Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Het antigif tegen Bolsonaro

door Redactie



Het weekblad Istoé gebruikt bovenstaande titel als omschrijving voor een interview met João Doria (PSDB), gouverneur van de staat São Paulo.

President Bolsonaro is een van de weinige, zo niet de enige wereldleider die de gevolgen van het coronavirus in het belachelijke trekt en de ziekte omschrijft als een “griepje” of een “kleine verkoudheid” waar hij “immuun” voor is gezien zijn “atletische verleden”. Dit leidde er onder meer toe dat The Economist hem “BolsoNero” noemde, refererend naar de Romeinse keizer die zijn eigen stad in brand stak. Bolsonaro werd hierdoor ook vijand nummer 1 in de strijd tegen covid-19 door de Braziliaanse gouverneurs, met João Doria (São Paulo) op kop.

Sinds de registratie van het eerste dodelijke slachtoffer van de pandemie in São Paulo, op 17 maart, bepaalde de gouverneur, tot groot ongenoegen van Bolsonaro, een graduele quarantaine voor alle 46 miljoen ‘Paulistas’. Eerst cancelde hij alle lessen in de scholen, snel daarna gaf hij opdracht om alle handel, shoppingcenters en niet essentiële diensten te sluiten. Zijn voorbeeld werd meteen opgevolgd door andere gouverneurs, in andere deelstaten. Doria werd hierdoor een antigif tegen de meedogenloze houding van de president die iedereen weer terug aan het werk wilde, behalve zestigplussers en andere risicogroepen. Mocht hij zijn gelijk gekregen hebben, dan zou Brazilië vast al met dezelfde desastreuze cijfers opgezadeld zitten, zoals in Italië, Spanje, China en de Verenigde Staten.



João Doria laat zich inenten tegen de griep.

De maatregelen van Doria maken geen komaf met de tragedie, maar voorkomen wel een snellere verspreiding. Op 1 april telde Brazilië reeds 240 doden, in twee weken tijd. Dat cijfer is erg verschillend met dat van de landen waar langer gewacht werd om in te grijpen met rigoreuze maatregelen.

De Braziliaanse president echter, toont geen enkel respect voor de autoriteiten van de gezondheidszorg, nog minder voor zijn minister Luiz Henrique Mandetta die hij voor de leeuwen gooit, enkel omdat die het lef heeft om een andere mening te hebben. Bolsonaro overweegt zelfs om een decreet uit te vaardigen waardoor de mensen weer aan het werk kunnen. Indien hij dat doet, dan is het zo goed als zeker dat minstens 24 van de 27 gouverneurs onmiddellijk naar het STF (Hoogste gerechtshof) stappen om de regel te laten omkeren. Doria zei hierover: “Dit zou crimineel zijn, moord. De mensen stimuleren om uit de quarantaine te stappen is een aanslag op het leven”. Het decreet zou niet lang overeind blijven, maar wel een grote invloed hebben op de noodlijdenden die terug aan de slag willen om te kunnen overleven, met een omgekeerd effect.

Sinds de gouverneur vaststelde dat de epidemie niet beperkt zou blijven tot China en Europa, begon hij zich te omringen met de beste specialisten in infectieziektes en met het uitvaardigen van strenge maatregelen zoals de verplichte isolatie, en de zorg voor een minimale infrastructuur om de slachtoffers van de ziekte op te vangen. In tegenstelling tot Bolsonaro gaf hij het bevel tot het oprichten van veldhospitalen met 2.000 bedden en liet de ruimtes van publieke hospitalen aanpassen voor de nodige opvang. Tot op dit moment slaagt de deelstaat erin om een antwoord te geven op de verhoogde vraag: São Paulo concentreert 70% van de besmettingen met het coronavirus in Brazilië. Doria kent hoge budgetten toe aan de gemeentebesturen met de gedachte “eerst leven, en dan pas de winst”. De gouverneur oordeelt dat een eventueel ontslag van Luiz Henrique Mandetta een ramp zou zijn voor Brazilië.



Twee mogelijke vervangers staan al te trappelen om zijn plaats in te nemen: Antônio Barra Torres (foto links), de chef van het overheidsorgaan Anvisa (Agência Nacional de Vigilância Sanitária) die op één lijn staat met Bolsonaro en vindt dat de verplichte isolatie een overdrijving is. Torres deed zelfs mee met de president toen die onlangs (op 15 maart) deelnam aan een manifestatie, handjes schudde met zijn aanhangers en selfies nam met hun smartphones. De tweede is ex-minister Osmar Gasparini Terra (foto rechts), dokter van beroep en momenteel volksvertegenwoordiger voor de MDB. Terra is een sterke verdediger van de Bolsonaro theorie en vindt ook dat iedereen weer aan de slag moet. Via de sociale media is hij erg actief en verspreidt voortdurend berichten om zijn gelijk (en dat van Bolsonaro) aan te tonen.

Het volledige interview met João Doria leest u hier (Portugees)

Foto's: Govesp / Youtube / Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2020/04/04/het-antigif-tegen-bolsonaro/