Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Politieke spelletjes

door Redactie



Niet weinigen zijn ervan overtuigd dat de voormalige Lava Jato rechter Sérgio Moro een politiek spelletje speelde toen hij ex-president Lula veroordeelde en liet opsluiten. Het maakte de herverkiezing van Lula onmogelijk waardoor Bolsonaro kon winnen, zo wordt gezegd. Toen Bolsonaro bovendien de rechter uitnodigde om een soort superminister te worden (justitie en publieke veiligheid, met de focus op de strijd tegen de georganiseerde misdaad en corruptie) in zijn regering, was dat olie op het vuur van links Brazilië: “Zie je nou wel?” , zo klonk het.

Moro laat zich leiden door het Latijnse zinnetje “Professor, sallus populi suprema lex esto” (Het welzijn van het volk moet de hoogste wet zijn), en boven zijn Twitter account staat te lezen “Faça a coisa certa sempre” (Doe altijd het juiste). Het feit dat de jurist opstapte uit de regering, 14 maanden na zijn aanstelling, gaf de indruk dat het hem menens was. De reden van zijn ontslag was immers zijn interpretatie van een veronderstelde en niet geoorloofde tussenkomst van Bolsonaro bij de federale politie om persoonlijke redenen. President Bolsonaro en zijn aanhangers zijn er dan weer van overtuigd dat Moro andere bedoelingen heeft, met name dat hij president wil worden bij de volgende verkiezingen, in 2022, met andere woorden: concurrentie!

Moro ontkent tot nog toe dat hij politieke ambities heeft, maar daar gelooft vrijwel niemand meer in. Dankzij het Lava Jato verleden kan de ex-rechter ook rekenen op de steun van velen die oordelen dat hij goed werk verrichtte in de strijd tegen de diepgewortelde corruptie in het land, om het even door wie die gepleegd werd. Maar dat Lava Jato onderzoek komt nu in het gedrang.

Armworsteling

Er is een armworsteling aan de gang tussen de procureur-generaal van de republiek en de taskforce in Curitiba die nu al jaren werkt aan het Lava Jato onderzoek. De Braziliaanse pers plaatst deze strijd op de achtergrond van een botsing tussen Bolsonaro en Moro. Leden van die taskforce zeggen dat de PGR (Procuradoria Geral da República) eraan werkt om hun imago te besmeuren, met als objectief de herverkiezing van Bolosonaro. Het orgaan staat onder commando van procureur-generaal Augusto Aras, aangeduid en benoemd door de president. Er zou zelfs een huiszoeking met inbeslagnemingen gepland zijn in het kantoor van advocate Rosangela Moro (foto), de echtgenote van de ex-minister, dit met de bedoeling om hun reputatie in een slecht daglicht te stellen bij de bevolking. Het zou daarom zijn, zo zeggen de procureurs in Curitiba (die anoniem willen blijven) dat het PGR opnieuw onderhandelt met de voormalige financiële operator Rodrigo Tacla Duran omtrent een ‘delação premiada’ (gerechtelijk akkoord).

Duran woont op dit moment in Spanje en zou financiële verrichtingen uitgevoerd hebben voor mensen die onderzocht werden door de taskforce, voor een totale waarde van bijna 2 miljard reais. Een gerechtelijk akkoord werd eerder verworpen door de procureurs in Curitiba, o.l.v. Deltan Dallagnol, onder het voorwendsel dat Duran knoeide met bewijzen en e-mails met de autoriteiten vervalste om te bekomen dat zijn bezittingen zouden gedeblokkeerd worden. De zaak leek al geruime tijd afgesloten, maar het PGR heropende een gesprek met de financiële operator met de bedoeling om Sérgio Moro in het spel te betrekken. Tacla Duran zou gezegd hebben dat hij advocaat Carlos Zucolotto, een vriend van Moro, betaalde om bevoordeeld te worden in een overeenkomst met de onderzoekers in Curitiba. Zucolotto was voorheen een partner bij het advocatenkantoor van Rosangela, vandaar het idee van een huiszoeking bij Moro’s echtgenote.

Het PGR stuurde onlangs vice procureur-generaal Lindôra Araújo naar Curitiba om toegang te vragen tot vertrouwelijke informatie over het Lava Jato onderzoek. Zij zou toen de vraag gesteld hebben aan de procureurs in Curitiba: “Denken jullie dat Moro een kans maakt in 2022?” . Daar kwam geen antwoord op, maar de procureurs weigerden om de gevraagde informatie vrij te geven. Deze week kwam er een bevel van minister Dias Toffoli (STF) dat de informatie moest gedeeld worden met het PGR.

Volgens een enquête, uitgevoerd door Quaest Consultoria in juni, heeft de voormalige rechter de voorkeur van 19% van het kiezerskorps in de presidentiële race, erg dicht bij de leider, Bolsonaro, die 22% scoorde. Op de derde en vierde plaats staan Fernando Haddad (PT) en Ciro Gomes (PDT) met respectievelijk 13% en 12%. Het concurrentievermogen van Moro overtuigde de assistenten van Bolsonaro om hem nu alvast te neutraliseren, een kruistocht die volgens de procureurs in Curitiba geleid wordt door het PGR. Procureur-generaal Aras ontkent dat. Hij had trouwens altijd al zijn bedenkingen met de aanpak van de aanklagers in de Lava Jato operatie: “Wat er gebeurde in de ‘Republiek Curitiba’ was dat de mannen dachten ze boven de wetten en de regels van het spel stonden”, zo zei hij tijdens zijn succesvolle campagne om procureur-generaal te worden. Aras was van mening dat Moro, toen nog minister van Justitie, zijn benoeming tegenwerkte, en weigerde hem te ontmoeten voor een vergadering, zelfs nadat vaststond dat hij zou benoemd worden.

Bron

Foto: Instagram

Source: https://brazilienieuws.online/2020/07/17/politieke-spelletjes/