Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Moeilijke dagen op komst

door Redactie



Brazilië gaat moeilijke dagen tegemoet, mogelijk de moeilijkste in vele jaren. Een combinatie van verschillende factoren verergert de epidemiologische situatie van het land, een situatie die reeds dramatisch was. De systemen van de gezondheidszorg die nog overeind bleven, zowel de publieke als de private zorg, staan nu op instorten.

De krant Estadão vroeg de mening van zes specialisten (Gonzalo Vecina Neto, Renato Kfouri, Miguel Nicolelis, Roberto Kraenkel, Márcio Bittencourt en Mellanie Fontes-Dutra) die unaniem waren in de verdediging van een “echte lockdown”, eventueel met variaties van stad tot stad, dit om het op hol geslagen virus vaart te doen minderen, en om de instorting van de hospitalen te voorkomen.

Infectiologe Thaís Guimarães van het Hospital das Clínicas in São Paulo, verklaarde aan journalisten van CNN Brasil dat zij een oorlogsscenario voorziet in de komende dagen, met mensen die sterven in hun eigen woning, of aan de ingang van de nu al overvolle hospitalen.

Dergelijke waarschuwingen mogen door burgers of overheidspersoneel niet opgevat worden als een slecht voorteken. Wie het meestal bij het rechte eind had in hun voorspellingen over de pandemie van het coronavirus, waren artsen en wetenschappers.



De stam P.1, zoals de variant van het virus in Manaus genoemd werd, circuleert nu in het ganse land, zonder dat daar enige controle op is. Onderzoekers van de Stichting Fiocruz ontdekten dat deze variant de virale last met factor 10 verhoogt, en tweemaal besmettelijker is dan de eerste versie van het virus. Voeg daarbij de onwil om zich sociaal te isoleren in vele steden, het gebrek aan de nodige hoeveelheid vaccins die Brazilië nodig heeft en niemand minder dan de president van de republiek die de bevolking aanzet om de sanitaire aanbevelingen te boycotten om het virus af te stoppen, genoeg elementen voor de perfecte storm die nu over Brazilië raast.

Om levens te redden moet er samengewerkt worden. De horror van vandaag reflecteert de onwil van de overheid en het foute gedrag van de burgers in sommige steden, enkele weken geleden. Zowel van de een als van de andere, kan wat meer verantwoordelijkheid verwacht worden zodat er zich niet om de 14 dagen een nieuwe virale bom aandient die op elk moment kan ontploffen en doden veroorzaakt. Brazilië beleeft een tragedie zonder weerga. In de voorbije maand stierven er gemiddeld 1.200 mensen per dag door het coronavirus. In de voorbij 24 uur waren er dat 1.726, een absoluut record. En dat moet ophouden.



Na een jaar waarin de pandemie genadeloos toesloeg, loopt het totale aantal doden op tot 257.562. Het is bepaald ontmoedigend dat er nog steeds mensen zijn die bikkelhard ingaan tegen de basis van de sanitaire aanbevelingen van de specialisten en wetenschappers. Of erger nog, ze beledigen en diskwalificeren zoals de Braziliaanse president doet, niet in het minst de autoriteiten van de deelstaten, gouverneurs en burgemeesters.

Het is eveneens ongelooflijk dat, tegen de achtergrond van deze hel van Dante, zorgminister Pazuello op het matje geroepen wordt door het hooggerechtshof, om hem te dwingen om tot actie over te gaan. Vorige zaterdag verplichtte minister Rosa Weber hem dat zijn ministerie IC-bedden moet bekostigen in de staten São Paulo, Bahia en Maranhão. En dat is slechts het minimum om de zieken van vandaag te redden. Wat zijn de verdere plannen van de minister? Hij weet het niet.

Het kwam zover dat Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco moest ingrijpen om te onderhandelen met de fabrikanten Pfizer en Janssen. Het aantal vaccins moet immers dringend omhoog. Op dit moment is er niet eens genoeg om de prioritaire groepen van de bevolking in te enten.

Zonder vaccins, zonder voldoende IC-bedden om aan de vraag te voldoen, en zonder een president van de republiek die als dusdanig ageert, moeten de burgers het zelf maar uitzoeken en de nodige verantwoordelijkheid tonen. Iedere gouverneur en iedere burgemeester moet de moed tonen om datgene te doen wat nodig is.

Vertaling van “Dias Difíceis Virão” – Estadão

Foto's: Fotos Públicas - Pedro Guerreiro - Ag Pará - Raphael Alves - Amazônia Real / Twitter

Bron: https://brazilienieuws.online/2021/03/03/moeilijke-dagen-op-komst/