Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Moet kunnen

door Redactie



Wat is de juiste waarde van een politiek dispuut? Voor twee ondernemers in de noordoostelijke staat Maranhão staat dat al vast. Artu Oliveira en Gildenberg de Sá sloten een weddenschap af met een inzet t.w.v. R$ 800.000 ieder, voor een overwinning van Lula of Bolsonaro.

Om de weddenschap officieel te maken, maakten beide mannen een contract op en lieten hun handtekeningen herkennen in een cartório, een procedure die het contract wettelijk maakt. De heren zijn inwoners van de stad Grajaú, op 580km van de hoofdstad São Luíz.

Artu verklaarde dat hij op Lula zou stemmen en is ervan overtuigd dat de ex-president het zal halen in de stembus. In 2018 stemde hij voor Bolsonaro.

Gildenberg, bijgenaamd Berguinho, is er zeker van dat Bolsonaro gaat winnen in de eerste kiesronde. Net als zijn vriend stemde hij in 2018 voor Bolsonaro.

Volgens de regels van het contract zal de winnaar bijna een miljoen R$ overhouden.

Artu zette een “chácara” (boerderij) in, gelegen op 41km afstand van Grajaú, met een geschatte waarde van R$ 800.000. Berguinho, een ondernemer die actief is in de mijnbouw en erop gokt dat Bolsonaro gaat winnen, zet een hoeveelheid van 11.111 ton gipsblokken in, eveneens ter waarde van R$ 800.000.

De weddenschap werd op 1 september afgesloten. Een van de clausules in het contract betreft een uitzondering: indien een van de kandidaten vooraf opgeeft, wordt het akkoord ongeldig.

Artu zei dat het niet om de eerste weddenschap gaat van verkiezingen. Het begon ooit met een paard, t.w.v. R$ 40.000. Hij zei ook dat de meeste weddenschappen afgesloten worden op basis van vertrouwen op het woord: “Ze zijn vriendschappelijk, er komt geen ruzie. Wie wint kan de afgesproken premie meenemen”, zo zei hij tegen G1 (O Globo).

Sinds die eerste keer ging het volgens hem al om meer dan R$ 700.000 in weddenschappen, in andere types van premies, zoals vee, auto’s, vrachtwagens, goud, cash geld en zelfs een ton rood vlees.

Beide ondernemers plaatsen de vriendschap boven politieke verschillen: “We leven in een democratie. Ik heb vrienden van de arbeiderspartij, ook aanhangers van Bolsonaro. Ik vind dat we dat moeten respecteren”, aldus Gildenberg. Indien hij wint belooft hij een churrasco (barbecue) te organiseren en Artu uit te nodigen om samen te feesten: “Indien ik verlies, dan krijgt hij een handdruk”.

Moet kunnen.

Bron

Foto: Antonio Augusto/Ascom/TSE

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/19/moet-kunnen/