Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Militairen plannen een niet-officiële telling van de stemmen

door Redactie



Afgevaardigden van de Braziliaanse strijdkrachten houden discussies over een niet-officiële telling van de stemmen bij de komende verkiezingen, een maatregel die president Bolsonaro sinds het begin van dit jaar verdedigt. Leden van het ministerie van Landsverdediging in de wandelgangen geven toe dat de voorbereidingen reeds werden opgestart. Hoogstwaarschijnlijk zal de parralelle telling door de militairen plaatsvinden door gebruik van de de bulletins die afgedrukt worden door de electronische stembussen na de beëindiging van de stemming.

Een alternatief dat overwogen wordt, naast het gebruik van de BUs (boletins de urna), is de toegang tot de gegevens die doorgestuurd worden van de regionale kiestribunalen naar het kieshof TSE (Tribunal Superior Eleitoral). De bulletins van de stembussen bevatten de registraties van iedere stembus, afgedrukt aan het einde van de stemming. Het gaat om het aantal stemmen per kandidaat en partij, nul- en blanco stemmen. Deze gegevens blijven digitaal opgeslagen in de stembussen, beschermd en gecryptografeerd om een mogelijke identificatie van de kiezer onmogelijk te maken.

Militairen die deel uitmaken van het commando van de strijdkrachten en het proces van controle van de urnes samen met het TSE bespreken, bevestigen dat de beslissing om een parralelle telling uit te voeren nog niet officieel bekend werd gemaakt, nog minder medegedeeld aan het kieshof. Volgens een generaal hang alles af van een politieke beslissing onder verantwoordelijkheid van de minister van Landsverdediging, Paulo Sérgio Nogueira de Oliveira (foto). Bolsonaro, als opperbevelhebber van de strijdkrachten, blijft aandringen op een extra telling door Landsverdediging.

Minister Alexandre de Moraes van het hooggerechtshof STF, die in de komende dagen het commando overneemt van het kieshof TSE, krijgt naast zich iemand die fundamenteel zal zijn in de verhouding met de strijdkrachten, met name José Levi, ex-advocaat van de regering (União) Bolsonaro.

Levi streeft al jaren naar een goede verstandhouding met de kazernes, lang voordat hij deel uitmaakte van de meest militaire regering sinds 1985.

Momenteel is hij kabinetschef van Moraes en wordt hij secretaris-generaal zodra de minister verantwoordelijk wordt voor het TSE, de belangrijkste administratieve functie bij dat hof.

Levi is erg discreet en formeel, eigenschappen waardoor hij zichzelf geliefd maakte in militaire middens. Zijn aanwezigheid wordt door de generaals beschouwd als een signaal dat de wind vanuit het TSE o.l.v. Moraes wat minder hard gaat waaien dan onder zijn voorganger, minister Edson Fachin die verscheidene malen erg hard reageerde op de houding van Bolsonaro en de militairen.

Bron

Foto: Alan Santos/PR

Source: https://brnieuws.com/2022/08/08/militairen-plannen-een-niet-officiele-telling-van-de-stemmen/