije verkiezingen, ondanks de nederlaag van hun vervangende presidentskandidaat Fernando Haddad (foto), gaan de leiders van de arbeiderspartij (PT – Partido dos Trabalhadores) vandaag samenzitten om hun eigen toekomst uit te stippelen, een toekomst die in eerste instantie gericht is op het voeren van oppositie tegen de winnaar, Jair Bolsonaro (PSL). De samenkomst vindt plaats nadat schatbewaarder Emídio de Souza gisteren op bezoek ging bij ex-president Lula in Curitiba, en terugkeerde met de boodschap dat Haddad steun moet krijgen om de oppositie te leiden, ondanks dat hij niet door iedereen bij de PT op handen gedragen wordt.

Lula deelt dus nog steeds de kaarten uit en het is duidelijk dat de meeste partijbonzen zijn rol als raadgever en woordvoerder nog altijd erkennen. Buiten de arbeiderspartij is zijn invloed niet meer vanzelfsprekend, iets waar Bolsonaro duchtig gebruik van maakte tijdens zijn campagne, voortdurend schimpend op de corruptieschandalen waarin de PT betrokken was.

Maar de ‘petistas’ wijzen op de 47 miljoen stemmen, behaald door hun kandidaat, en de verkiezing van 4 PT-gouverneurs. Deze resultaten plaatsen de partij aan de top van de oppositie, ook al heeft Ciro Gomes (PDT) al laten merken dat hij dit niet zo maar over zich heen zal laten gaan. Het ligt in de bedoelingen van de arbeiderspartij om een “democratisch front” te vormen, samen met diverse sociale bewegingen die de partij ook voordien al steunden. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Het anti-petisme

De afwijzingsgraad van 52% ten opzichte van Fernando Haddad, zoals aangegeven door de meest recente Datafolha peiling, bevestigt het bestaan van het zogenaamde anti-petisme. De weerstand tegen de PT werd al duidelijk bij de (gemeentelijke) verkiezingen van 2016 waar de partij meer dan de helft van de 600 gemeentebesturen kwijtspeelde. Jair Bolsonaro plakte het anti-petisme op zijn vlag en maakte er een strijd van tussen Brazilië en de arbeiderspartij. De PT antwoordde door zichzelf voor te stellen als een verdediger van de democratie, vechtende tegen een “autoritaire en gewelddadige” tegenstander. Liefst van al hadden ze het democratische front willen vormen en leiden voor de verkiezingen, maar dat lukte niet. Ook de PT als partij kreeg te maken met een hoge graad van afwijzing bij de kiezers (38%). Tel daarbij de opsluiting van Lula, veroordeeld wegens corruptie, de uitleg van politieke vervolging, de afzetting van Dilma Rousseff, de onthullingen in het Lava Jato onderzoek en last but not least het gebrek aan zelfkritiek, iets wat Fernando Haddad herhaaldelijk te horen kreeg. Schoorvoetend begon hij bepaalde dingen toe te geven, maar het was te laat

Ex-minister José Eduardo Cardozo (PT): “We behaalden een behoorlijk resultaat, maar het land is verdeeld. Er werd een negatieve stempel gedrukt op de arbeiderspartij die beschuldigd werd van corruptie, iets waar alle partijen zich schuldig aan maakten”

Diverse partijleden menen dat het anti-petisme niet zo een grote rol speelde, ook al omdat de PT erin slaagde om een groot en expressief aantal volksvertegenwoordigers te laten verkiezen. Zij denken dat het meer gaat om een afwijzing van de politiek in het algemeen gaat, en wijzen erop dat zij het veel beter deden als klassieke partijen als de MDB en de PSDB.

Alexandre Padilha (PT – verkozen als volksvertegenwoordiger): “De PT is de enige partij die het overleefde”

Paulo Pimenta (PT – volksvertegenwoordiger): “Het scenario van onze nederlaag kan niet alleen uitgelegd worden door het anti-petisme. Het fascisme, het neofascisme, in mijn ogen vertegenwoordigd door de familie Bolsonaro, recupereerde het idee van een Braziliaans patroon, de natie zoals zij het willen. Iedereen in deze natie die een andere opvatting heeft, lijdt volgens hen aan een delirium, of kan gemist worden”

Politieke wetenschapper en raadgever Leonardo Barreto (Factual) denkt er anders over en zegt: “De uitdaging van de PT bestaat erin om afstand te nemen van het verhaal van politieke vervolging. Iedereen van links en rechts Brazilië zal de partij blijven herinneren aan de fouten van het verleden, een mea-culpa eisend. Maar dat zullen ze enkel doen om een of ander hoger doel te bereiken”

Partijbonzen als Rui Falcão (voormalig partijvoorzitter) en Ivan Alex Lima (secretaris van de sociale bewegingen van de PT) vinden dat Lula nog altijd een belangrijke rol speelt en dat de partij, onder zijn leiding opnieuw de straat moet opgaan.

Senator Humberto Costa (PT): “De strategie die Lula toepaste, was correct. Het streven van de partij leidde ons tot de tweede kiesronde, een overwinning op alle negatieve ballast op de schouders van de PT. En dat is te danken aan Lula”

Veel zal afhangen van Lula’s persoonlijke toekomst. Op woensdag 14 november moet hij opnieuw verschijnen voor rechter Sérgio Moro die hem zal ondervragen over de verbouwingen in het buitenverblijf van de ex-president, de sítio in Atibaia (SP). Mogelijk komt er ook dit jaar nog een oordeel over de aankoop van een terrein door het bedrijf Odebrecht (voor de bouw van het nieuwe Lula instituut) en een appartement in São Bernardo do Campo. Verder staat er nog een definitief oordeel te wachten over het triplex appartement (waarvoor hij nu in de cel zit) bij de hogere gerechtshoven STJ en STF. Mogelijk komt er een definitieve uitspraak in 2019. Ook wordt er een nieuwe manifestatie verwacht van het comité voor mensenrechten, bij de Verenigde Naties, over de politieke rechten van Lula.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/30/wat-nu-pt/