Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Eigen vuur

door Redactie



Er vloeide nogal wat inkt in de jongste weken over Marília Arraes (PT), gemeenteraadslid van Recife, de hoofdstad van deelstaat Pernambuco. Wie is Marília en vanwaar al die aandacht?

Marília Valença Rocha Arraes de Alencar Pontes (34) is een advocate, kleindochter van de voormalige gouverneur Miguel Arraes, overleden in 2005. Vanaf haar veertiende begon ze al deel te nemen aan politieke bewegingen in haar stad, naast haar grootvader. In 2002 begon ze haar studies aan de faculteit voor rechten en werd meteen lid van de “Movimento Estudantil” (studentenbeweging). In 2007 werd zij raadgeefster in het secretariaat voor de jeugd en werkgelegenheid van Pernambuco waar ze vooral de rechten van vrouwen verdedigde. In 2008, op 24-jarige leeftijd, verliet ze het secretariaat en nam deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze werd verkozen met 9.533 stemmen en werd hiermee het jongste gemeenteraadslid. In 2012 werd ze opnieuw verkozen en haalde 8.482 stemmen. De burgemeester van Recife haalde haar over om de leiding op zich te nemen van het eerder vermelde secretariaat. Marília gaf toe, maar keerde terug naar het gemeentehuis in 2014 om te kunnen deelnemen aan de federale verkiezingen met de ambitie om volksvertegenwoordiger te worden voor haar partij, de socialistische PSB van gouverneur Eduardo Campos (omgekomen in een vliegtuigongeval in dat jaar). Ze ging echter niet akkoord met de richting die de partij insloeg en trok haar kandidatuur in. In 2016 stapte ze uit de partij en sloot zich aan bij de PT. Het jaar daarop werd zij opnieuw verkozen als gemeenteraadslid, deze keer met 11.782 stemmen.Haar talrijke fans beschouwen Marília als een symbool van vernieuwing van de arbeiderspartij die tot op vandaag naliet om een mea culpa te slaan voor de begane fouten. Die fans vinden nu dat zij het slachtoffer werd van de allesbehalve democratische centralisatie van de partijbonzen in São Paulo. Marília was kandidate voor de regering van haar deelstaat en had erg goede kansen. Peilingen gaven haar 21%, technisch gelijklopend met de huidige gouverneur Paulo Câmara (PSB) met 25% en Armando Monteiro (PTB) met 17%.

De nationale directie van de PT liet echter haar kandidatuur intrekken, dit om Paulo Câmara te bevoordelen. De PSB beloofde in ruil neutraliteit op nationaal vlak, m.b.t. de presidentsverkiezingen. De PT deed hetzelfde in drie andere deelstaten, met hetzelfde doel, eigen vuur als het ware. PT-leden in Pernambuco reageerden verontwaardigd en er ontstond een beweging om massaal ontslag te nemen uit de partij. Marília wist die ontevredenheid in te tomen, stelt zich nu kandidaat als federaal volksvertegenwoordiger en zegt dat ze Lula blijft steunen.

Andere nationale leiders van de PT zoals Tarso Genro, Jaques Wagner en Fátima Bezerra protesteerden eveneens tegen de opheffing van Marília’s kandidatuur als gouverneur van Pernambuco. Zij maakte immers een grote kans op een overwinning in de tweede kiesronde.

Op de partijconventie in Pernambuco waar Marília’s kandidatuur als deputado werd goedgekeurd (met 90%), kwamen opnieuw protesten van de aanwezigen tegen de ingreep van de partij-leiding. Marília en haar onmiddellijke kring minimaliseerden de rol van Lula in het verhaal en duwden de schuld op de schouders van partijvoorzitster Gleisi Hoffmann.

Marcos Arraes, de vader van Marília, blijft erg teleurgesteld, reageerde met grote verontwaardiging en zei dat haar grootvader haar geleerd had om politiek te beoefenen voor het volk en niet “no tapetão” (in deze betekenis: politieke manoeuvres, manipulaties): “Wat Lula en de PT met Marília uithaalden is een van de meest gewelddadige acties tegen een jonge leider die ik ooit meemaakte! Nooit eerder zag ik iets dergelijks, zelfs niet tijdens de dictatuur met mijn vader. Wat het meest pijn doet is het feit dat Marília de enige is die vernieuwing kon brengen in deze verkiezingen. Maar mijn dochter is een vechter. Zij zal dit overwinnen, verkozen worden als ‘deputada’, en terugkomen in 2022 om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de regering van onze staat, tenminste als er niet opnieuw politiek geweld tegen haar gebruikt wordt”.

Marília’s verhaal vormt slechts een klein hoofdstuk in de Braziliaanse politiek die vergeven is van dergelijke kuiperijen. Vermenigvuldig dit met 35 partijen in 26 + 1 deelstaten en u krijgt een vaag idee van de ingewikkelde structuur van de Braziliaanse politiek.

Foto: YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2018/08/12/eigen-vuur/