Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Opnieuw indianen vermoord

door RedactieTwee indianen van de etnische groep Guajajara kwamen eergisteren om het leven nadat ze neergeschoten werden langs de weg BR-226, op het grondgebied van de gemeente Jenipapo dos Vieiras (Maranhão), 500km ten zuiden van de hoofdstad São Luís. Dat brengt het aantal slachtoffers in de regio op drie, in iets meer dan een maand tijd. Volgens Funai (Fundação Nacional do Índio) werden beiden geraakt door kogels, afgevuurd door de inzittenden van een voertuig Celta (GM) met verduisterde ruiten, ongeveer om 14u30. Twee andere indianen raakten gekwetst.

Na de bevestiging van de moorden drukte minister van justitie en publieke veiligheid Sérgio Moro zijn spijt uit over de aanval, en liet weten, via Twitter, dat hij een ploeg van de federale politie ter plaatse stuurde om de misdaad en motieven te onderzoeken: “We gaan een evaluatie maken van de toestand en kijken of we een ploeg mensen van de Força Nacional (speciale federale eenheid) naar de regio kunnen sturen. Onze solidariteit gaat naar de slachtoffers en hun familie”, zo schreef Moro.

Het instituut Funai drukte eveneens zijn spijt uit over de dodelijke slachtoffers in het reservaat Cana Brava, dichtbij het indianendorp El-Betel, en meldde dat ook zij een ploeg ter plaatse stuurde, evenals het secretariaat van publieke veiligheid en mensenrechten van de deelstaat Maranhão. Na de aanslag, bij wijze van protest, sloten de indianen de weg BR-226 af in beide richtingen en kon er geen enkel voertuig nog door. Het is niet de eerste keer dat dergelijke gebeurtenissen plaatsvinden in de regio.

Op 1 november l.l. kwam Paulo Paulino Guajajara (foto boven) om het leven in een hinderlaag in het reservaat Arariboia (Maranhão) toen hij op ronde was om eventuele indringers te betrappen. Paulo Paulino stond bekend als een “wachter van het oerwoud”, iemand die weinig praatte en erg strategisch was.

In de jongste vijf jaren leidde het toenemende geweld in de reservaten van de inheemse volkeren in Maranhão tot een verzoek van het openbaar ministerie opdat de autoriteiten maatregelen zouden nemen om meer dodelijke slachtoffers te voorkomen. Op dit ogenblik worden in die regio minstens vier andere “wachters van het oerwoud” bedreigd, en nog eens 20 anderen in de ganse deelstaat.

Gouverneur Flávio Dino (PCdoB) riep een werkgroep in het leven om de veiligheid van de indianen te garanderen en om mogelijke conflicten te voorkomen. Volgens de regering van Maranhão hangt de volle werking van die werkgroep volkomen af van de federale regering. De “wachters van het oerwoud” bestaan uit groepjes die door de indianen zelf samengesteld worden, met behulp van Funai. In Aririboia patrouilleren ongeveer 100 jongeren, gewapend met boog en pijlen. Vuurwapens zijn niet toegelaten.Leidster Sônia Guajajara zegt dat het tijd wordt dat er een einde komt aan dodelijke slachtoffers: “De explosie van geweld en gebrek aan tolerantie in het Amazonegebied baart mij grote zorgen. Deze drie moorden in 35 dagen in Maranhão kunnen niet beschouwd worden als geïsoleerde gevallen van misdaad. Het gaat om duidelijk gearticuleerde zaken, aangewakkerd door de golf van haatpraat in Brazilië”, aldus Sônia.

Volksvertegenwoordigster Joênia Wapichana (Rede – Roirama), leidster van de parlementaire groep die de rechten van het inheemse volk verdedigt, zegt dat de situatie ernstig is en dringend; volgens haar heeft het stijgende geweld alles te maken met straffeloosheid: “Het geweld neemt toe omdat niemand ervoor gestraft wordt”, zo zegt zij.

Zij verdedigt dat de federale politie en de Força Nacional samen vooraf optreden om de veiligheid in de regio te waarborgen, met een strengere controle: “Het is essentieel om een beschermende basis tegen dit geweld te creëren”, zo klinkt het.

Bron

Foto's: YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2019/12/08/opnieuw-indianen-vermoord/