Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Veel stranden, weinig volk

door Redactie



Brazilië trekt momenteel ongeveer 6,5 miljoen toeristen aan per jaar. Dat lijkt veel, maar het is weinig, de continentale afmetingen van het land in acht genomen, en de variëteit van zijn attracties en het aanwezige natuurlijk schoon. Het land heeft een kustlijn van 7.367 km, grenzend aan de Atlantische Oceaan. Niet elke kilometer ziet er even leuk uit, maar de grote meerderheid bestaat uit paradijselijke stranden, al dan niet met wuivende palmbomen. Toch verliest Brazilië tegen bijvoorbeeld, de stad Osaka in Japan die jaarlijks 8,4 miljoen buitenlanders over de vloer krijgt. Osaka heeft 2,7 miljoen inwoners, Groot-Osaka (inclusief Kioto en Kobe) 20 miljoen; Brazilië meer dan 200 miljoen.

In het jongste decennium verscheen Brazilië niet in de ranking van de 40 landen die het meeste buitenlandse bezoekers ontvangen, dit volgens gegevens van de UNWTO (World Tourism Organization). Landen als Zuid-Afrika (10,2 miljoen), Australië (8,8 miljoen) en Thailand (35,4 miljoen) liggen ongeveer op dezelfde afstand van de Verenigde Staten en Europa als Brazilië, net die landen (USA en EU) waarvan de meeste toeristen vandaan komen, maar zij krijgen wel meer buitenlanders over de vloer.



In gans de wereld steeg het aantal buitenlandse toeristen gemiddeld met 7% in 2017, i.v.m. 2016, de sterkste toename sinds de financiële wereldcrisis van 2008. Brazilië moest het met een toename van 0,6% doen in diezelfde periode, volgens de UNWTO.



Volgens specialisten is dat te wijten aan vier belangrijke elementen: negatieve krantenkoppen over Brazilië in het buitenland, een gebrekkige internationale voorlichting, een gebrek aan deskundige opvang en een goede infrastructuur om de vreemdelingen op te vangen, tenslotte ook nog de hoge reiskosten.



Een beetje joggen aan het strand van Leme (RJ) onder het toezicht van manschappen van het Braziliaanse leger.

André Coelho, een deskundige in toerisme, zegt het zo: “Het internationale toerisme won in de laatste tien jaren aan kracht in Brazilië, maar het land is er niet rijp voor. Rio de Janeiro was altijd al een populaire internationale bestemming, maar als we Brazilië als een geheel beschouwen, dan verkeert het land nog altijd in een lager stadium van rijpheid dan andere, en kleinere landen”. De specialist verwijst ook naar het negatieve imago van het land waarover in het buitenland meestal bericht wordt over het geweld, de federale tussenkomst in Rio de Janeiro om dat geweld te keren, diverse andere crisissen en rampen zoals de recente dambreuk in Brumadinho..

Ministeries van Buitenlandse Zaken in andere landen plegen hun reislustige onderdanen te informeren over hun bestemmingen, via hun websites. Duitsland waarschuwt hen uit te kijken om geen slachtoffer te worden van een overval of een andere daad van geweld, een risico dat in Brazilië groter is dan elders. Verder worden er namen van steden opgesomd waar de misdaadcijfers hoog scoren: “Belém, Porto Alegre, Recife, Salvador, Fortaleza, São Luiz, Maceió, Rio de Janeiro en São Paulo waar men altijd op zijn hoede moet zijn, zelfs in die delen van het land en steden die als minder gevaarlijk beschouwd worden”.

De totale kost van een reis naar Brazilië kan ook niet echt als goedkoop omschreven worden. Voor een Duitser of een inwoner van Oost-Europa is het goedkoper om naar Thailand te vliegen dan naar Brazilië. Er zijn trouwens ook meer vluchten naar het Aziatische land omdat Bangkok een hub vormt voor reizigers naar andere bestemmingen in het Oosten, inclusief Australië. Op die manier zijn de reiskosten goedkoper.

Het veelgeroemde WK van 2014 en de Olympische Spelen van 2016 volstonden ook niet om het toerisme in Brazilië op te krikken. Anderzijds zorgde het WK voor een grotere zichtbaarheid op Brazilië omdat miljoenen het allemaal konden volgen op het scherm, maar de economische crisis sloeg toe en trof niet alleen Rio de Janeiro, maar het ganse land, en dat een jaar voordat de Olympische Spelen begonnen.



De federale regering wil er iets aan doen, inclusief het afschaffen van de eis voor een visum voor bezoekers uit landen als de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië. Er wordt gestreefd naar een verhoging van het aantal buitenlandse toeristen, van een geschat aantal van 6,8 miljoen in 2018 naar 12 miljoen in 2022. Wie daarvoor gaat zorgen is nog niet duidelijk. Embratur, het verantwoordelijke (om Brazilië te promoten in het buitenland) orgaan voor toerisme sinds 2003, werd vorig jaar opgedoekt. In de voorbije vijf jaren zakte ook het budget voor deze promotie: in 2014 was daarvoor nog R$ 117,3 miljoen beschikbaar, in 2018 slechts 51,3 miljoen. Het ministerie van Toerisme gelooft in de oprichting van een nieuw orgaan: Agência Brasileira de Promoção do Turismo, maar dat moet eerst goedgekeurd worden door het parlement.

Er zal nog flink wat water naar de Atlantische Oceaan stromen vooraleer het allemaal goed komt.

Bron

Foto's: Tânia Rêgo - Agência Brasil - Link2Brazil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/02/18/veel-stranden-weinig-volk/