Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Waarom het fout loopt

door Redactie



Volgens een studie van de Medische Faculteit in Ribeirão Preto (São Paulo) zou het totale aantal geïnfecteerden in Brazilië nu 1.657.752 kunnen bedragen, dit in het kader van de onderschatte gegevens van het ministerie van Gezondheid die gisteren 114.715 gevallen meldden. De studie voorziet een variatie van minder of meer, gaande van 1.345.034 in het beste geval, en 2.021.177 in het ergste geval, uiteraard een pak hoger dan het officiële cijfer.

Domingos Alves, een van de onderzoekers van de faculteit, zegt dat de cijfers erop wijzen dat Brazilië op weg is om het globale epicentrum te worden van het coronavirus. Deze allesbehalve benijdenswaardige titel gaat vooralsnog naar de Verenigde Staten met (officieel) 1.171.510 besmettingen.

De analyse kan hier bekeken worden, de gebruikte methodologie vindt u hier.

Zeven blunders

BBC Brasil onderzocht de gemaakte vergissingen waardoor Brazilië op de weg terechtkwam van een ‘lockdown’. Het medium raadpleegde vijf specialisten uit de gezondheidszorg die tot de volgende conclusies kwamen:

1 – Onregelmatige toepassing van sociale isolatie

Teveel Brazilianen volgen de aanbevelingen omtrent het sociale isolement niet op, ofwel stopten ze ermee halverwege. In sommige Braziliaanse regio’s werd die isolatie al helemaal niet toegepast.

2 – Het voortijdige aankondigen van een verlichting van de maatregelen

Paulo Lotufo, een epidemioloog van de USP, zegt dat de voortijdige aankondiging van een versoepeling, een grote vergissing is. Dat gebeurde o.m. in de staat São Paulo waar gouverneur João Doria op 20 april aankondigde dat de sociale isolatie zou verlicht worden, simultaan met de verhoging van de capaciteit in de gezondheidszorg. Hij voorzag toen dat dit kon gebeuren op 11 mei, drie weken na de aankondiging. Diverse steden in het binnenland van SP kondigden hetzelfde aan. Dergelijke berichten brengen de bevolking in de war: “Als hij zegt dat er over drie weken een versoepeling komt, dan wil dat zeggen dat alles nu ok is, dat mijn winkel terug open kan, dat ik mijn vrienden weer kan zien”, aldus de epidemioloog.

3 – Gebrek aan beperkingen gedurende feestdagen

In de Paasweek waren er geen restricties in São Paulo. Velen reisden naar het binnenland tussen 2 en 11 april, vele anderen trokken naar de kust. Dit herhaalde zich op de feestdag Tiradentes (21 april) en rond het feest van de arbeid op 1 mei.



Wees verantwoordelijk, blijf thuis!

4 – Het gedrag van de Braziliaanse president

Sinds het begin van de pandemie in Brazilië, liet president Bolsonaro duidelijk merken dat hij geen rekening hield met de aanbevelingen van het ministerie van Gezondheid. Verscheidene malen veroorzaakte hij samenscholingen, drukte handen, nam selfies, zonder enige persoonlijke bescherming, mondmasker of onderlinge afstand. Op 15 maart toen het ministerie en de Wereldgezondheidsorganisatie reeds aanbevolen om sociale contacten te vermijden, juichte de president via Twitter over de vele acties (in zijn voordeel) die toen in het ganse land plaatsvonden, na te ontkennen dat hij daartoe opgeroepen had. Op 24 maart bestempelde hij de ziekte als een “griepje”. Dit alles herhaalde zich later, zowel zijn deelname aan manifestaties als zijn uitspraken waarin hij de pandemie bleef minimaliseren. De invloed van dit alles op de bevolking is erg groot en draagt niets bij tot de strijd tegen de verspreiding van het virus, integendeel.

5 – De ontstane verwarring tussen de verklaringen van de president, gouverneurs en burgemeesters.

De ongepaste houding van de Braziliaanse president kan toegevoegd worden aan de verschillen in de retoriek van de leiders van deelstaten en gemeentes. Terwijl Bolsonaro de pandemie minimaliseert en de diensten weer op gang wil om de economie te redden, waren de gouverneurs de eersten om een sociaal isolement op te leggen aan hun onderdanen, in een poging om de curve gunstig te beïnvloeden. Het dispuut sleept aan sinds het begin van de crisis. Vorige week zei de president dat de “factuur” van het aantal doden naar de gouverneurs moet gestuurd worden.

Dit alles brengt onzekerheid bij een bevolking die een groot verschil vaststelt tussen de uitleg van de president, en die van gouverneurs, en dan zelf maar gaat beslissen of ze zich al dan niet opsluiten in quarantaine.

6 – De vervanging van de ene zorgminister door een andere

Te midden van de pandemie, op 16 april, werd het ontslag van minister Luiz Henrique Mandetta aangekondigd. Er was toen nog geen sprake van een piek, wel van een stijging van het aantal geïnfecteerden.

Het ontslag werd voorafgegaan door een wekenlang kat- en muisspelletje tussen de minister en Bolsonaro, voornamelijk omdat deze laatste niet akkoord ging met de aanbevelingen van het ministerie.



De nieuwe zorgminister Nelson Teich bezoekt het stedelijk hospitaal van Manaus – Amazonas.

De vervanger werd oncoloog Nelson Teich die zijn eerste persconferentie pas gaf na een week. Mandetta gaf dagelijks uitleg aan de pers, antwoordde op vragen van journalisten en lichtte de bevolking goed in, in klare en duidelijke taal.

7 – Valse berichten en beloftes van miraculeuze genezingen

Nogal wat fake news berichten, en aankondigingen van beloftevolle geneesmiddelen als hidroxicloroquina, deden de ronde en gaven de indruk dat een quarantaine niet echt nodig was. Ook president Bolsonaro deed mee en kondigde het middel aan als de oplossing voor de ziekte in Brazilië. Het middel, waarvan tot nog toe niet wetenschappelijk werd bewezen dat het effectief is, werd aanbevolen door Bolsonaro via de sociale netwerken, en zelfs eenmaal tijdens een toespraak voor de Braziliaanse bevolking via de nationale radio en televisie.

Lockdown: The Brazilian way

De epidemie evolueert op diverse manieren, in de verschillende regio’s van het land. Hierdoor moeten quarantaines ter plaatse overwogen worden, en niet nationaal, zo zeggen specialisten.



Controle in São Luis

In enkele regio’s is de lockdown al een feit, of wordt reeds overwogen. In São Luís, de hoofdstad van Maranhão, werd de verplichte quarantaine opgelegd door het gerecht, geldig voor de ganse stad en drie randsteden, voor minstens tien dagen. Alle IC-bedden zijn er bezet.



Gouverneur Helder Barbalho (Pará) overweegt een lockdown in enkele steden. Ook in Rio de Janeiro worden strengere regels overwogen. In São Paulo liet burgemeester Bruno Covas (foto) gisteren een aantal belangrijke wegen blokkeren, maar kwam daar vandaag op terug door de grote opstoppingen die hierdoor veroorzaakt werden, waarbij professionals uit de zorgsector zelfs niet eens meer op hun werk geraakten.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Fernanda Sunega / Governo de São Paulo
Alex Pazuello - Marcio James - Semcom / Biné Morais - Agencia São Luis

Source: https://brazilienieuws.online/2020/05/06/waarom-het-fout-loopt/