Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: In the STF we trust

door Redactie



Minister Alexandre de Moraes (foto) van het Federale Hooggerechtshof (STF) heeft gisteren besloten het door de IRS geopende belastingonderzoek tegen 133 belastingbetalers op te schorten om vermoedelijke onregelmatigheden van belastingen te onderzoeken. De inspectie wordt uitgevoerd door een speciale ploeg tegen fraudes (EEF), gespecialiseerd in het onderzoeken van autoriteiten, waaronder ministers van het Hof.

Volgens de minister bestaan er ernstige aanwijzingen voor onwettigheden in dat onderzoek, ook voor wat betreft de leiding. Tegelijk beval de minister/rechter dat twee van de betrokken ambtenaren in het onderzoek tijdelijk van hun ambt ontheven worden.

Alexandre de Moraes zegt “dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor misbruik van het doel van het onderzoek van de fiscus, waarbij verscheidene overheidsambtenaren, autoriteiten van de gerechtelijke macht, inclusief ministers van het STF onderzocht worden op illegale wijze, zonder enig teken van onregelmatigheden door deze belastingbetalers.”

Eerder dit jaar, in februari, ontkende de ‘Receita Federal’ (ministerie van financiën) dat minister Gilmar Mendes en zijn echtgenote Guiomar Mendes, door hen onderzocht werden. Deze nota werd uitgegeven nadat de pers had gemeld dat het koppel geciteerd werd in een voorlopig onderzoek naar “mogelijke corruptie, witwassen van geld, verhulling van hun patrimonium of illegale beïnvloeding”. Diverse reportages hadden het ook over dat de echtgenote van voorzitter (van het STF) minister Dias Toffoli, Roberta Rangel, eveneens het doelwit vormde van de belastingdienst.

Het bevel tot opschorting van het onderzoek werd ondertekend in het kader van een ander onderzoek, geopend door minister Toffoli, om fake news over-, en beledigingen tegen het hooggerechtshof te ontleden. Dat onderzoek is aan de gang en werd gisteren met 180 dagen verlengd door Alexandre de Moraes, de rapporteur van deze affaire.

De task force van procureurs, werkzaam in het Lava Jato onderzoek in Curitiba, liet weten dat Deltan Dallagnol nooit heeft gevraagd om de ministers van het STF, of hun familieleden te onderzoeken. Deze mededeling werd ingegeven door het uitlekken van vermeende gesprekken van deze officier van justitie, gepubliceerd door de krant Folha de São Paulo en de website The Intercept, van journalist Glenn Greenwald. Volgens die berichten zou Dallagnol de task force aangemoedigd hebben om ministers van het STF te onderzoeken, waaronder Gilmar Mendes en Dias Toffoli, dit d.m.v informatie van de fiscus. De groep aanklagers zei ook dat ze de gepubliceerde gesprekken niet herkennen en dat die berichten “gebruikt werden, of uit de context gehaald werden om beschuldigingen en intriges te ondersteunen die onrealistisch zijn”.

Een andere minister van het hof, Luiz Fux, bepaalde (eveneens) gisteren dat het gehackte materiaal, in beslag genomen door de politie bij de hackers die de boodschappen doorspeelden aan Glenn Greenwald, moet bewaard blijven. Een kopie moet worden ingeleverd bij het hof.

De minister werd zelf vernoemd in een van de boodschappen. Deltan Dallagnol zou op een gegeven moment gemeld hebben aan de leden van de task force dat Fux beloofd had dat ze op hem konden rekenen. In een andere boodschap schreef hij (Dallagnol) in een bericht, gestuurd naar de toenmalige rechter Sérgio Moro: “In Fux we trust”.

Bron: Agência Brasil

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/08/02/in-the-stf-we-trust/