Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wat de keizer (niet meer) toekomt

door Redactie



Petrópolis staat vooral bekend als de stad die de keizerlijke familie sinds de 19de eeuw uitkoos als hun vaste verblijfplaats. De relatie is zo nauw dat beiden zelfs op financieel vlak met elkaar gelinkt zijn. Er kwam een einde aan de monarchie in 1889, maar de nakomelingen van Dom Pedro II worden nog altijd begunstigd met een heffing die door de keizer in het leven werd geroepen. Ondanks dat zij voor een deel in leven worden gehouden door de stad, liet de familie nog altijd niet weten welke hun financiële bijdrage is aan het leed van de bevolking, getroffen door de watersnood en modderstromen op dinsdag 15 februari. De erfgenamen met de naam Orleans e Bragança stuurden enkel hun “gebeden en hun solidariteit”.



Het aantal doden op het moment van dit schrijven bereikt 152 slachtoffers. Er worden minstens nog 200 mensen vermist, en meer dan 1.000 anderen zijn dakloos. De pogingen om nog overlevenden te vinden en om slachtoffers te bergen gingen ook gisteren nog verder, maar werden onderbroken door nieuwe regenval.



De solidariteit en de gebeden worden aangeboden in een brief, ondertekend door Dom Bertrand de Orleans e Bragança die zichzelf als “Keizerlijke prins van Brazilië’ betitelt. Bertrand manifesteert zijn “diepste bewogenheid met de onnoemelijke schade die werd aangericht” en zegt dat “het werk van brandweerlui, politie, dokters, verplegers en verdienstelijke burgers, waaronder veel monarchisten, bewondering en dankbaarheid afdwingt”. Hij besluit met te zeggen dat “de keizerlijke familie altijd bereid is om het volk te dienen, met het aanbod van onze gebeden en solidariteit”.



Het aanbod van de familie aan de stad kan niet vergeleken worden met wat zij krijgen van de burgers. Sinds 1847 hebben de Orleans e Bragança’s recht op het zogenaamde “laudêmio”, ook wel omschreven als de “prinsentaks”. Die laudêmio garandeert 2,5% van de waarde van een verkoop van alle onroerend goed, gelegen op de antieke gronden van de Fazenda do Córrego Seco, een regio die vandaag het ganse centrum bedekt, en enkele van de meest nobele wijken van de stad.



Die waarde wordt doorgegeven door de koper aan de “Companhia Imobiliária de Petrópolis”, beheerd door de erfgenamen van Dom Pedro. Enkel op die manier kan de koper de eigendomsdocumenten (escritura) laten opmaken. Volgens de nakomelingen van de keizer wordt de taks gebruikt om historische gebouwen te onderhouden die een meerwaarde geven aan de stad. De Orleans e Bragança erfgenamen onthullen niet om welke bedragen het gaat en zijn ook niet verplicht om het geld van de laudêmios te investeren in publieke diensten.



De belasting die de familie van een Keizerrijk bevoordeelt dat niet meer bestaat, is een gevolg van de administratie van Dom Pedro II die keizer was van Brazilië van 1831 tot 1889. Op het moment dat de belasting het leven zag, had hij het idee om de gronden van de fazenda – waarvan hij de eigenaar was – te koloniseren, en om de winsten van toekomstige zaken te innen.



Twee dagen na de publicatie van de brief, verdedigde Dom Bertrand zich via de sociale media. De erfgenaam zei dat zijn “onmiddellijke familie (broers, neven en hijzelf) geen enkel bedrag opstreken van de laudêmios die betaald worden aan de Companhia Imobiliária de Petrópolis”: “Mijn geachte vader, prins Dom Pedro Henrique de Orleans e Bragança, verkocht al zijn aandelen van deze Companhia Imobiliária, reeds in de jaren veertig”. Hij zei ook dat “al zijn gebeden vergezeld gaan van de wens om de donaties te versterken”.



Zomer tragedie

Het aantal doden als gevolg van de zomerse regens van dit seizoen ligt nu al hoger dan sommige opmerkelijke tragedies in de jongste decennia. Sinds december vielen er minstens al meer dan 214 doden als gevolg van de hevige regenval in steden van de staten Bahia, Minas Gerais, São Paulo en nu weer in Petrópolis, in de Serrana regio van Rio de Janeiro. Het gaat om slachtoffers van grondverschuivingen, overstromingen en bouwstructuren die in elkaar stortten door de regens.



De zomer van 2021-2022 breekt nu al het record van het aantal doden door regenval in de voorbije 10 jaren. De laatste keer dat er zoveel mensen omkwamen door aardverschuivingen en overstromingen was eveneens in de Serrana regio van Rio de Janeiro, in 2011, toen 917 mensen het leven verloren. De regens van 2011 werden de natuurramp met het hoogste aantal slachtoffers in de geschiedenis van Brazilië en dienen als referentie om de voorzorgsmaatregelen af te wegen tegen natuurrampen in de regio. Na die ramp kondigde de federale regering een financiële hulp aan van R$ 700 miljoen voor de heropbouw van de getroffen gemeentes.



Wat het totaal aantal doden betreft: de regens van de voorbije drie maanden veroorzaakten meer dan het totaal van 2008, het jaar dat er erge overstromingen waren in Vale do Itajaí-Açu, een van de grootste klimaat tragedies van de staat Santa Catarina. Een totaal van 135 mensen lieten toen het leven, de meesten van hen in de steden Blumenau, Ilhota en Jaraguá do Sul. In de loop van 2008 kwamen 206 mensen om het leven in het ganse land, als gevolg van erosies, grondverschuivingen, overstromingen, aardverschuivingen en intense regenval.



Met meer dan 200 vermisten is de ramp in Petrópolis nu al erger dan historische rampen zoals de vliegtuigramp van de maatschappij Tam in de luchthaven van Congonhas (SP) in 2006 (199 doden) en de brand van het Joelma gebouw in São Paulo waar 187 doden werden genoteerd, in 1974.

Bronnen: G1 – Veja – CNN Brasil

Foto boven: De laatste foto van keizer Dom Pedro II en zijn familie, genomen in 1889.

Foto's: TV Brasil / Agência Brasil - Tânia Rêgo - Tomaz Silva - Fernando Frazão / Wikimedia Commons - Otto Hees

Source: https://brazilienieuws.online/2022/02/20/wat-de-keizer-niet-meer-toekomt/