Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Stairway to Brasília

door Redactie



De grote ommezwaai van links naar rechts in Brazilië wordt door velen, zeker in het buitenland, gesymboliseerd door de verkiezing van Jair Bolsonaro als president. De ex-kapitein heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ultrarechtse visie op de maatschappij en alles wat hij verkondigde voor en na zijn aantreden kwam dan ook niet als een verrassing. Maar hij is niet de enige die er zo over denkt. Eerst en vooral werd hij verkozen met 57,7 miljoen stemmen, m.a.w. evenveel mensen gaan deels of volledig akkoord, ook al was het enkel uit ontevredenheid met wat voorafging in het jongste decennium. Ten tweede zijn er politici op belangrijke posten die er net zo over denken. Een van die politici is Wilson Witzel, verkozen gouverneur van de staat Rio de Janeiro.

Wilson José Witzel (51) is een advocaat, ex-federale rechter en voormalig lid van de Braziliaanse marine. Hij is aangesloten bij de conservatieve partij PSC (Partido Social Cristão) en heeft dezelfde droom als zijn collega in de staat São Paulo, João Doria. Net als hij droomt hij al van het presidentiële lint, op zoek naar de “Stairway to Brasília”, ook al is hij nog maar net begonnen aan de vijfde maand van zijn ambt als gouverneur.

Witzel slaagde erin om verkozen te worden door mee te surfen op de conservatieve golf van 2018, met de belofte om zonder genade in te hakken op criminelen en om korte metten te maken met corruptie. Hij zou zich ook niet laten verleiden om gebruik te maken van allerlei privileges en beloofde het voorbeeld te geven. Vorige week werd hij onwel en ging meteen naar het bekende privé hospitaal Samaritano, niet naar een publiek hospitaal zoals hij beloofde. In januari van dit jaar verbleef hij in het universitair hospitaal Pedro Ernesto, beheerd door de deelstaat. Artsen die met verlof waren, werden opgetrommeld om hem te verzorgen en in twee uur tijd onderging hij alle medische examens waar de Braziliaanse Jan Modaal maanden moet op wachten, als hij niet eerder overlijdt.

Witzel zou ook niet gaan wonen in het ‘Palácio Laranjeiras’, de officiële residentie van de gouverneur, maar wel in zijn eigen woning in de wijk Grajaú – Zona Norte. Al snel kwam hij met het argument dat hij dagelijks met verkeersmoeilijkheden te maken zou krijgen om te kunnen werken in de Zona Sul (wat absoluut waar is), en hij hij verhuisde naar het paleis. Ondertussen houdt een voertuig van de militaire politie constant de wacht bij zijn eigen woning, 24h per dag.

Zijn visie op de strijd tegen de criminaliteit is inmiddels bekend. Witzel was daar erg duidelijk over toen hij aankondigde dat er elite sluipschutters zouden ingezet worden tegen individu’s die zich op straat vertonen met een geweer: “Gewoon even mikken op het hoofd en… bang!” . Met andere woorden: kleurlingen en zwarten uit de sloppenwijken zullen afgeknald worden zonder rekening te houden met de grondwet waarin de politie zeker geen ‘carte blanche’ krijgt om er zomaar op los te schieten. Geen enkele blanke drugsdealer in Leblon of Ipanema (en dat zijn er nogal wat) moet zich zorgen maken. De rijken en de pers zouden er bepaald een schandaal van maken.

Cijfers

Vorige vrijdag werden de cijfers vrijgegeven van het eerste kwartaal: de politie van Rio de Janeiro en randsteden doodde 434 mensen, het hoogste aantal sinds 1998. Witzel zou zich kunnen vergissen indien hij meent dat dit aantal zijn populariteit zal verhogen. In 2016 kwamen 163 mensen om door een kogel van de politie, in 2017 306, in 2018 ging het naar 368 doden, het tweede hoogste cijfer sinds 1998. En de extreemrechtse kiezers willen meer bloed. Ze voelen zich nog steeds onveilig. Ze hebben zelfs geen ongelijk; er zomaar op los knallen is niet van aard om de veiligheid te verhogen. De politie doodt teveel, en wordt teveel gedood. Het is een zinloze oorlog.

Hoeveel armen wil de gouverneur uitroeien vooraleer hij tevreden is? Hoeveel begrafenissen van politiemannen wil hij bijwonen, wraak belovend? Er zijn erg veel armen omdat het land niet investeert in opvoeding, ook niet in middelen om het inkomen van de bevolking op een gelijke hoogte te brengen. Integendeel: op het vlak van opvoeding wordt de begroting zelfs ingekort, omwille van politieke redenen. Indien de slachtpartijen in Rio de Janeiro de weg zouden openen naar het presidentschap, dan kwamen alle Braziliaanse presidenten uit Rio de Janeiro.

Witzel werd verkozen met 60,68% van de stemmen. Hij heeft nog krediet over. Maar op de foto gaan met een machinegeweer in de armen, of samen lichaamsoefeningen doen met politieagenten, is niet van aard om kiezers te overtuigen van zijn ernst.

Een verkozen politicus moet onmiddellijke resultaten voorleggen, zeker in deze tijden waarin hij constant beoordeeld wordt via de sociale media. Dat is, uiteraard, niet mogelijk. De daling van de populariteit van Jair Bolsonaro kan hierdoor uitgelegd worden. De werkelijkheid strookt niet met de verwachtingen. Het geweld stimuleren is niet de beste methode om de populariteit te onderhouden. De mouwen opstropen en werken voor Rio de Janeiro i.p.v. te dromen over het presidentiële lint, zou goed zijn voor zijn imago. Een publiek hospitaal opzoeken zonder voor te kruipen in de files eveneens.

Bron: Época

Foto: YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2019/05/06/stairway-to-brasilia/