Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Gevangenis, vluchten of politiek isolement

door Redactie



Zich verbergend achter de muren van het Palácio do Planalto, waar hij haast niet meer buitenkomt sinds de bevestiging van zijn nederlaag tegen rivaal Lula, vorige zondag, beleeft Jair Bolsonaro zijn laatste dagen als president van de republiek en voerde links en rechts al onderhandelingen over zijn toekomst.

In de nabije horizon blijft de verloren presidentskandidaat zich rechthouden als een kaderlid van zijn partij (PL), met een maandelijkse vergoeding en enkele leuke toemaatjes zoals een woning en gerechtelijke bijstand van advocaten. Maar, vanaf 1 januari zal hij het moeten doen zonder de dekmantel van zijn mandaat, en mogelijk botsen op obstakels.

“Het is mogelijk dat Bolsonaro geïsoleerd wordt, vanuit politiek oogpunt. Andere rechtse leiders kunnen immers toenadering zoeken tot Lula, of zelfs een gooi doen naar het presidentsschap in 2026. Er bestaat echter een andere grote vraag, met name wat er met hem gebeurt op juridisch vlak. Er bestaan allerlei buitensporigheden die hij beging gedurende zijn ambtstermijn, voornamelijk tijdens de pandemie en beschermd door een verzegeling die door Lula kan worden opgeheven”, zo zegt politiek wetenschapper Ivan Fernandes, van de federale universiteit UFABC.

Het is waarschijnlijk dat Bolsonaro op reis gaat tijdens de jaarwisseling om te ontkomen aan de overhandiging van het presidentiële lint aan Lula gedurende de ceremonie op 1 januari 2023, een missie die hoogstwaarschijnlijk zal volbracht worden door vicepresident Hamilton Mourão. Rosemary Segurado, een andere politieke wetenschapper, acht het niet uitgesloten dat Bolsonaro niet meer terugkeert naar Brazilië:

“Bolsonaro zei al dat hij dat enkel de dood hem kon scheiden van het presidentsschap. Hij leeft nog steeds maar werd wel verslagen. Een tijd geleden reisde hij naar Saudi-Arabië en riep veel twijfels op over de aard van het bezoek. Hij sprak toen zelfs over de mogelijkheid om daar te leven. Door het aantal inbreuken dat hij beging, kan hij naar het buitenland reizen en een verzoek krijgen om terug te keren, maar dat is geen eenvoudige zaak. In Arabië zou hij geruster zijn, er bestaat immers geen uitleveringsakkoord.

Rudá Ricca, een derde specialist in politiek, gelooft dat het gerecht op de hielen kan zitten van Bolsonaro, maar dat een dergelijke vervolging niet zal gestimuleerd worden door de PT:

“Ik twijfel er sterk aan dat Lula achter Bolsonaro aangaat. Integendeel, zijn overwinningstoespraak was erg duidelijk. Het ging om een officiële toespraak, in overeenstemming met de brede alliantie waardoor hij verkozen werd, via Geraldo Alckmin, Simone Tebet en Marina Silva. Hij sprak over het neerleggen van de wapens, en zal Bolsonaro niet aanvallen, maar wel een poging doen om een regering samen te stellen die het land weer moet verenigen. Het eerste semester is van cruciaal belang om de rust te laten weerkeren”.

Juliano Medeiros, voorzitter van de linkse partij PSOL, klonk radicaler en bevestigde dat zijn partij de opsluiting van Jair Bolsonaro op het oog heeft, voor de inbreuken die hij pleegde in de loop van zijn mandaat: “Wij vechten ervoor dat hij, samen met zijn bondgenoten, gestraft wordt voor zijn misdaden. Brazilië mag niet opnieuw de fout begaan om een brede en onbeperkte amnestie te verlenen aan moordenaars en corrupte mensen”.

Pedro Serrano, een jurist, gespecialiseerd in de grondwet, meent ook dat Bolsonaro voor het gerecht moet verschijnen, en vreest ervoor dat er onder progressieven een “cultuur van illegaliteit, gebaseerd op strategisch redeneren” gecreëerd werd.

De jurist herinnert aan het incident met volksvertegenwoordigster Carla Zambelli die met een vuurwapen in de hand een politieke tegenstrever achterna zat op straat, in het centrum van São Paulo; aan Roberto Jefferson, ere voorzitter van de extreemrechtse partij PTB, die granaten wierp in de richting van federale politieagenten; en aan het optreden van de wegenpolitie die wegen blokkeerde in het noordoosten op de dag van de stemming zodat vele (Lula) kiezers gehinderd werden om hun recht op stemmen uit te voeren.

Al deze feiten kregen volgens Serrano geen gepast antwoord van de rechtbanken: “Wij, ondanks de overwinning van Lula, laten dit ongestraft passeren. Wanneer Lula gaat regeren, zal hij het niet makkelijk krijgen. Er komen nieuwe aanvallen op de democratie, we hebben hier te maken met extreemrechts, geen beschaafd en rationeel rechts. De enige manier om in te gaan tegen dergelijke aanvallen, een een strenge toepassing van de wet. Dat wil niet zeggen dat we wraak mogen nemen, dat kan niet en wij zullen ons publiek ambt hier niet voor gebruiken”.

Foto: President Jair Bolsonaro en Deputada Carla Zambelli, in (voor hen) betere tijden.

Bron

Foto: Isac Nóbrega/PR

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/06/gevangenis-vluchten-of-politiek-isolement/