Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Nauwe schoentjes

door Redactie



Nauwe geallieerden van ex-president Jair Bolsonaro, vrezen voor een “belastende getuigenis”, of zelfs een gerechtelijk akkoord van ex-Justitie minister Anderson Torres (foto), aldus de columnist Gerson Camarotti (G1, GloboNews).

Volgens de journalist bestaat de inschatting dat de situatie van de oud-minister als “buitengewoon delicaat” kan beschouwd worden.

Het bestaan van een decreet om de ‘staat van verdediging’ op te leggen bij het kieshof TSE (Tribunal Superior Eleitoral) vormt een bewijs dat Bolsonaro nadacht over een staatsgreep. Anderson Torres zal nu moeten uitleggen wie het ontwerp opstelde. Deed Bolsonaro hieraan mee? Het ongemak in de PL – de partij van Bolsonaro – is erg groot, omdat zij geen verwarring wensen en enkel aan politiek doen, aldus een belangrijk lid van de partij.

Het was minister Alexandre de Moraes (STF) die het arrestatiebevel uitvaardigde, op verzoek van de federale politie, wegens nalatigheid bij de gebeurtenissen van vorige zondag. Torres was in de Verenigde Staten, met vakantie. Hij keerde vanmorgen terug en werd prompt aangehouden in de luchthaven van Brasília, op een discrete manier.

Tijdens een operatie die deze week werd uitgevoerd in het huis van de voormalige minister, vond de federale politie een ontwerp van een decreet dat naar verluidt was opgesteld voor de voormalige president om te proberen de uitslag van de verkiezingen van 2022, gewonnen door president Luiz Inácio Lula da Silva (PT) ongedaan te maken.

Volgens Camarotti beoordelen gesprekspartners van de voormalige president dat het om een “onveilig scenario” gaat en beschouwden ze de uitleg van Torres dat het document zou worden versnipperd en dat het uit zijn verband was gelekt als “zwak”.

Zwakke positie

De geschorste gouverneur Ibaneis Rocha (federaal district) legde al een getuigenis af bij de federale politie, over zijn rol bij de gewelddadige inval van de overheidsgebouwen van vorige zondag, waarbij erg veel vernielingen werden aangebracht. Rocha bevestigde dat enkel zijn secretaris voor de Veiligheid (Anderson Torres) beschikte over een rapport van de inlichtingendiensten, met betrekking tot de rellen.

Volgens de gouverneur was hij niet op de hoogte van de inhoud van het rapport, en werd hij nooit ingelicht over de risico’s van mogelijk geweld. Met andere woorden: hij schoof de hete aardappel gewoon door naar Anderson Torres en zei dat hij verrast was toen hij zag dat de politie niet ingreep om de Esplanada dos Ministérios te verdedigen.

Hij zei ook dat hij verrast werd door het besluit van Torres om naar de Verenigde Staten te reizen, en dat hij dat enkel wist nadat hij zijn secretaris belde: “Het feit dat hij in het buitenland vertoefde, op die kritieke dag, maakte een einde aan het vertrouwen dat ik in hem stelde, en daarom heb ik hem ontslagen”, aldus Rocha in zijn getuigenis.

Ibaneis Rocha werd zelf geschorst van zijn ambt, 1 dag na de aanvallen in Brasília, op bevel van Alexandre de Moraes, van het federale hooggerechtshof, voor een termijn van 90 dagen.

Beiden, zowel de gouverneur als zijn (nu ex) secretaris voor de Veiligheid staan in nauwe schoentjes. Over de nachtrust van ex-president Bolsonaro bestaan ook gerede twijfels.

Bron

Foto: Marcelo Camargo/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/14/nauwe-schoentjes-2/