Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Kássio Nunes, de opvolger van Celso de Mello

door Redactie



De reacties op de enigszins verrassende keuze van president Bolsonaro om ‘desembargador’ Kassio Nunes (48) aan te duiden als opvolger van decaan Celso de Mello bij het hooggerechtshof STF, zijn uiteenlopend. De Mello sukkelt met zijn gezondheid en besloot om nog wat eerder op pensioen te gaan dan de verplichte datum in november, wanneer hij 75 wordt. De minister zetelt trouwens al 31 jaar in het hof waarvoor hij aangeduid werd door de toenmalige president, José Sarney.

Het is de tendens bij de leden van het achtwaardig hof dat Nunes ook de rol zal overnemen van de Mello in het tweede panel (turma) bij het STF, samengesteld uit Gilmar Mendes, Ricardo Lewandowski, Carmen Lúcia, Edson Fachin en Celso de Mello. Dat groepje is onder meer verantwoordelijk voor de beoordeling van rechtszaken, gerelateerd aan het Lava Jato onderzoek. Een van de meest opvallende zaken bij dat panel is de beoordeling van het beroep van ex-president Lula waarin de geloofwaardigheid van ex-rechter Sérgio Moro in vraag gesteld wordt, met een mogelijke annulatie van het proces van het triplex appartement in Guarujá waardoor Lula achter de tralies belandde.

Kassio Nunes stemde vorig jaar als verantwoordelijke ‘desembargador’ bij het federale gerechtshof TRF-2 in het voordeel van een polemisch proces waarbij een openbare aanbesteding van het hooggerechtshof vrijgegeven werd. Die aanbesteding, ter waarde van R$ 481.720,88 (aan de huidige wisselkoers € 74.110) om menu’s te kunnen samenstellen met kreeften, internationaal gerenommeerde wijnen, champagnes en andere peperdure hapjes & drankjes voor evenementen van het STF, werd eerder geblokkeerd door een rechter in de eerste instantie, na een klacht van volksvertegenwoordigster Carla Zambelli (PSL) die vond dat het hier om een “overbodige luxe” ging.

Dilma Rousseff

Nunes begon zijn carrière als advocaat en werd in 2008 aangewezen als rechter bij het kiestribunaal van zijn staat, Piauí. In 2011 werd hij uitgekozen door Dilma Roussef voor een zetel bij de rechtbank van 2de aanleg TRF-1* in Brasília, nadat hij voorgesteld werd door de OAB (orde van advocaten). De beslissing van Bolsonaro om hem te benoemen voor een zetel bij het STF, een droom van eender welke magistraat met enige ambitie, werd dan ook goed onthaald door de OAB. Andere reacties waren minder enthousiast, om het zacht uit te drukken.

Vooral de echte bolsonaristas toonden zich teleurgesteld. Olavo de Carvalho, bekend als de goeroe van de extreemrechtse clan rond de president, suggereerde dat Bolsonaro de volgende keer dan maar meteen José Dirceu (PT) moest aanduiden. Olavo wees er ook op dat Nunes mogelijk enkele conservatieve beoordelingen zou uitspreken, maar dat men niet mag vergeten dat hij hij daar zal zitten tot hij 75 wordt, in 2047. De teleurstelling is ook groot in de evangelische sector. Vooral pastoor Silas Malafaio reageerde erg heftig en zei dat Bolsonaro iets probeert te verrechtvaardigen wat niet kan worden verrechtvaardigd. Hij toonde hierbij een document over het oordeel van het verzoek tot uitwijzing van de Italiaanse linkse terrorist Cesare Batisti in 2015. Kassio Nunes wordt ervan beschuldigd door de bolsonaristas om tegen de uitwijzing te stemmen. Tel daarbij het feit dat Nunes werd aangeduid door Dilma Rousseff, en meer was er niet nodig om hem te classificeren als een “petista”. Malafaia twitterde: “President Bolsonaro! U kan rekenen op mijn trouw, mijn eerlijkheid en de waarheid. Maar reken niet op hypocrisie, cynisme en vleierij”.



De evangelische pastoor Silas Malafaia met president Bolsonaro.

De aanduiding van Kassio Nunes werd reeds gepubliceerd in het Braziliaanse staatsblad. Vooraleer hij zijn nieuwe toog voor de eerste keer kan omhangen, moet hij eerst ondervraagd (sabatina) worden door de leden van de Senaatscommissie “Comissão de Constituição e Justica” om nadien goedgekeurd te worden met een meerderheid van de stemmen van de senatoren. Naar verwachting zal deze ‘sabatina’ probleemloos verlopen, maar kan pas gebeuren nadat Celso de Mello daadwerkelijk met pensioen gaat, op 13 oktober.

*TRF-1



De federale regionale gerechtshoven (TRF=Tribunais Regionais Federais) van tweede aanleg werden opgenomen in de grondwet van 1988. Ze werden opgedeeld in vijf regionale instanties. Het is de taak van de ‘desembargadores’ (rechters) om te oordelen over de beroepen die ingediend worden na een oordeel van een rechtbank van eerste instantie. De rechters worden aangeduid door de president die een keuze maakt uit een vooraf opgestelde lijst door federale rechters en leden van het openbaar ministerie. Ze hebben geen vast mandaat, maar moeten wel met verplicht pensioen op hun 75ste, net als de rechters van het hooggerechtshof STF. Brazilië beschikt over een totaal van 137 desembargadores waarvan de meesten (43) bij TRF-3 (São Paulo en Mato Grosso do Sul). Het kleinste aantal zetels (15) is te vinden in de vijfde regio (Recife, Alagoas, Ceará, Paraíba, Pernambuco, Rio Grande do Norte en Sergipe). TRF-1, waar Kassio Nunes een zetel heeft, neemt beslissingen over zaken van het Federaal District, Acre, Amapá, Amazonas, Bahia, Goiás, Maranhão, Mato Grosso, Minas Gerais, Pará, Piauí, Rondônia, Roraima en Tocantins. De zetel van het TRF-1 bevindt zich in de hoofdstad Brasília, in het Federaal District (foto hierboven).



Kaart met de jurisdictie van de vijf regionale rechtbanken van 2de aanleg.

Bron

Foto's: Carolina Antunes - Isac Nóbrega - PR / Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2020/10/04/kassio-nunes-de-opvolger-van-celso-de-mello/