Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Nog maar eens een peiling

door Redactie



Met de resultaten van “nog maar eens een peiling” werd het weekend ingezet. De “pesquisa” van Datafolha geeft Bolsonaro, Haddad en Ciro Gomes de wind vanachter. Geraldo Alckmin heeft redenen om zich zorgen te maken, en Marina Silva mag er al aan denken om haar koffers te pakken.

Jair Bolsonaro (PSL), nog steeds in het hospitaal Albert Einstein, heeft vooralsnog geen redenen om vuurwerk af te steken. Een bescheiden feestje mag wel: hij ging er nogmaals op vooruit en staat op kop met 26% van de intentiestemmen. Behoudens een of andere ramp in de komende drie weken, mag hij zeker zijn van een plaats in de tweede kiesronde. Anderzijds kijkt hij ook nog steeds aan tegen het hoogste percentage van afwijzing tegen zijn persoon.

Fernando Haddad (PT), de drone die door Lula vanuit zijn cel bestuurd wordt, kwam op snelheid. Hij steeg van 9 naar 13%. Voorlopig mag hij nog niet zichzelf zijn. De truuk werkte in 2012 toen hij burgemeester van São Paulo wilde worden, en zal hem nu ook helpen, tenminste, dat is de strategie van Lula.

Ciro Gomes (PDT) probeert zichzelf te verkopen als een kopie van Lula, maar dan zonder de scherpe kantjes. Ondanks zijn lange tong blijft hij ter plaatse trappelen op 13%, schouder aan schouder met Haddad. Wil hij hoger, dan moet hij de Lula kiezers ervan overtuigen om Haddad in de steek te laten, geen gemakkelijke opdracht wanneer Haddad en de PT-discipelen blijven roepen dat Lula Haddad is, en omgekeerd.

Geraldo Alckmin tuimelde van 10 naar 9%. De afgesloten alliantie met de ‘Centrão” partijen scoorde blijbaar niet het gewenste effect. Die partijen spreken, vooral in het noordoosten van het land, meer over Lula dan over hem.

Marina Silva viel helemaal van de ladder, dook van 11% naar 8%. Het mens heeft een mirakel nodig om niet verder weg te zinken, naar het niveau van de kleintjes: Álvaro Dias (Podemos), João Amoêdo (Novo) en Henrique Meirelles (MDB). Het lijkt wel bye bye zwaai zwaai.

Haddad onderging inmiddels zijn vuurdoop op het Jornal Nacional (O Globo) die hem, na het lang gerokken spelletje van zijn baas, nu ook als volwaardige presidentskandidaat moeten beschouwen. Het duo William Bonner en Renata Vasconcelos handelde zoals inmiddels bekend is: een reeks vragen afvurend in een blokje van 27 minuten (evenveel als de anderen die reeds eerder aan bod kwamen), de kandidaat voortdurend onderbrekend en geen enkele ruimte latend opdat hij het programma van zijn partij zou kunnen voorstellen. Die vragen gingen vanaf het begin voornamelijk over de blunders van zijn partij, de uitschuivers van Dilma, de corruptie van belangrijke partijleden. Er kwam geen zelfkritiek, noch minder een verontschuldiging: “Ja er wordt veel geroofd in Brazilië, er bestaat een groot gebrek aan competentie, maar dat was allemaal de schuld van de anderen, niet van de PT”. Bonner’s opmerking dat Dilma, weliswaar nog niet beschuldigd, maar wel onderzocht werd, kreeg als antwoord “Tegen O Globo loopt er ook een onderzoek bij de Receita Federal (de fiscus)”. Corruptie? “Het is de PT die de instanties meer middelen gaf om op te treden tegen corruptie”. Zijn vernederende afgang bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2016 waar hij zelfs de tweede ronde niet haalde en schandelijk verloor tegen João Doria (PSDB), werd afgewimpeld door te stellen dat de kiezer “misleid werd om een foute keuze te maken”.

Wie zat te wachten op enige zelfkritiek van de de PT, kon het schudden. Die zal er ook niet komen in de volgende weken wanneer Lula’s nieuwe pupil met een “Chapeu de Cangaceiro” (traditioneel hoofddeksel, foto boven) op zijn academisch hoofd, de kiezers in het noordoosten gaat opvrijen.

Er kan nog veel veranderen, maar zoals het er nu uitziet, zal de tweede ronde uitgevochten worden tussen Haddad en Bolsonaro, op de manier zoals Lula het wil: “Nós contra eles”.

Foto: Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.online/2018/09/15/nog-maar-eens-een-peiling/