Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Kijk eens aan: ze zijn het beu

door Redactie



In een redactioneel stukje bij de krant Estadão wordt vandaag de houding van de arbeiderspartij aangeklaagd, dit naar aanleiding van een uitspraak van ex-president Lula tegen het Britse tijdschrift The Economist. Hij verklaarde namelijk, zonder blikken of blozen “dat de PT het beu is om zijn verontschuldigingen aan te bieden“. De krant schrijft “dat de partij dat wellicht achter gesloten deuren deed, in het diepste geheim, omdat niemand ooit een lid van de partij zag die publiekelijk zijn spijt betuigde voor de deelname aan onbekwame en corrupte regeringen”. En verder:

“De PT daarentegen, wordt er nooit moe van om de schuld van anderen rond te bazuinen, maar intussen werden de Brazilianen wel moe van het wachten op een mea culpa voor de mensalão en petrolão schandalen, of voor de recessie, verantwoordelijk voor de grootste gevallen van morele en sociaaleconomische degradatie van de Republiek.

De PT heeft zich nooit verontschuldigd voor zijn onverantwoordelijkheid met betrekking tot bijna alle belangrijke politieke en economische kwesties in het land.

Het was Luiz Inácio Lula da Silva, die zichzelf vandaag presenteert als de redder van de democratie, die destijds het bevel gaf aan zijn partijgenoten om tegen de grondwet te stemmen.

De logica volgend ‘hoe slechter voor het land, hoe beter voor Lula’, bestookte de PT het parlement met nutteloze afzettingsverzoeken tegen Itamar Franco en Fernando Henrique Cardoso en saboteerde het ‘Plano Real’ tot en met de modernisering van de telefonie, inclusief de oprichting van regelgevende instanties en de regels van fiscale verantwoordelijkheid. Eenmaal aan de macht in het Palácio do Planalto werd het democratische regime omgekeerd door toelages uit te delen aan parlementairen, en door de structuur van de staat in te nemen om zijn verkiezingsmachine te financieren.

Van alle expressieve partijen is de PT aantoonbaar het meest autocratisch: niemand twijfelt eraan, te beginnen met de leden van de partij, dat Lula beveelt en dat de partij gehoorzaamt. Lula beledigt de intelligentie van anderen door te proberen om zich te ontdoen van Dilma Rousseff, alsof het rampzalige economische beleid van zijn schepping nooit bestond in het vervolg van Lula’s tweede ambtstermijn.

Zo bereidde Lula drie jaar voor Dilma’s eerste verkiezingen al het Programa de Aceleração do Crescimento (PAC) voor, het ontwikkelingspakket voor het injecteren van anabole steroïden in de economie via openbare banken dat een van de kenmerken zou worden van de regering van zijn opvolgster.

Vergeleken met de opkomende landen, was het gemiddelde van de groei onder PT-regeringen nog middelmatiger dan het toch al middelmatige nationale record. De “versnelling van de groei” bleef beperkt tot de uitspraken en de prijs van deze hoax wordt tot op vandaag betaald door de Brazilianen.

Eenmaal verwijderd van de macht, reisden PT-leden de wereld rond om de Braziliaanse rechtsstaat te demoraliseren. Het verhaal blijft tot op vandaag hetzelfde: Dilma Rousseff was het slachtoffer van een “staatsgreep” door het parlement, en de gerechtelijke macht “vervolgde” Lula, samenzwerend met de elite van het land.

De PT verontschuldigde zich nooit voor het aanmoedigen van de politieke ophef – de ‘wij tegen zij’ houding – die het bolsonarisme tot leven bracht, noch voor de steun aan Latijns-Amerikaanse dictaturen, voor de tolerantie van het corporatisme en patriomonialisme, voor de desinformatie en het belasteren van tegenstanders. Lula verontschuldigde zich niet eens voor de domheden – die het voordeel van de twijfel genieten, zoals de verklaringen die hij deed in de bloei van 34 jarige leeftijd, zijn bewondering uitsprekend voor tirannen als Mao Zedong, ayatolla Khomeini en Hitler, die volgens de woorden van Lula ‘hadden wat hij bewondert in een man, het vuur om iets voor te stellen en ook proberen om het uit te voeren’.

Moe van de klucht werden de Brazilianen onweerstaanbaar gegrepen door een anti-PT gevoel, belichaamd in massale manifestaties voor de afzetting van Dilma Rousseff, in 2016, en kozen uiteindelijk voor een tegenpool als Jair Bolsonaro die, door dankzij zijn wreedheid en zijn rampzalige regering een aanzienlijk deel van het electoraat opzadelde met een ‘we missen Lula’ gevoel.

Maar er is niets gewijzigd zoals het interview met The Economist aantoont: er is geen reden om aan te nemen dat Lula bereid is om enig berouw te tonen voor de talloze fouten en afwijkingen die door hem en zijn kameraden werden gepleegd. Immers, waarom zou iemand die zichzelf niet als een mens beschouwt, maar wel als een ‘idee’, die nooit moe wordt om te verkondigen dat hij de ‘eerlijkste ziel van het land’ is, en de ‘beste president van Brazilië’, zichzelf soms vergelijkt met niemand minder dan Jezus Christus en die zichzelf aanbiedt als de incarnatie van zijn eigen volk, zich ergens voor verontschuldigen?

Bron

Foto: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert

Source: https://brazilienieuws.com/2022/09/21/kijk-eens-aan-ze-zijn-het-beu/