Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Visto Gold

door Redactie



Investeren in onroerend goed, in ruil op het recht om te wonen in een ander land: dat alternatief viel al onder de radar van Brazilianen die ervan dromen om elders te gaan wonen. Nu geldt het ook voor vreemdelingen die in Brazilië willen wonen, zonder dat men rekening moet houden met een vertrekdatum.

Vanaf het einde van november kan een buitenlander die een onroerend goed koopt in Brazilië, een verblijfsvergunning aanvragen. Deze alternatieve vorm van investeren heeft niet dezelfde naam, maar is wel geïnspireerd op een van de meest gebruikte wegen tot het bekomen van een zogenaamde “Visto Gold” (gouden visum) om in een ander land te gaan wonen, zoals in Portugal.

In het geval van Brazilië gaat het om een minimuminvestering (voor een kant en klaar onroerend goed, of nog in aanbouw) van R$ 700.000 (in de noordelijke en noordoostelijke deelstaten), en van R$ 1 miljoen voor de andere Braziliaanse regio’s. Indien de investering hoger is dan 1 miljoen, dan kan het resterende bedrag door een Braziliaanse bank gefinancierd worden. Co-participatie is mogelijk mits hetzelfde bedrag geinvesteerd wordt. De regel geldt zowel voor residentiële als voor commerciële eigendommen, maar enkel in stedelijke gebieden. Rurale eigendommen zijn uitgesloten.

Nadat de investering gestaafd wordt door een Braziliaanse bank, heeft de immigrant recht op een tijdelijke verblijfsvergunning van twee jaar. Die termijn is nodig om het bewijs te leveren dat het onroerend goed behouden wordt en in het bezit blijft van dezelfde eigenaar. Daarna wordt de vergunning permanent.

De norm van het ministerie van arbeid (MTE) kwam er, samen met de nieuwe immigratiewet die vorig jaar in voege trad. Naast de investering moet de immigrant minstens 30 dagen in het land verblijven, om resident te kunnen worden. Na een termijn van vier jaren in Brazilië wonend, kan hij de naturalisatie aanvragen indien gewenst.

Volgens Hugo Gallo da Silva, de voorzitter van de nationale raad voor immigratie (verbonden aan het MTE), zal de maatregel nieuwe investeerders aantrekken die geïnspireerd worden door de politiek van het aantrekken van vreemdelingen die ook in andere landen succes kende. Bovendien zal de immobiliënmarkt, stevig geraakt door de economische crisis, hierdoor geholpen worden: “Er bestaan technische verschillen met de gekende “Visto Gold” in Portugal, maar de Braziliaanse versie is een poging om de immigratie in te zetten als alternatief om investeringen binnen te halen, en om het leven te vergemakkelijken van hen die in Brazilië willen wonen. Naast de steun die hierdoor verleend wordt aan de bouwsector, zullen deze investeringen ook andere sectoren bevoordelen, zoals de immobiliënsector”. M.a.w. de originele regel van de eerder vernoemde immigratiewet heeft het o.m. over een ‘investimento imobiliário’ en over ‘geração de empregos’ (scheppen van werkgelegenheid), eisen die ingevuld worden door de aankoop die werk verschaft in de bouw en in de vastgoedsector.

Leonardo Schneider, vicepresident van Secovi-Rio (Sindicato das empresas de comércio e serviços imobiliários), is tevreden: “Tot aan de Olympische Spelen van 2016 kwamen veel buitenlanders onroerende goederen aankopen in Rio de Janeiro. Dit liep vast door de crisis, maar de belangstelling bleef. Een vastgoed hier is goedkoop voor een Europeaan of Amerikaan. We moeten Brazilië enkel op een ‘betere manier verkopen’ in het buitenland, en onze veiligheidsproblemen aanpakken”.

Het programma zal vooral investeerders aantrekken uit Europa, China en de Verenigde Staten, maar er bestaan geen restricties. Immigranten uit alle landen zijn welkom.

Voor het invoege treden van deze nieuwe wet werden dergelijke verblijfsvergunningen enkel toegekend aan buitenlanders die in een Braziliaans bedrijf investeerden, een complex en langdurig proces. Volgens advocaten uit de sector zal de nieuwe regel Brazilië in een groep landen plaatsen die de vruchten plukken van een meer eenvoudige manier van investeren. Advocate Gabriela Lessa: “Daarnaast brengt een residentie meer veiligheid voor wie vastgoed wil kopen in Brazilië. Wij krijgen veel klanten over de vloer met de vraag om meer uitleg. Deze nieuwe regel opent de weg voor de investeerder. Het is enkel nog afwachten hoe vlot de processen zullen verlopen omdat het allemaal heel recent is”.

Bron: ADVG LMP –  Estadão

Foto: YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2018/12/04/visto-gold/