Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Institutionele breuk op komst?

door Redactie



Het onderzoek van het hooggerechtshof STF tegen het verspreiden van fake news berichten, gisteren uitlopend op een flink aantal huiszoekingen en inbeslagnames, veroorzaakte een storm van ongenoegen bij de Bolsonaro clan en hun aanhangers, niet in het minst bij hen die de federale politie (PF) op bezoek kregen.

Volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro (foto), zoon van de president, gaf gisterenavond zware kritiek op de ministers van het hof, voornamelijk op Alexandre de Moraes die het bevel uitvaardigde, maar ook op decaan Celso de Mello, verantwoordelijk voor het onderzoek tegen zijn vader m.b.t. zijn veronderstelde inmenging bij de PF. In een live uitzending op het kanaal Terça Livre van blogger Allan dos Santos, een van de doelwitten van de actie die gisteren uitgevoerd werd, zei hij dat er geen twijfel bestond dat hij binnenkort zelf het onderwerp zal zijn van een onderzoek, en dat hij deelneemt aan samenkomsten waar gesproken wordt over “het moment” dat een “institutionele scheuring” in Brazilië werkelijkheid zal worden. Met andere woorden: het gaat er niet meer over “of” dat zal gebeuren, maar wel “wanneer”.

Namen eveneens deel aan de live uitzending: volksvertegenwoordigster Bia Kicis (PSL) en de goeroe van de bolsonaristas, de zelfverklaarde filosoof Olavo de Carvalho.

Na de kritiek op Moraes en de Mello legde hij uit waarom er volgens hem een institutionele scheuring komt. Eduardo herinnerde eraan dat het hooggerechtshof, na het ontslag van minister van Justitie Sérgio Moro, een video vrijgaf van een “geheime vergadering” (die vergadering werd door Moro aangehaald als bewijs dat de president wil tussenkomen bij de federale politie), en vervolgens “de gsm van de president van de republiek” opeiste.

In tegenstelling tot wat Eduardo beweerde, vroeg het STF niet om het toestel van de president. De oppositiepartijen PDT, PSB en PV dienden een verzoek in bij het STF om gsm-toestellen in beslag te nemen in het kader van het onderzoek tegen een mogelijke inmenging bij de PF. Minister Celso de Mello gaf dat verzoek gewoon door aan openbare aanklager Augusto Aras opdat de procureur-generaal van de republiek zou kunnen oordelen of dit al dan niet nodig was, een normale procedure. Trouwens, het openbaar ministerie heeft zich inmiddels al tegen dat verzoek uitgesproken.

Eduardo: “Ik twijfel er niet aan dat ik straks of morgen een huisbezoek mag verwachten. Indien we geen gemeenschappelijk standpunt innemen, dan zullen ze lachend mijn woning betreden. Ik begrijp degenen die, laat ons zeggen een gematigde houding aannemen en proberen om een scheuring te voorkomen, een grotere breuk, een groter conflict. Ik begrijp de mensen die een dergelijke chaos willen vermijden. Maar om eerlijk te zijn, het is geen kwestie meer “of” het zal gebeuren, maar wel van “wanneer”, zo zei hij, en vervolgde: “Vergis je niet, de mensen praten hierover. De samenkomsten van hoge autoriteiten, zelfs vergaderingen in politieke sectoren, ik, Bia, e.a., wij praten hierover omdat wij de geschiedenis bestudeerden. Wij weten dat de geschiedenis zich zal herhalen. Het was niet van vandaag of morgen dat er een dictatuur kwam in Venezuela, die kwam er bij beetjes”.

Eduardo herhaalde het argument van andere bolsonaristas, met name dat het onderzoek naar de verspreiding van fake news ongrondwettelijk is omdat het initiatief uitging van STF-voorzitter Dias Toffoli (vorig jaar), en niet gepaard ging met een aanklacht van het PGR (Procurador-Geral da República). Criminalisten daarentegen, zeggen dat het niet onwettelijk is dat een minister van het hooggerechtshof een onderzoek opstart, ook al is dat ongebruikelijk. Zij herinneren er ook aan dat de praktijk zelfs al verdedigd werd door Bolsonaro aanhangers.

De confronterende houding van Eduardo volgt de toon die door zijn vader aangehouden wordt, president Bolsonaro. Die bekritiseerde gisterenavond eveneens de beslissing van Alexandre de Moraes, zeggende dat “de woningen van fatsoenlijke burgers binnengedrongen werden”, enkel maar omdat zij “het recht op vrije meningsuiting” toepasten: “Dit is een teken dat er iets ernstig aan de hand is met onze democratie”, zo twitterde hij. Bolsonaro verklaarde ook dat hij eraan werkte “opdat die vrijheid van meningsuiting behouden zou blijven in het land”: “Geen enkele inbreuk op dat principe mag passief aanvaard worden!” , zo schreef hij.

De president zegt er niet bij dat hijzelf voortdurend conflicten veroorzaakt met de pers, hen uitscheldt als idioten, niet meer met hen wil praten en zelfs de spot drijft met de agressie en geweldplegingen op journalisten door zijn aanhangers.

Gisteren belegde hij een spoedvergadering met zijn ministers en besprak de mogelijkheid tot het indienen van een habeas corpus verzoek voor minister van opvoeding Abraham Weintraub, om te voorkomen dat hij verhoord wordt door de federale politie omtrent zijn uitspraken in de omstreden ministeriële vergadering van 22 april waar hij de leden van het STF uitschold als “vagabundos” en wilde dat zij allemaal achter de tralies gezet werden. Dat habeas corpus verzoek werd vandaag werkelijkheid, ingediend door de nieuwe minister van Justitie André Mendonça. Er werd ook gesproken over de mogelijkheid om een gerechtelijke actie op te starten tegen de ministers Celso de Mello en Alexandre de Moraes wegens “machtsmisbruik”.

Bron

Foto: Facebook

Source: https://brazilienieuws.online/2020/05/28/institutionele-breuk-op-komst/