Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Saraiva in het rood

door Redactie



Saraiva, de grootste keten boekenwinkels van Brazilië, verkeert in financiële moeilijkheden en moest hierdoor reeds 19 winkels sluiten, naar het voorbeeld van zijn concurrent Cultura. De keten, met een schuld van R$ 674 miljoen, sloot een gerechtelijk akkoord af dat vandaag in voege treedt, en dat hen de gelegenheid geeft om zich te herstructureren onder bescherming. Cultura is reeds in recuperatie i.s.m. het gerecht sinds vorige maand.

De moeilijkheden van Saraiva werden duidelijk in het begin van dit jaar, toen het bedrijf zijn voornaamste leveranciers, de uitgeverijen, telaat of niet meer kon betalen. Die moeilijkheden staken in de jongste maanden opnieuw de kop op, en leidden deze keer tot de aanvraag van het gerechtelijk akkoord. In de aanvraag werd vermeld dat Saraiva een poging doet tot herstructuratie, i.s.m. het consultancy bedrijf Galeazzi & Associados. Recentelijk gingen 19 verkoopspunten dicht waarvan 8 traditionele winkels, en 8 iTown eenheden waar producten van het merk Apple verkocht werden. Dit proces resulteerde in de afdanking van 700 personeelsleden.

Een andere bezuinigingsmaatregel van Saraiva bestond in het schrappen van de verkoop van producten met een lagere rendabiliteit, technologische producten waarbij geconcurreerd werd tegen zwaargewichten als Via Varejo (eigenaar van merken als Casas Bahia en Ponto Frio) en FastShop. Dat segment werd enkele jaren binnengehaald in een poging om de daling in de verkoop van boeken te compenseren. Het stopzetten van die verkoop vermindert aanzienlijk de betalingen van fiscale bijdrages, een van de belangrijkste oorzaken van problemen in de cash flow. De krant Estadão weet te melden dat er gezocht wordt naar een gespecialiseerde partner in die sector om het aanbod van elektronica te kunnen behouden.

Saraiva herinnert eraan dat de prijzen van boeken een kleine verhoging (ca 5%) kende dit jaar, maar dat het product aanzienlijk minder steeg dan de inflatie die een verschil aantoont van 53,8% van 2000 tot 2017, terwijl boeken slechts met 8% omhoog gingen.

Een ander segment dat ooit een van de voornaamste bronnen van inkomsten vormde, muziek en films, werd stevig geraakt door de technische vooruitgang door diensten als Netflix en Spotify.

Het bedrijf houdt zich vandaag enkel nog bezig met de directe verkoop; de afdelingen uitgeverij en opvoeding werden drie jaar geleden reeds verkocht voor R$ 725 miljoen. Na dit alles blijft het bedrijf nog (ong.) 3.000 mensen tewerkstellen met 85 eigen winkels en een totale verkoopsoppervlakte van 50.000 m2, in het ganse land.

Bron

Source: https://brazilienieuws.online/2018/11/23/saraiva-in-het-rood/