Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Haddad: het is een nationale schande!

door Redactie



Ex-presidentskandidaat en ‘petista’ Fernando Haddad stond vandaag een interview toe aan het programma CB.Poder, een samenwerking tussen de krant Correio Braziliense en TV Brasília. Hij uitte er zware kritiek op de geplande hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen die momenteel nog altijd aansleept in de Kamer. Die kritiek ging voornamelijk over het kapitalisatiesysteem (waarbij elke werknemer bijdraagt tot zijn eigen pensioen), verdedigd door minister Paulo Guedes. Haddad beschuldigde de regering van een gebrek aan transparantie omdat de technische gegevens verzegeld werden.

In zijn opinie kon er hierdoor geen ernstig debat plaatsvinden bij de CCJ (Comissão de Constituição e Justiça), de eerste stap tot de goedkeuring van de hervorming door de Kamer. Die commissie keurde het project inmiddels goed, na een lange en moeizame discussie waar vooral veel getier en geroep aan te pas kwam, afkomstig van de oppositie. Voor Haddad gaat de stelling van de regering dat de hervorming vooral de privileges uit de weg zal ruimen, niet op: “Van het triljoen aan besparingen (over tien jaren) waar zij het over hebben, is er 800 miljard dat een directe invloed zal hebben op zij die tot drie minimumlonen verdienen”.

De kapitalisatie zal volgens hem een leger van arme ouden van dagen veroorzaken, net zoals in Chili waar dat model al in 1990 ingevoerd werd: “Ik zou willen dat Guedes mij eens uitlegt door welk land hij geïnspireerd wordt”, aldus Haddad.

Over de fel bekritiseerde oppositie en de moeilijkheden die zij heeft om zich te articuleren in het parlement, heeft hij een andere mening: “In de Kamer zie ik dat alvast niet, integendeel. Zelfs Rede en de PDT verenigen zich met de PSOL, PT, PCdoB en de PSB, een breder front dat gebruikt maakt van wettelijke argumenten om in te gaan tegen datgene wat wij onjuist achten”. De enige uitzondering van die samenwerking zou Ciro Gomes zijn, een voormalige tegenkandidaat: “Ik beschouw mij als een vriend van Ciro en ik begrijp tot op vandaag niet wat ik verkeerd deed om niet op zijn steun te kunnen rekenen in de tweede ronde van de verkiezingen. Lula wou zijn kandidatuur niet opgeven, Ciro ook niet. Maar er had een geste kunnen komen in de tweede ronde. Ik kon geen alliantie afsluiten in de eerste ronde. Dat gebeurde dus niet en Lula werd verhinderd om mee te doen, vandaar dat hij een kandidaat lanceerde. Ik denk dat er te weinig inspanningen geleverd werden. Er waren twee verschillende concepties in het spel”.

Haddad vindt desondanks dat de oppositie goed werk levert. Als voorbeeld haalt hij de vragen aan over het anti-misdaad project, gelanceerd door minister van justitie Sérgio Moro: “Niemand kan iets tegen een dergelijk project hebben. Maar wat gaat er in de praktijk gebeuren? Het geweld en de repressie zullen stijgen”.

Een ander punt dat aan bod kwam tijdens het interview, was de korte discussie tussen hem en Carlos Bolsonaro op Twitter, enkele weken geleden. Nogal wat internetgebruikers beschouwden Haddad’s commentaar als anti-homo. Haddad: “Hij begon met een grapje en ik betaalde hem met gelijke munt, meer was het niet en ik heb er geen spijt van. Een zoon van de president moet zichzelf respecteren en dat doet hij niet, noch zijn vader die moet beseffen dat hij de verkiezingen won. Blijkbaar dringt dat nog steeds niet door tot deze familie”, aldus de ‘petista’.

Zes maanden na die verkiezingen wijt Haddad die overwinning aan de evangelische kiezers, en aan de verspreiding van fake news: “Ik denk dat wij ons onvoldoende actualiseerden m.b.t. de technologie in een electorale campagne. Wij waren niet voorbereid op wat er gebeurde in de laatste week van de eerste ronde. Niemand kan ontkennen dat er fake news verspreid werd, en dat op een brutale manier”. Voor Haddad werd de bevolking onvoldoende gewaarschuwd voor een overwinning van Bolsonaro die hij bestempelt als een “nationale schande”: “Ik heb aan de alarmbel getrokken, zo vaak ik kon. Ik gaf harde interviews aan jullie journalisten, wijzend op de risico’s. Ik sprak hierover, overal waar ik kwam. Jullie kenden deze kerel, 28 jaren dienst zonder enige noemenswaardige prestatie. Om eerlijk te zijn, ik denk dat wij te weinig gebruik maakten van onze campagne om hierop te wijzen, een nationale schande”.

Ook de buitenlandse politiek van de regering werd op de korrel genomen, vooral met betrekking tot Venezuela en de manier waarop de Verenigde Staten en Israël benaderd werden: “Zoiets doe je op de juiste manier, via de wetenschap, samenwerking, en niet via de ideologische weg die nadelig zal zijn voor de werkgelegenheid in Brazilië. Mocht ik verkozen zijn, we zouden het niet hebben over een militaire tussenkomst in Venezuela. De Verenigde Staten zouden er nog niet eens durven aan denken om binnen te vallen in Zuid-Amerika zonder rekening te houden met de Braziliaanse belangen”.

Over de posities die Bolsonaro aanneemt over het nazisme en de dictatuur: “Het moet maar eens ophouden met in lovende termen te spreken over de dictatuur. Een dictatuur is fout. De president gaat naar Israël, minimaliseert de holocaust en zegt dat het nazisme van linkse strekking was. Je mag de geschiedenis niet vervalsen”.

Over de keuze van de ministers denkt hij dat er nog enkele zullen vervangen worden. Twee van hen werden reeds de laan uitgestuurd: Gustavo Bebianno (secretaris-generaal van de president) en Ricardo Veléz (opvoeding). De meest problematische ministeries volgens Haddad zijn die van het milieu, toerisme, buitenlandse zaken en, nog steeds, opvoeding.

Haddad: “Ik ben ook bezorgd over onze universiteiten. Het is daar dat kritiek ontstaat en dat de creativiteit bloeit. Bolsonaro zegt dat het meeste gebeurt in de private instellingen, maar dat is pure onwetendheid of kwade trouw, ik denk zelfs beide”.

Bron

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

Bron: https://brazilienieuws.online/2019/04/25/haddad-het-is-een-nationale-schande/