Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Klinkt het niet, dan botst het maar

door Redactie



Minister van Economie Paulo Guedes neemt geen blad voor de mond, ook vandaag niet op het Nationale Forum van de investeringsbank BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Econômico e Social), in Rio de Janeiro. De bank kwam herhaaldelijk in opspraak omwille van de kredieten, verleend aan grote bedrijven als Odebrecht, om werken uit te voeren in het buitenland, o.m. in Cuba en in Afrika.

De minister zei dat de bank niet alleen “bepaalde kalven mag vetmesten”: “Het moet gedaan zijn met dat verhaal om een nationale kampioen te promoten. Wie dat bepaalt, is de markt. Dit kan hier geen fabriek zijn van privileges”, zo vindt hij.

Volgens Guedes bestaat de rol van de BNDES erin om te investeren in zaken van publiek nut, zoals in de politiek van rioleringen en afvalwaters, maar ook in de herstructurering van deelstaten en gemeentes, en in privatiseringen.

Politieke articulatie

Hierover gaf hij toe dat er problemen bestaan tussen de regering en het parlement, maar voegde eraan toe dat die opgelost worden. Tijdens zijn toespraak op het forum zei hij dat de steun aan de economische agenda van de regering in stijgende lijn gaat: “Het parlement is traag, maar begint ons te volgen. Het vraagt allemaal wat meer tijd. Het gaat om een natuurlijke botsing. Tegenwoordig wordt er niet meer aan politiek gedaan zoals weleer”.

Hij zei dat de regering de hervorming van de sociale zekerheid en pensioen ziet in een “alles of niets” perspectief: “Deze hervorming moet er eerst doorkomen vooraleer we aan de anderen kunnen beginnen: het federale pact, de fiscale hervorming, de privatiseringen en het aantrekken van buitenlandse investeringen”.

Guedes denkt dat de hervorming van de pensioenen er snel gaat komen omdat “iedereen er de noodzakelijkheid van inziet”. De regering zoekt nog naar een evenwicht in de verschillende uitgaves: “Nu is er geld genoeg voor het onderwijs, en te weinig voor de gezondheidszorg. Ik kan geen transfer uitvoeren, dus moet ik meer geld uitgeven aan opvoeding”.

Hij is ook voorstander van het vereenvoudigen van het belastingstelsel: “Er bestaan 30 verschillende types belastingen. Dat moet eenvoudiger worden, drie, vier of vijf belastingen samenvoegen, en ook de plafonds omlaaghalen”. Hij wil ook de tarieven voor import verlagen, maar op een graduele manier om de nationale industrie niet te benadelen.

In de Kamer

Eerder deze week kreeg de minister het andermaal aan de stok met de oppositie, tijdens zijn uitleg voor de speciale Kamercommissie van de hervorming van de sociale zekerheid, in een sessie die meer dan zes uur aansleepte. Perpétua de Almeida (PCdoB) stelde hem een vraag over een onderzoek tegen hem over mogelijke fraudes in pensioenfondsen. Guedes antwoordde: “Na 18h daalt het peil van de Kamer tot op de bodem, ik begrijp al hoe het er hier aan toegaat. Maar u kan mij niet beschuldigen van bepaalde dingen waar verschillende van uw kameraden wel van beschuldigd worden”. De minister zei dat sommige parlementairen dingen over hem opzochten via Google, maar dat hij niet zou ingaan op “bedreigingen en beledigingen”. Kort daarna klonk het: “Volksvertegenwoordiger José Guimarães (PT), indien ik begin te googelen met de woorden ‘geld in de onderbroek’, dan krijg ik meteen een pak resultaten”. Guedes verwees hiermee naar een episode uit 2005 toen een raadgever van Guimarães (José Adalberto Vieira) betrapt werd met 100.000 dollar in zijn ondergoed, in de luchthaven van Congonhas, São Paulo.

Even later stelde Jandira Feghali (PCdoB) een vraag over de vermindering van subsidies voor de universiteiten, het niveau van de werkloosheid en het trage ritme van de Braziliaanse economie. Guedes: “Wie zestien jaar lang aan de macht was, heeft niet het recht om nu, vier of vijf maanden het opstarten van een nieuwe regering, te komen vertellen dat er miljoen werklozen zijn, en dat de economie niet groeit”. Hij citeerde daarna de enorme financiële putten, geslagen in overheidsdiensten als de Post, Postalis (pensioenfonds van de Post), Petrobras e.a.: “De toegebrachte schade is wanstaltig groot en het vraagt tijd om dat allemaal te herstellen. Wij wensen niet in dezelfde richting te gaan als Venezuela”, zo zei hij.

Bron 1Bron 2Bron 3

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom / Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/05/10/klinkt-het-niet-dan-botst-het-maar/