Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula: verkozen door zijn verleden, niet door de PT

door Redactie



Verkozen president Lula begint zelfverzekerd aan een nieuwe week in de hoofdstad Brasília, een houding die eerder al duidelijk werd bij een diner in het appartement van ex-senator Kátia Abreu, in het gezelschap van een groepje politici. Hij zei er: “Ik werd niet verkozen dankzij de PT, maar wel door mijn verleden als president”.

De indruk: als hij niet van mening verandert, dan zit 80% van de namen van zijn tekomstige ministers al in zijn hoofd. Weinigen van die 80% werden op de hoogte gesteld dat zij minister zullen worden. Dat gebeurt enkel niet als ze het zelf niet willen.

In 2002, toen hij voor het eerst verkozen werd, verwees hij niet naar zijn eigen verleden om zijn verkiezing te verrechtvaardigen. Tenslotte was hij al driemaal eerder kandidaat, en verloor telkens, waarvan twee keer zelfs in de eerste kiesronde. Maar ook toen zei hij al: “Enkel ik en José Alencar (toen zijn vicepresident) werden verkozen. Vergeet dat niet”. Toch ontbrak het toen niet aan postjes voor wie dat wilde. Nu wel.

De PT beseft dat, ook al vinden ze het niet leuk.

Lula bleef herhalen tijdens de campagnes, zowel voor de eerste als voor de tweede ronde, dat winnen niet volstond, maar dat hij moest winnen en ook kunnen regeren. Vandaar dat hij verscheidene andere partijen betrok in het front dat hij opbouwde.

Dat front blijft bestaan, en zoveel te groter dat het is, zoveel minder postjes zullen overblijven voor de PT en andere partijen met linkse roots. Dat levert teleurstellingen op, maar zo is het nu eenmaal.

Het klonk al enkele keren “dat Lula gegijzeld zal worden door de centrumpartijen, net als Bolsonaro”. Misschien, misschien ook niet. Bolsonaro liet zich gijzelen door de geheime begroting (orçamento secreto), een eis van de Kamer in ruil voor steun.

Maar er zou wel eens een einde kunnen komen aan die duistere bedoening. Het hoogste gerechtshof staat op het punt om een oordeel uit te spreken over de ingediende aanklachten, met betrekking tot de wettelijkheid van die geheime begroting. Het ziet er naar uit dat een meerderheid van de ministers tegen zal stemmen.

De winden waaien in een gunstige richting voor Lula. De militaire crisis loopt ten einde. Volgende week (12 december) krijgt hij zijn “diploma” van het kieshof STE, de officiële verklaring dat hij de verkiezingen won en op 1 januari aan zijn ambt kan beginnen.



Ondertussen ligt Bolsonaro te recuperen van de wondroos (erispela) aan zijn been, waarvan zoon Carlos een foto publiceerde bij Telegram. Als het niet om fake news gaat, dan is meteen verklaard waarom de president buiten spel bleef nadat hij verloor. De huidziekte is immers geen pretje. Toch kwamen er enkele berichten die wijzen op plannen van de verliezer. Volgens het portaal Metrópoles wedt Bolsonaro op de overwinning van bolsonarist Rogério Marinha in het dispuut voor de leiderschap van de Senaat. Indien Marinha het haalt, dan verwacht Bolsonaro dat hij ingaat op het impeachment verzoek dat hij indiende tegen STF en TSE minister Alexandre de Moraes. Het is onwaarschijnlijk dat een dergelijk proces goedgekeurd wordt, maar de opening ervan zou al volstaan om de “sheriff” behoorlijk wat gezichtsverlies te laten lijden.

Bolsonaro heeft ook plannen om Lula onderuit te halen tijdens zijn regering. Hij rekent hierbij op de steun van bolsonaristen in strategische hoofdsteden als Rio de Janeiro, São Paulo en Belo Horizonte, bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Namen als Tarcísio de Freitas (verkozen gouverneur van São Paulo) en Romeu Zema (gouverneur Minas Gerais) kunnen aan kracht winnen en staan aan zijn kant. De samenstelling van het parlement is grotendeels conservatief. Het ligt dan ook in de verwachting dat Lula het niet makkelijk zal krijgen en veel kansen zal bieden aan de oppositie om in actie te treden.

Het worden ongetwijfeld 4 spannende jaren.

Bron: Metrópoles

Foto: Antonio Cruz/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/05/lula-verkozen-door-zijn-verleden-niet-door-de-pt/