Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Schorpioenenplaag

door Redactie



Het binnenland van de staat São Paulo wordt momenteel geplaagd door de aanwezigheid van een groot aantal schorpioenen. Het gaat om de soort Tityus serrulatus (van de familie Buthidae), ook gekend als de gele schorpioen. Deze soort komt voornamelijk voor in Brazilië. Hun gif is erg krachtig en het dier wordt dan ook beschouwd als een van de gevaarlijkste soorten schorpioenen van het land. De schorpioen leeft vooral in riolen en rond vuilhopen en leeft van een dieet van insecten. Wetenschappers wijzen er dat de soort alsmaar aangroeit en zich stilaan ook buiten zijn gewone habitat begeeft, in de steden en huizen. Dit is nu al het geval in de deelstaten São Paulo en Minas Gerais: beiden registreerden respectievelijk 26 en 22 dodelijke slachtoffers in 2017, overleden ten gevolge van een giftige schorpioensteek.

Volgens het Braziliaanse ministerie van gezondheid liep het aantal prikken door een schorpioen op van 52.509 in 2010 naar 124.903 in 2017, een stijging van 138%. De dodelijke slachtoffers in aanmerking genomen, bedraagt de stijging echter 152%, van 74 in 2010 naar 184 in 2017.

Die dodelijke slachtoffers vormen een minderheid; de meerderheid van de opgelopen steken is van lichtere aard en kan genezen zonder het toedienen van het antigif-serum. Er wordt ook rekening gehouden met de waarschijnlijkheid dat niet alle gevallen gemeld worden. Niettegenstaande is de stijging erg groot, zo groot dat schorpioenensteken het aantal slangenbeten voorbijstak.

Schorpioenen zijn niet nieuw in de regio, maar tot nog toe kwamen ze vooral voor in Ribeirão Preto. Vandaag worden ze overal in de staat vastgesteld, zelfs zuidelijker. Het ministerie van gezondheid heeft nog geen specifiek antwoord op de uitbreiding van de schorpioenenbevolking, maar het is een feit dat de opwarming van de planeet bijdraagt tot de reproductie van de soort die houdt van warme en vochtige omgevingen. Een andere factor is de wanordelijke uitbreiding van de steden, met een verhoging van de afval. Waar kakkerlakken voorkomen, zijn ook schorpioenen. Een mens produceert gemiddeld 1kg afval per dag. Waar afval is, zijn kakkerlakken, nog meer waar het warm is. Kakkerlakken vormen een belangrijke bron van voedsel voor schorpioenen.

Parelhoentjes versus schorpioenen

Parelhoenen staan in Brazilië bekend als ‘galinhas d’Angola’. Deze zwarte ‘kippen’ zijn dol op schorpioenen en werden als snel een middel om de plaag in te dijken. De vraag naar dit soort parelhoenen werd zo groot dat er al een tekort is. Zelfs de dieren die nog uitgebroed moeten worden, zijn al verkocht. In Sorocaba (SP) zijn er al een vijftal condomínios (woongemeenschappen) waar de parelhoenen vrij rondlopen om van de schorpioenen af te raken. En daar slagen ze in. Biologen zeggen dat de zwarte parelhoenen het terrein niet afdweilen op zoek naar schorpioenen, maar als ze er eentje tegenkomen maakt die geen schijn van kans meer.



Wie in een alleenstaand huis woont en geen stukje hof heeft waar parelhoenen kunnen rondlopen, zit met de miserie. Sommige van dergelijke bewoners denken er al aan om hun woning te verlaten. Ontsmetten helpt niet. Het is voortdurend opletten, kijken in de schoenen vooraleer ze aan te trekken, nergens je handen insteken als je niets kan zien, kortom het gevaar loert overal. Leuk is anders.

Bron 1Bron 2

Foto's: Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2018/12/26/schorpioenenplaag/