Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lazy Sunday Afternoon

door Redactie



Zondag in Brazilië. Naast gebruikelijke bezigheden als een familiebezoek, al dan niet met bier en churrasco (barbecue), een dagje aan het strand, een voetbalwedstrijd, een ander uitstapje, bestaat de voornaamste bezigheid van vele Brazilianen het kijken naar de televisie. Wie beschikt over de mogelijkheden om een leuke film te bekijken, of een serie te ‘bingewatchen’ via een service als Netflix, hoort bij de gelukkigen. De rest (en dat zijn er niet weinig) hebben een beperkte keuze via het gebruikelijke bullshit aanbod van de openbare zenders: O Globo, Record, Bandeirantes, SBT. Deze laatste, het kanaal van de inmiddels overjarige Silvio Santos, is gespecialiseerd in het uitdelen van allerlei rommel en huishoudelijke spullen. De man is dan ook razend populair, ondanks zijn hoge leeftijd (88).



Dat geldt ook voor Rodrigo Faro (45), een spring-in-het-veld. Hij komt aan de beurt in de latere namiddag. Eerst moet de kijker (van Record) minstens drie uur wachten op de onthulling van de week door Geraldo Luís (48 – foto hierboven) die, bijgestaan door The Lord in hoogsteigen persoon, een nonnetje voorstelt met een verschrikkelijk geheim. Wie het geduld heeft om dit gezeik aan te horen, wordt uiteindelijk beloond met de wetenschap dat het nonnetje voordien een carrière opbouwde als prostituee. Geraldo onthult het geheim enkele minuten voor het einde. Het nonnetje in kwestie werd echter gered door The Lord, een happy end waar iedereen al drie uur op zat te wachten. Geweldig.



Rodrigo Faro (rechts) in het onderdeel ‘Dança Gatinho’ van zijn zondagnamiddagprogramma bij TV Record.

Rodrigo Faro heeft soortgelijke verhalen. Talentvolle kinderen moeten een kans krijgen om een muzikale carrière uit te bouwen, een man heeft spijt omdat hij zijn vrouw en kinderen in de steek liet en vraagt publiekelijk om vergiffenis. Enkele uren later zullen we weten of de vrouw achter het gesloten gordijn staat. Of niet. Stel u het leven voor van het koppel na een dergelijke tentoonstelling voor 200 miljoen Brazilianen. Het zal Record (de zender van ‘bisschop’ Edir Macedo) worst wezen. Wat telt zijn de kijkcijfers, en die verhogen aanzienlijk, evenredig met het aantal tranen die opgewekt worden.

Of een kerel met het uiterlijk van een straatbewoner, lelijk als de pest, krijgt een nieuwe kans in het onderdeel “Arruma meu marido”. De arme man wordt naar São Paulo gesleurd en wordt er onderworpen aan een transformatie in hoog tempo: een behandeling door een tandarts waarbij nietsontziend tewerk gegaan wordt (ha ja, hij moet een fraai gebit hebben, zo snel mogelijk), een kapper, lichaamsverzorging, manicure, nieuwe kledij, kortom het programma zal de nadruk leggen op de enorme veranderingen en toont voortdurend beelden die het grote verschil moeten aantonen. Aan het einde van het verhaal, met veel spanning en tromgeroffel komt de nieuwe persoonlijkheid tevoorschijn. De aanwezige familie, die het enkele weken zonder papa of manlief moest doen, barst in tranen uit bij het zien van het verschil, een uitbarsting van vreugde met opzwellende muziek, net als in een emotionele film.



Faustão (links) en Silvio Santos (rechts).

Heb je dat allemaal verwerkt met de nodige argwaan, bereid je dan voor op Faustão, een van de grootste dinosaurussen van de Braziliaanse televisie, meer bepaald bij O Globo. Faustão Corrêa da Silva (69) is een gezellige dikzak die erin slaagde om weer normale proporties aan te nemen na een chirurgische ingreep. Zijn zondagsprogramma Domingão do Faustão wordt al dertig jaar lang uitgezonden. De man staat bekend om zijn luide stem en zijn roepende stijl waar je na enkele minuten al doodmoe van wordt. Altijd aanwezig op de kleurrijke achtergrond van zijn programma zijn de danseresjes (dançarinas – foto bovenaan), een groepje dames die voornamelijk opvallen door hun lichamelijke kwaliteiten, maar voor het overige weinig te betekenen hebben. Het ontbreekt echter niet aan kandidaten, integendeel. Domingão do Faustão is een nationale vitrine en wie slaagt in de selectieprocedure mag zich gelukkig prijzen. Een enkeling zoals Sabrina Sato slaagt er zelfs in om een verdere carrière uit te bouwen (bij TV Record) op basis van haar ervaringen bij Faustão. Het salaris van deze meisjes is echt niet om over naar huis te schrijven, maar dat nemen ze erbij. Faam en beroemdheid is even belangrijker dan geld. Niet zo voor Faustão die miljoenen opstrijkt, dit naast de vele reclamespotjes waarvoor hij ingehuurd wordt.

De inhoud van zijn programma: geeuw geeuw. In de laatste minuten volgt er een reeks ‘video cassetadas’, voornamelijk gevuld met valpartijen, begeleid door de luid roepende commentaarstijl van Faustão met de bedoeling dat er gelachen wordt. Soms lukt dat. De ‘dançarinas’ doen dat uitvoerig en dat wordt dan weer gebruikt om de kijker wat te animeren: kijk, ook zij vinden het leuk.

Andere bekende TV-dinosaurussen: Raul Gil (81 – nog altijd actief bij SBT) – Ratinho (63 – echte naam Carlos Roberto Massa, ook actief in de politiek).

I like monday’s.

Foto's: YouTube - Facebook - Reproductie TV Globo

 

Source: https://brazilienieuws.online/2019/06/02/lazy-sunday-afternoon/