Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Janones schopt herrie

door Redactie



Volksvertegenwoordiger André Janones (Avante), voorheen weinig bekend, ontpopte zich als een verrassing. De parlementair in zijn eerste mandaat zonder enige noemenswaardige verdienste, lid van een kleine partij en totaal onbekend bij de Brazilianen werd opeens kandidaat-president en scoorde al snel in de eerste peilingen met stemintenties als die van Ciro Gomes (PDT), en meer dan die van Simone Tebet (MDB).

Het fenomeen vondt de uitleg in de sociale media waar hij kan rekenen op een immens groot aantal volgers. Het gaat om 7,9 miljoen bij Facebook, 2,8 miljoen bij Instagram en nog eens 1,5 miljoen bij YouTube, een populariteit die hij opbouwde vanaf het begin van de stakingen van de vrachtwagensector in 2018 die het land stil legden. In die tijd stelde hij zichzelf voor als een woordvoerder van de beweging, zonder zelf ooit een vrachtwagen te hebben bestuurd.

In het begin van augustus verrastte hij iedereen door plots zijn kandidatuur in te trekken en zijn steun toe te zeggen aan PT-leider en presidentskandidaat Lula (foto). Die alliantie werd feestelijk onthaald door de arbeiderspartij die geloofden dat dit enkele miljoenen stemmen meer ging opleveren. Maar het werd meer dan dat.

Dankzij de kieskeurige stijl van Janones op de sociale media werd hij er een bekendheid door. Sinds hij zich aansloot bij de campagne van Lula begon hij aan te vallen, uitdagen, verspreiden van nepnieuws en het uiten van zware beschuldigingen aan het adres van de tegenstanders, zonder op de proppen te komen met bewijzen, kortom alles wat de arbeiderspartij gezworen had om te bestrijden in deze verkiezingen.

Jair Bolsonaro werd al omschreven als een “vrouwenmoordenaar”. Carlos Bolsonaro kreeg van hem stempels als “lid van de militie”, “schooier”, “str*nt” en andere liefkozingen die niet geschikt zijn voor publicatie. De volksvertegenwoordiger schreef al dat Bolsonaro een komaf zou maken met de steunuitkering Auxílio Brasil, en nam een video op voor het Palácio do Planalto waarin hij bevestigt dat handlangers van Bolsonaro geweld op hem pleegden.

Vorige zondag, tijdens het eerste debat van de presidentskandidaten bij TV Bandeirantes, schopte hij herrie in de studio’s. Hij riep naar de aanhangers van Bolsonaro zij een groep “losgelaten vee” waren, en het scheelde weinig of hij ging op de vuist met ex-milieuminister Ricardo Salles. Dit alles veroorzaakte erg veel animo op de sociale netwerken.

“Ik begon te filmen en vroeg aan Salles dat hij zou doen wat hij beloofde via de sociale media: erop inhakken”, zo biechtte Janones nadien op.

Het gedrag van Janones is niet nieuw en leverde al diverse aanklachten op bij het gerecht, met minstens twee veroordelingen wegens morele schade. Hij werd verplicht een schadevergoeding te betalen aan een ex-kandidaat raadslid na hem te omschrijven als een “worm”. Een andere veroordeling kwam er na het indringen van een gerechtelijke audiëntie waar hij een fimpje opnam waarin hij de beklaagde verweet om “corrupt” te zijn. De rechter veroordeelde Janones wegens “het onnodig blootstellen van personen op een laffe en beschamende manier”. Zelf werd hij door een ex-medewerker in zijn eigen kabinet van “rachadinha” praktijken beschuldigd. En Carlos Bolsonaro (die zelf ook verdacht wordt in die zin) diende ook een aanklacht in tegen Janones bij het hooggerechtshof STF. De volksvertegenwoordiger zegt dat hij zich hierover geen zorgen maakt en beschouwt de aanklacht als een nieuwe “trofee” voor zijn verzameling.

“Spijtig genoeg zijn heftige reacties af en toe noodzakelijk om een zekere waardigheid voor de bevolking te bekomen”, zo verrechtvaardigt Janones zijn gedrag, de beschuldiging van rachadinha praktijken ontkennend.

Voor de PT die meestal gebukt gaat onder de virtuele aanvallen van de Bolsonaro aanhangers, vormde de aansluiting van Janones een aanwinst. Sindsdien het begin van augustus kreeg Lula er een miljoen nieuwe volgelingen bij op zijn sociale media, het dubbele van het maandelijkse gemiddelde. Het is niet bekend tot op welke hoogte het werk van Janones – een evangelische gelovige en ex-militant van de PT – hiertoe bijdroeg, maar het hielp hierin, zonder enige twijfel.

Niet alle ‘petistas’ zijn het echter eens met zijn werkwijze. In de coördinatie van de campagne zijn er enkelen die vinden dat de parlementair overdrijft en dat die overdrijvingen zich tegen Lula kunnen keren. Ze zijn er bijvoorbeeld tegen dat Janones schreef dat Lula “ten dienste staat van God”. De uitdrukking veroorzaakte verlegenheid, vooral bij evangelische kiezers, een niche waar de ex-president tevergeefs pogingen doet om het overwicht van Bolsonaro te doorbreken.

Anderzijds bestaat er een zekere overeenstemming dat het controversiële optreden van de volksvertegenwoordiger in de campagne meer positieve aspecten opleveren dan negatieve, in die zin dat de PT een andere positie begint in te nemen op een strategisch domein dat nog toe beheerst werd door bolsonaristische militanten, ongeacht het gebruik van scheldwoorden, leugens en laag bij de grondse uitspraken.

Bron

Foto: Twitter André Janones

Source: https://brazilienieuws.wordpress.com/2022/09/03/janones-schopt-herrie/