Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Politieke bokkesprongen

door Redactie



De jongste manoeuvres van de PT laten geen twijfels bestaan over hun prioriteiten, zelfs als dat ten koste gaat van hun eigen achterban. Dat gaat zover dat “petistas” in het arme noordoosten luidruchtig protesteren tegen de beslissingen van hun eigen partijtop, gemanipuleerd door Lula vanuit zijn cel.



De partij besloot deze week om steun te verlenen aan de herverkiezing van Paulo Câmara (PSB) als gouverneur van de deelstaat Pernambuco. Reden: in ruil zal de socialistische partij PSB zich neutraal houden in de komende verkiezingen op nationaal vlak, dit in plaats van de verwachte alliantie met de PDT van presidentskandidaat Ciro Gomes die hun steun goed kon gebruiken, maar nu meer dan ooit geïsoleerd is dan voorheen. Om die steun te realiseren ging de PT zover om hun eigen kandidate in de regio, Marília Arraes (foto – gemeenteraadslid van Recife, lid van de PT en kandidate als gouverneur), te schrappen. En dat leverde heel wat kritiek op. Marília Arraes is erg populair en haar aanhang is allesbehalve tevreden met de ingreep van de partijbonzen in São Paulo. De lokale divisie van de PT gaat niet akkoord en zegt dat ze de kandidatuur van Marília zal behouden en indienen bij het kiestibunaal. Anderzijds is het een feit dat Paulo Câmara tot nog toe altijd beschouwd werd als een “golpista”, dit omdat hij destijds een voorstander was van de afzetting van Dilma Rousseff. Hij ontsloeg toen zelfs vier secretarissen die voorheen weggehaald werden uit de kamer van volksvertegenwoordigers, opdat ze zouden kunnen terugkeren en en stemmen voor de afzetting. Câmara kreeg destijds zware kritiek te verwerken van de PT voor zijn houding. Blijkbaar is dat nu allemaal vergeten en vergeven. Na het nieuwe akkoord met de PT poseerde hij zelfs naast senator Humberto Costa (PT) voor een foto. Costa werd hiervoor later flink uitgejouwd door de aanwezige lokale PT-leden.

Gelijkaardige akkoorden doen zich voor in Ceará met senator José Pimentel die nog altijd vecht om niet verplicht te worden om zijn kandidatuur af te staan aan Cid Gomes (PDT, broer van presidentskandidaat Ciro Gomes) en Senaatsvoorzitter Eunício Oliveira (MDB) die ook mikt op een herverkiezing. De regering van Ceará staat onder het commando van Camilo Santana (PT) die geklemd zit tussen Lula en Ciro Gomes, deze laatste iemand waaraan hij veel te danken heeft.

Ook in Alagoas is het hommeles. De MDB, partij van Michel Temer, wordt er al jarenlang gesteund door de PT. De lokale kopstukken van de MDB bestaan uit senator Renan Calheiros, en zoonlief Renan Filho, nu gouverneur en kandidaat voor een tweede ambtstermijn. De senator verscheen op de de conventie van de PT in zijn staat en werd er eveneens ontvangen op boegeroep. Het is voor iedereen zonneklaar dat hij enkel met Lula flirt (foto boven) omdat die zo populair is. Calheiros stemde eveneens tegen Dilma Rousseff en dat werd hem nog steeds niet vergeven. Hij stelt zich nu op als een hevige tegenstander van Michel Temer (eveneens MDB), een vrij doorzichtig spelletje.

In de deelstaat Piauí werd senator Regina Sousa (PT) gekortwiekt door haar eigen partij, met als doel het verlenen van steun aan Ciro Nogueira (PP) die herverkozen wil worden als senator, samen met gouverneur Wellington Dias (PT) die een tweede ambtstermijn nastreeft. Nogueira stemde eveneens voor de afzetting van Dilma, is partijvoorzitter en medeverantwoordelijk voor het akkoord dat Geraldo Alckmin (PSDB) afsloot met de partijen onder de noemer Centrão, waardoor hij zijn zendtijd voor de verkiezingscampagne aanzienlijk wist te verhogen.

De strategie van de PT is bedoeld om de partij zo veel mogelijk ruimte te geven in het noordoosten van het land waar ze erg veel verloren in 2014, later ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2016. Ideologie en de impact van het impeachment proces waar Dilma onder leed, doen er plots niet meer toe. Wat nu telt is het behoud van de macht en zo veel mogelijk vertegenwoordiging in het parlement. Het is echter duidelijk dat deze strategie een gevaarlijk spelletje is met mogelijke zware interne gevolgen voor de partij. Met andere woorden: er wordt gegokt.

Foto: Fotos Públicas - Jane de Araújo - Agência Senado - Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2018/08/03/politieke-bokkesprongen/