Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het is weer carnaval

door Redactie



Er mag een bom ontploffen in het Palácio do Planalto, maar de Brazilianen zouden er nu weinig aandacht aan schenken. Het is carnaval en er moet gehost worden, punt aan de lijn. Wie niet van carnaval houdt, sloeg reeds op de vlucht naar andere oorden. Maar gaat het hier echt alleen maar om massale uitingen van tijdelijke zotheid? Neen, integendeel, het carnaval betekent ook een forse injectie in de lokale economie in steden als Salvador, Recife en Rio de Janeiro.

De sambascholen van Rio de Janeiro dragen zelfs het ganse jaar bij om de economie van de stad te stimuleren. Volgens Riotur (Empresa de Turismo do Município do Rio de Janeiro) zal het carnaval dit jaar meer dan R$ 4 miljard opleveren, zowel in de normale als in de informele handel. Vorig jaar was dat nog R$ 3,78 miljard.



Traditioneel carnaval in Pelourinho, Salvador (Bahia).

Vooral de horeca- en transportsector zijn hierbij betrokken, niet alleen in deze periode, maar ook in de rest van het jaar wanneer er gewerkt wordt aan de productie van alles wat met het carnaval te maken heeft. Dit heeft invloed op de tewerkstelling, inkomsten via belastingen en het toerisme. Het bekende Sambódromo (foto boven) wordt het ganse jaar door bezocht door binnen- en buitenlandse toeristen.



Carnavalsfeest voor ouden van dagen in Recife, Pernambuco.

De sambascholen van Rio de Janeiro moeten het doen zonder subsidies van de overheid, vandaar dat er alsmaar meer geld moet gehaald worden in de privé sector. Het geld van de duur verkochte tickets om de optochten in de Sambódromo (foto boven) mee te maken, wordt verdeeld tussen de sambascholen die ook recht hebben op een deel van de uitzendrechten van de show in Marquês de Sapucaí (locatie van het Sambódromo). Zelf worden er ook evenementen georganiseerd door de verschillende scholen, om hun inkomsten op te krikken. Men kan ook vennoot worden van een sambaschool, net zoals bij het programma Sócio Torcedor (supporter vennoot), toegepast door voetbalclubs. Maar dit is nog in ontwikkeling.

Dit jaar werd ook de mogelijkheid van crowdfunding gelanceerd met het oog op een collectieve financiering. Dat leverde nog niet de gewenste steun op, maar er wordt gehoopt op beterschap.

Tenslotte worden vele carnavalsprojecten gesteund door zowel overheidsbedrijven, als bedrijven uit de privé sector.

Bron: Agência Brasil

Foto's: Tânia Rêgo - Agência Brasil / Fotos Públicas

Source: https://brazilienieuws.online/2020/02/21/het-is-weer-carnaval/