Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Funai gecontroleerd door milities

door Redactie



In Brazilië is het gevaarlijk om een vriend te zijn van de indianen, de oorspronkelijke bewoners van het land, tenminste wat daar nog van overblijft.

In november 2019, na herhaaldelijke doodsbedreigingen, na moord op enkele van zijn vrienden tot en met de ervaring van een wapen tegen zijn hoofd te krijgen, besloot Ricardo Rao om niet langer meer in Brazilië te blijven. Op dat moment was hij nog een agent van Funai (Fundação Nacional do Índio – het officiële orgaan dat verondersteld wordt de inheemse volkeren te steunen) in de staat Maranhão. Maar om zijn werk te kunnen doen, moest hij niet alleen de confrontatie aangaan tegen milieucriminelen. Hij vormde ook een doelwit voor de milities en diverse administratieve processen die, volgens de agent, transformeerden in instrumenten die moesten dienen om hem het zwijgen op te leggen, en om zijn collega’s te intimideren.

Rao vervoegde Funai in 2010, in dezelfde periode als Bruno Pereira, vorige week om het leven gebracht in Vale do Javari (Amazonas). Vandaag leeft hij in Rome, na twee jaren in Noorwegen met een tijdelijke status als verbannen.

Uol Notícias interviewde de man: “Funai wordt vandaag gecontroleerd door milities. Wij worden voortdurend bedreigd, ook Bruno, ik zelf en zelfs mijn moeder. Het verschil is dat de bedreigingen nu uitgevoerd worden. Wie bedreigt denkt dat hij mag doden. Tenslotte dat zijn ook de woorden van Bolsonaro, of niet?”

Zijn relaas is dat van een agentschap dat werd ontmanteld onder de regering van Bolsonaro, en van een regio die nu onder controle is door bedreigingen, milities en doden. Zelfs voor zijn regering aan het roer kwam; enkel al het simpele vooruitzicht van een bolsonaristische overwinning en zijn haatpraat vertaalde zich al in meer dode indianen.

U leest de rest van het droevige verhaal hier.

Foto: Fotos Públicas - Povos Indigenas

Source: https://brnieuws.com/2022/06/20/funai-gecontroleerd-door-milities/