Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Over charme, pitbulls en democratie

door Redactie



Het kan niet gezegd worden van de binnenlandse-, noch buitenlandse pers dat de commentaren omtrent de inauguratie van de nieuwe Braziliaanse president eenzijdig positief waren, integendeel. De Britse krant The Guardian schreef: “De woorden van Jair Bolsonaro klonken als muziek in de oren van een menigte van meer dan 100.000 mensen die speciaal naar de modernistische hoofdstad Brasília afreisden voor dit evenement, ervan overtuigd dat de extreemrechtse populist het land zal bevrijden van extreme corruptie, de verhoging van de misdaadcijfers en van de stagnerende economie”.

Het was vooral de uitspraak over ‘het einde van het socialisme’ in zijn tweede toespraak vanop het ‘parlatório’ (een soort betonnen preekstoel voor het presidentiële paleis) die de aandacht trok van gans de wereld. Bolsonaro had het over “de dag dat de mensen zich beginnen te bevrijden van het socialisme, de omkering van de waardes, het gigantisme van de staat en het politiek correcte” en beloofde de nieuwe extreemrechtse leider “dat hij het land zou bevrijden van de schadelijke ideologieën die onze families vernietigen, zoals de afschuw voor de gendertheorie of het marxisme” dat hij meent te zien in de schoolboeken.




Aftredende president Michel Temer ontvangt zijn opvolger op de ‘rampa’ van het presidentiële paleis.

De nieuwe president meent dat het correct is om de “goede burgers te belonen door het recht op zelfverdediging te garanderen, middels de wet uit 2003 die het wapenbezit verbiedt, zo flexibel mogelijk te maken”. Daarnaast toonde hij zijn welwillendheid tegenover de pleitbezorgers van de landbouwindustrie m.b.t. hun conflicten met de landlozen en met de inheemse bevolking, een duidelijke boodschap aan de landloze beweging MST.



De Portugese krant Diário de Notícias legde o.m. de nadruk op de herstelling van de orde en de publieke veiligheid, zoals uitgelegd door Bolsonaro: “We staan voor de uitdaging om geconfronteerd te worden met een ideologie die bandieten in bescherming neemt, politieagenten bestraft en families vernietigt. Wij gaan de orde in het land herstellen”. En over de Braziliaanse vlag: “Dit is onze vlag die nooit roodgekleurd zal zijn, behalve indien ze besmeurd wordt met ons bloed om de groene en gele kleur te behouden”. De nieuwe president richtte zich ook tot het bedrijfsleven, zeggende “Wij brengen het merk van vertrouwen dat de regering nooit meer zal uitgeven dat wat er binnenkomt, in het nationaal belang, het belang van de vrije markt en de efficiëntie; en de garantie dat de regels, contracten en eigendommen zullen gerespecteerd worden”.





De ceremonie bracht niet echt nieuwigheden, maar wel enkele opvallende details zoals de enigszins luidruchtige manier waarop vicepresident en reserve-generaal Hamilton Mourão zijn eed aflegde in het parlement (wie ooit dienst deed bij het leger zal begrijpen wat hier bedoeld wordt), de volharding van de nationale secretaris van de regering ex-generaal Santos Cruz (foto hieronder) om vooral niet te glimlachen, de vele afstandelijke en dus niet echt gemeende ‘abraços’ (omhelzingen), de streng kijkende zoon Carlos Bolsonaro (bijgenaamd ‘pitbull’) op het achterste zitje van de klassieke en peperdure Rolls Royce van waaruit het presidentiële koppel het publiek begroette, en het smaakvolle kleedje van de charmante ‘primeira dama’ Michelle Bolsonaro die het hart stal van de toeschouwers, vooral bij het doorbreken van het protocol vanop het ‘parlatório’ waarbij zij zich in gebarentaal richtte (foto boven) tot de minderheid van de doofstomme bevolking, zeggende dat hun stem voortaan ook zal gehoord worden. Als climax kwamen er twee kussen voor haar echtgenoot waarbij velen hun tranen de vrije loop lieten. Tenslotte zullen vooral de extreme veiligheidsmaatregelen onthouden worden, zodanig extreem dat minstens vier buitenlandse persdelegaties er de brui aan gaven, en dat er zelfs appels doorgesneden werden door de controle aan de toegang om te zien of er geen gevaarlijke dingen in verborgen werden, zoals een bom.





Senaatsvoorzitter Eunicio Oliveira legde zijn vinger op de belangrijkste kwestie in zijn toespraak waarin hij de nieuwe president de raad gaf om “tegenstellingen tussen de regering en het parlement op te lossen via een dialoog”, een kunst die grote staatsmannen en vrouwen beheersen. Oliveira zei dat hij ervan overtuigd was dat het parlement de nieuwe regering (foto boven) niet zal teleurstellen. Op een indirecte manier verwees hij naar het respect voor de oppositie.

Right, dat is tenslotte democratie nietwaar?

Foto's: Fabio Rodrigo Pozzebom - Marcelo Camargo - Valter Campanato - Agência Brasil

Bron: https://brazilienieuws.online/2019/01/02/over-charme-pitbulls-en-democratie/